Полиција потврдила: Убиство посланика терористички напад

Полиција је убиство британског посланика, за које је осумњичен и ухапшен 25. годишњи мушкарац, оквалификовала као терористички напад.

Свијет 16.10.2021 | 08:19
Полиција потврдила: Убиство посланика терористички напад

Ејмс (69), члан Конзервативне партије премијера Бориса Џонсона, избоден је ножем јуче око поднева на смрт у Методистичкој цркви Белферс у месту Леј (Леигх-он-Сеа) у Есексу на истоку Енглеске.

"Скај њуз" је известио да је ухапшени мушкарац британски држављанин сомалијског порекла.

Полиција, чија је јединица за борбу против тероризма преузела случај, саопштила је данас да ово убиство води као терористичко дело, преноси Ројтерс.

"Први налази истраге указују на потенцијалну мотивацију повезану са исламистичким екстремизмом", навела је полиција.

Саопштено је да је 25-годишњи мушкарац, који се сумњичи за ово убиство ухапшен на лицу места, а оквиру истраге, полиција тренутно врши претрес на две адресе у околини Лондона, а верује се да је осумњичени деловао сам.

Полиција у Есексу саопштила је да је пронашла нож којим је почињен напад, а "Скај њуз" је известио да је ухапшени мушкарац британски држављанин сомалијског порекла.

Лекари су се на лицу места борили да спасу живот посланику,који је нападнут на састанку локалног одбора.

Британски политичари описали су ово убиство као напад на демократију.

"Дејвид је био човек који је страствено веровао у ову земљу и у њену будућност, ми смо данас изгубили сјајног државног службеника и веома вољеног пријатеља и колегу, а наше мисли су данас са његовом супругом, децом и породицом", рекао је премијер Џонсон.

Министарка унутрашњих послова Прити Пател је навела да убиство британског посланика Дејвида Ејмса отвара нова питања о безбедности чланова парламента.

Ејмса, члана британског парламента од 1983. и оца петоро деце, краљица Елизабета је прогласила витезом за његову јавну службу 2015. године.

(Тањуг  ФОТО: YУИ МОК/ПА / ТАЊУГ/АП)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ацо

16.10.2021 08:38

Наравно ово је терористицки напад а онај са стрелом сто поби онолико људи и многе ранио само су прогласили да је био психицки болесник ал..... од кад је направио тај гнусни цин. Не браним никог и заболе ме нека ствар ал дај једном будите реални.

ОДГОВОРИТЕ