Policija potvrdila: Ubistvo poslanika teroristički napad

Policija je ubistvo britanskog poslanika, za koje je osumnjičen i uhapšen 25. godišnji muškarac, okvalifikovala kao teroristički napad.

Svijet 16.10.2021 | 08:19
Policija potvrdila: Ubistvo poslanika teroristički napad

Ejms (69), član Konzervativne partije premijera Borisa Džonsona, izboden je nožem juče oko podneva na smrt u Metodističkoj crkvi Belfers u mestu Lej (Leigh-on-Sea) u Eseksu na istoku Engleske.

"Skaj njuz" je izvestio da je uhapšeni muškarac britanski državljanin somalijskog porekla.

Policija, čija je jedinica za borbu protiv terorizma preuzela slučaj, saopštila je danas da ovo ubistvo vodi kao terorističko delo, prenosi Rojters.

"Prvi nalazi istrage ukazuju na potencijalnu motivaciju povezanu sa islamističkim ekstremizmom", navela je policija.

Saopšteno je da je 25-godišnji muškarac, koji se sumnjiči za ovo ubistvo uhapšen na licu mesta, a okviru istrage, policija trenutno vrši pretres na dve adrese u okolini Londona, a veruje se da je osumnjičeni delovao sam.

Policija u Eseksu saopštila je da je pronašla nož kojim je počinjen napad, a "Skaj njuz" je izvestio da je uhapšeni muškarac britanski državljanin somalijskog porekla.

Lekari su se na licu mesta borili da spasu život poslaniku,koji je napadnut na sastanku lokalnog odbora.

Britanski političari opisali su ovo ubistvo kao napad na demokratiju.

"Dejvid je bio čovek koji je strastveno verovao u ovu zemlju i u njenu budućnost, mi smo danas izgubili sjajnog državnog službenika i veoma voljenog prijatelja i kolegu, a naše misli su danas sa njegovom suprugom, decom i porodicom", rekao je premijer DŽonson.

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel je navela da ubistvo britanskog poslanika Dejvida Ejmsa otvara nova pitanja o bezbednosti članova parlamenta.

Ejmsa, člana britanskog parlamenta od 1983. i oca petoro dece, kraljica Elizabeta je proglasila vitezom za njegovu javnu službu 2015. godine.

(Tanjug  FOTO: YUI MOK/PA / TANJUG/AP)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aco

16.10.2021 08:38

Naravno ovo je teroristicki napad a onaj sa strelom sto pobi onoliko ljudi i mnoge ranio samo su proglasili da je bio psihicki bolesnik al..... od kad je napravio taj gnusni cin. Ne branim nikog i zabole me neka stvar al daj jednom budite realni.

ODGOVORITE