Хуманитарни тикет у подне: Племенити кладиоци усрећили три удружења

Племенити кладиоци поново су својим успјешним типовањем усрећили удружења широм БиХ. У Моззартовој акцији “Хуманитарни тикет у подне” освојена су још три добитка која су усмјерена у хуманитарне сврхе.  

Република Српска 14.10.2021 | 16:06
Хуманитарни тикет у подне: Племенити кладиоци усрећили три удружења

Легендарни кошаркаш Жарко Паспаљ свој добитак прослиједио је Удружењу Сунце, Дервента. Кориснике Сервисног центра "Звјездице- дајте нам шансу", Бањалука, обрадовао је Душан Марковић, голман клуба Шериф Тираспољ.

Срећу Удружењу дистрофичара у Брчком донијела је Ивана Илић, атлетичарка која је на Европском првенству освојила сребро на 100 метара. У овим удружењима не крију срећу што су кладиоци у Моззартовој акцији управо њима упутили донације. 

-Нама је заиста било неопходно у том тренутку да добијемо једну овакву донацију јер смо баш тада остали без материјала за наше креативне радионице, тако да смо тим новцем купили доста материјала за рад и наравно да су сви корисници задовољни, као и сами терапеути који раде са њима. Заиста све похвале за компанију Моззарт за коју знамо колико помаже друштву током пандемије, заиста смо захвални- каже Жељка Нинковић, директорица Сервисног центра „Звездице- дајте нам шансу“. 

Овај Центар је основан прије шест година, када су почели са радом са 20 породица дјеце са сметњама у развоју, а сада их окупљају 197. Циљ им је директна подршка породици кроз боравак корисника у Центру, услуге логопеда, физиотерапеута, педагога. Пружају подршку у учењу дјеци која су у инклузији и која су у специјалним школама, а све њихове услуге су бесплатне. То, кажу, не би било могуће без подршке друштвено одговорних компанија као што је Моззарт. Да им је свака помоћ значајна поручују и из Удружења родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и особа са инвалидитетом Сунце, Дервента.

-Нама је свака помоћ добродошла, ово је други пут да нам Моззарт помаже. И прије неколико година су нам упутили донацију која нам је много значила. Наравно да су корисници и њхови родитељи захвални, посебно јер је ова помоћ опет дошла неочекивано и баш је лијепо изненађење. Донација нам је помогла при рјешавању увоза и регистрације новог возила за превоз наших корисника- каже Татјана Спасојевић, предсједница Удружења Сунце, Дервента.

Сунце је основано 2005. године и од тада имају организован рад дневног центра за одрасле са умањеним интелектуланим способностима. Врше услуге превоза за све њихове кориснике и за дјецу и младе са сметањама у развоју Центра „Будућност“ у Дервенти. Тренутно имају 127 чланова, а старе и немоћне кориснике обилазе у кућним посјетама. Удружење има редован грант општине Дервента, а буџет допуњавају кроз продајне базаре својих рукотворина и донације. А Моззарова донација усрећила је и дистрофичаре из Брчког. 

-Ми смо се обрадовали и изненадили јер смо добили нешто што нисмо ни тражили. Годинама смо слали молбе на бројне адресе, али смо ријетко добијали одговор. Заиста је велико да се неко нас сјетио, а да ми нисмо тражили помоћ. Хвала пуно компанији Моззарт на томе- каже Ениса Ренић, предсједница Удружења дистрофичара Брчко.

Ово Удружење постоји 15 година, а окупља 39 обољелих од мишићне дистрофије и сродних обољења. Спајају их дружење, едукација и међусобна помоћ при набавци ортопедских помагала. Својим досадашњим залагањем успјели су да постигну много на пољу побољшања услова за живот дистрофичара.

Између осталог, изборили су се да ортопедска помагала, која су раније добијали сваких 12 година, сада добију на сваких пет година бесплатно. У раду се ослањају на буџетски грант Владе Брчко Дистрикта, а донације, попут ове Моззарове, само су им додатни подстицај за наставак рада. 

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар