Humanitarni tiket u podne: Plemeniti kladioci usrećili tri udruženja

Plemeniti kladioci ponovo su svojim uspješnim tipovanjem usrećili udruženja širom BiH. U Mozzartovoj akciji “Humanitarni tiket u podne” osvojena su još tri dobitka koja su usmjerena u humanitarne svrhe.  

Republika Srpska 14.10.2021 | 16:06
Humanitarni tiket u podne: Plemeniti kladioci usrećili tri udruženja

Legendarni košarkaš Žarko Paspalj svoj dobitak proslijedio je Udruženju Sunce, Derventa. Korisnike Servisnog centra "Zvjezdice- dajte nam šansu", Banjaluka, obradovao je Dušan Marković, golman kluba Šerif Tiraspolj.

Sreću Udruženju distrofičara u Brčkom donijela je Ivana Ilić, atletičarka koja je na Evropskom prvenstvu osvojila srebro na 100 metara. U ovim udruženjima ne kriju sreću što su kladioci u Mozzartovoj akciji upravo njima uputili donacije. 

-Nama je zaista bilo neophodno u tom trenutku da dobijemo jednu ovakvu donaciju jer smo baš tada ostali bez materijala za naše kreativne radionice, tako da smo tim novcem kupili dosta materijala za rad i naravno da su svi korisnici zadovoljni, kao i sami terapeuti koji rade sa njima. Zaista sve pohvale za kompaniju Mozzart za koju znamo koliko pomaže društvu tokom pandemije, zaista smo zahvalni- kaže Željka Ninković, direktorica Servisnog centra „Zvezdice- dajte nam šansu“. 

Ovaj Centar je osnovan prije šest godina, kada su počeli sa radom sa 20 porodica djece sa smetnjama u razvoju, a sada ih okupljaju 197. Cilj im je direktna podrška porodici kroz boravak korisnika u Centru, usluge logopeda, fizioterapeuta, pedagoga. Pružaju podršku u učenju djeci koja su u inkluziji i koja su u specijalnim školama, a sve njihove usluge su besplatne. To, kažu, ne bi bilo moguće bez podrške društveno odgovornih kompanija kao što je Mozzart. Da im je svaka pomoć značajna poručuju i iz Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama i osoba sa invaliditetom Sunce, Derventa.

-Nama je svaka pomoć dobrodošla, ovo je drugi put da nam Mozzart pomaže. I prije nekoliko godina su nam uputili donaciju koja nam je mnogo značila. Naravno da su korisnici i njhovi roditelji zahvalni, posebno jer je ova pomoć opet došla neočekivano i baš je lijepo iznenađenje. Donacija nam je pomogla pri rješavanju uvoza i registracije novog vozila za prevoz naših korisnika- kaže Tatjana Spasojević, predsjednica Udruženja Sunce, Derventa.

Sunce je osnovano 2005. godine i od tada imaju organizovan rad dnevnog centra za odrasle sa umanjenim intelektulanim sposobnostima. Vrše usluge prevoza za sve njihove korisnike i za djecu i mlade sa smetanjama u razvoju Centra „Budućnost“ u Derventi. Trenutno imaju 127 članova, a stare i nemoćne korisnike obilaze u kućnim posjetama. Udruženje ima redovan grant opštine Derventa, a budžet dopunjavaju kroz prodajne bazare svojih rukotvorina i donacije. A Mozzarova donacija usrećila je i distrofičare iz Brčkog. 

-Mi smo se obradovali i iznenadili jer smo dobili nešto što nismo ni tražili. Godinama smo slali molbe na brojne adrese, ali smo rijetko dobijali odgovor. Zaista je veliko da se neko nas sjetio, a da mi nismo tražili pomoć. Hvala puno kompaniji Mozzart na tome- kaže Enisa Renić, predsjednica Udruženja distrofičara Brčko.

Ovo Udruženje postoji 15 godina, a okuplja 39 oboljelih od mišićne distrofije i srodnih oboljenja. Spajaju ih druženje, edukacija i međusobna pomoć pri nabavci ortopedskih pomagala. Svojim dosadašnjim zalaganjem uspjeli su da postignu mnogo na polju poboljšanja uslova za život distrofičara.

Između ostalog, izborili su se da ortopedska pomagala, koja su ranije dobijali svakih 12 godina, sada dobiju na svakih pet godina besplatno. U radu se oslanjaju na budžetski grant Vlade Brčko Distrikta, a donacije, poput ove Mozzarove, samo su im dodatni podsticaj za nastavak rada. 

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar