Слијепчевићева себи одредила плату премијера

Предсједница Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске Обренка Слијепчевић има високо мишљење о свом раду, за разлику од јавности и грађана који је плаћају. Она је почетком јула ове године покушала да сама себи повећа плату и по примањима се изједначи са највишим званичницима Републике Српске, те је чак прописала да јој се исплаћује додатних 250 КМ по свакој сједници која се одржава након радног времена или викендом.

Република Српска 13.10.2021 | 09:41
Слијепчевићева себи одредила плату премијера

Наиме, она је донијела Правилник о платама и накнадама којим је себи повећала коефицијент са 30 на 36,44,  а члановима комисије са седам на 12.

Када се коефицијент помножи са цијеном рада, који за буџетске кориснике износи 100 марака, рачуница показује како би њена основна плата била 3.644 мараке.

У образложењу овог Правилника се наводи како је коефицијент одређен на основу просјека плата оних особа које комисија надзире у складу са законом а то су посланици, одборници и носиоци извршних функција.

“Обзиром да се накнаде члановима Комисије нису повећавале, а на нови сазив Комисије и на обим посла који истоимени обављају, повећање накнада је потребно”, наводи се у овом документу.

Међутим, на ту плату она није добила сагласност Административне комисије Народне скупштине Републике Српске.

Чланови комисије очигледно нису били импресионирани па су јој одредили коефицијент од 25,50 док накнаде чланова комисије нису дирали.

Она мора поштовати њихову одлуку, јер су је ревизори у посљедњем извјештају на то обавезали, а што нам је и сама потврдила.

“Комисија ће вршити исплату примања на основу акта Административне комисије Народне скупштине РС”, потврдили су у Републичкој комисији.

Бенефити, накнаде, награде….

Административна комсија је можда успјела спријечити Слијепчевићеву да себи повећа плату, али није успјела да је ограничи да себи, али и другим члановима комисије и запосленима омогући бројне бенефите, накнаде и награде које већина запослених буџетлија нема.

Неке нису ни у складу са законом. Примјера ради новим Правилником о платама је дефинисано како се основна плата увећава за 0,5 одсто за сваку годину радног стажа.

Подсјећамо, Законом о раду је предвиђено да се плата до навршених 25 година радног стажа сваке године увећава за 0,3 одсто, а тек преко 25 година за 0,5 одсто.

Правилником о накнадама, помоћима и другим примањима који је донесен 5. јула ове године запослени који у пословне сврхе користе приватни аутомобил имају право на 20 одсто од цијене горива по једном километру. Народни посланици примјера ради, по овом основу имају право на 15 одсто.

Запослени који имају дијете млађе од седам година имају право на 100 марака у сврху куповине новогодишњих пакетића, док запослени у НСРС као и посланици имају пола тог износа.

Такође, за разлику од Народне скупштине, Слијепчевићева себе није ограничила у репрезентацији, чије трошење иначе само она контролише.

Усвојила је и правилник о коришћењу и употреби фиксних и мобилних телефона. Себи је дала за право контролише листинге позива и да оцјењује који од њих су оправдани а који не, те да у случају неоправданих може да “одбије” од плате запосленом.

Слијепчевићева сваки мјесец може да потроши 300 марака мобилног телефона мимо претплате или три пута више него у Народној скупштини Српске, којој Комисија за сукоб интереса подноси рачуне, то право ограничено на 100 марака.

По сједници предсједници 250 КМ

Веома интересантан је и Правилник о додатним накнадама и наградама запослених у дијелу који се односи на сједнице које се одржавају суботом или након радног времена.

Наиме, у том случају Слијепчевићева је, опет сама себи, одредила награду од 250 марака. Виши стручни сарадник, односно записничар може да рачуна на 100 марака, а исти износ припада и возачу.

Осталима који буду радили не припада ништа, јер предсједница Комисије сматра како се она управо прилагођава њима и излази им у сусрет.

“У протекла три мандата сви чланови комисије су имали проблем са доласком на сједнице у радне дане, и оне су одржаване суботом. Наведено значи да су предсједница, записничар и возач тај дан, иако нерадни у обавези да раде да би изашли у сусрет члановима који су наводили да им је због недозвољавања послодавца онемогућен долазак у радне дане. То је за чланове корист јер имају заснован радни однос на другом мјесту и накнаду у Комсији а предсједница и радници је немају”, наводи се у образложењу овог правилника.

Иначе, треба напоменути да је крајем 2017. године допуњен Пословник о раду комисије гдје је уведена могућност одржавања електронских сједница преко видео везе, смс порука или телефона. На тај начин се могу избјећи додатни трошкови.

У Републичкој комисији су поручили како им је Административна комсија одредила коефицијенте за плате, али да им је оставила право да усвоје правилнике.

“За сва остала питања везана за финансијско и материјално пословање, у складу са важећим законским и подзаконским актима одговоран је предјседник Комисије који доноси одговарајуће акте”, стоји у одговору на питања ЦАПИТАЛ-а које потписује Обренка Слијепчевић.

Иначе, рад Републичке комисије у прошлој години био је у фокусу Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске који је дао мишљење са резервом како на финансијске извјештаје тако и на усклађеност пословања.

Само неколико дана након што је извјештај угледао свјетлост дана, Слијепчевићева је добила нови, четврти по реду мандат.

Комисија је у току прошле године радила на 37 предмета, што је уз 2019. годину када је било 34 предмета, најмање од њеног оснивања.

Предсједник, чланови Комисије и запослени на располагању имају буџет од 400.000 марака.

ТИ: Умјесто да се баве сукобом интереса, баве се својим примањима

У организацији Транспаренцy интернатионал (ТИ) сматрају да додатно повећање примања предсједника и чланова Комисије није оправдано, јер ово тијело не оправдава своју улогу која му је додијељена.

Њихова оцјена је да Комисија својим тумачењима доприноси стварању општег хаоса који влада.

“Довољно је рећи да у овом сазиву Народне скупштине Републике Српске којој Комисија подноси извјештај, сједи десетак посланика који су истовремено и директори јавних предузећа што Закон забрањује али  Комисија сваки пут нађе начин да не утврди постојање сукоба интереса и на те примјере ми смо више пута указивали. Због тога Комисија умјесто бриге о прописима који регулишу примања чланова, треба више повести рачуна о унапређењу прописа који регулишу ову област гдје имамо катастрофално стање”, казао је портпарол ТИ БиХ Срђан Траљић.

Обренка Слијепшевић накнадно је саопштила да су су поменути правилници били приједлог Административној комисији Народне скупштине Републике Српске, а Републичка комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске их је као колегијални орган донијела на сједници по упутама Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске.

Тврди да правилници нису на снази јер се Административна комисија Народне скупштине Републике Српске изјаснила да је доношење истих у надлежности предсједника Комисије, што је Комисија и знала али је морала да поступи по упутама Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске.

Додаје да су средства репрезентације ограничена износом буџета, односно ставком у буџету 412900 као и све друге исплате, наводећи да запослени у служби Комисије имају плату у складу са законским прописима.

(БН/Цапитал Фото: Агенције)

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Обренка

13.10.2021 08:20

Опште позната ствар је да код Обренке нико није у сукобу интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

13.10.2021 09:08

Сљепћевић је како јој и презиме каже сљепа на афере, коју је јадна објелоданила, али за сав свој труд је равна финанцијски Вишковићу због тога што и он ништа ново не ради. Сљепци слушају.

Name

Ре

13.10.2021 09:23

Фуј , фуј, фуј за ту особу, тог бескицмењака и неструцног ухљеба партијског који не ради посао који би требала. Када додју промјене, будуци предсједник/ца ове комисије це бити компетентни и струцни људи, прије свега правицни и постени. И тацно це се знати ста је прихватљиво, а ста није. Али партијсси се ноктима гребу за било коју привилегију коју могу остварити. Опсти грабез од одромног броја неструцних паразита. Фуј

Name

Борац

13.10.2021 10:46

Видела заба да се коњи поткивају,па и она дигла ногу.

Name

Михајло

13.10.2021 08:20

Док се овако нешто не деси у БиХ, нема слободе за народ и нема правде. Домаћих окупатора се можемо ријешити само овако: хттпс://yоуту.бе/А8q-Зx8гИбг

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

13.10.2021 11:33

хахаххахах ДОБРА

Name

Ноле

13.10.2021 08:20

Није битна плата,битан је назив и постојање "републицка комисија за утврдјивање сукоба интереса...".Па да ли сте висе нормални,и онда се питамо засто смо сиромасна дрзава.Зна ли неко има ли мозда "комисија за утврдјивање квалитета боје на даскама за wц сољу"?Багро једна незасита,јесте ли икад иста зарадили са својих десет прстију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

13.10.2021 08:21

Тески сљам и ухљеб који ниста не ради! Она нема никаквих радних резултата. Странацки послусник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика и правда

13.10.2021 08:21

За нерад још и наградити. Боже мој на све ово личи али на правду никако. Народ већ само један оброк на дан има а ови неправедни неморални монструми гледају да себи увећају плата која је и те како висока на основу нерада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиц

13.10.2021 08:21

Функција јој је таква да је боље да је нема...овако дзаба новац бацамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

13.10.2021 08:22

Прави трут!А ухљебила се и стално у завјетрини,,још нико у Скупштини да не покрене њезин нерад и осионост!Већ је 15 год.на функцији Комисије за сукоб интереса у РС,а гдје је нешто усадила!?Ништа!Прима велики новац,а жена коју треба под хитно ,не само скинути,него прво дебело на Скупштини РС искритиковати и тражити оставку....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грухо

13.10.2021 08:31

Она је потпуно некомпетентна за било какав посао. Не зна се изразавати јадан њен факултет.

Name

Митар

13.10.2021 08:41

Ех да је она сама оваква у РС би се друга пјесма пјевала а не она "Не може нам нико ништа"

Name

Бједа

13.10.2021 08:28

Видјела зена да сви узимају па и она узела нетребало им висе па докле да нас плацкају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

13.10.2021 08:28

Па имали и једна дрзавна институција да нема лоповлука и криминала

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

13.10.2021 08:28

Дакле ... , није за вјеровати колико овим буџетлијама може зинути гуза? Овдје је потребна хитна лустрација и све из почетка али на здравим основама. Да ли ико ко ради код "газда" добија то повећање за године радног стажа и за пакетиће за дјецу? О другом и да се не прича. Није ситно ни ово шта посланици добијају а и остали на "државним јаслама". Све то треба растјерати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

13.10.2021 08:33

Ово нема нигдје да се јавно краде доказ распад система нема контрола не а контролни органи корумпирани све се своди на организовани криминал.Тотално смо пропали немам ријеци висе згадили сте ми све ви сте сљам сљамова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

13.10.2021 08:34

Гдје је инспекција нецега да провјери музеј савремене умјетности и ону хињу од директора Сариту В.! Раде се унутрасњи радови, санација зграде док радници ем угрозавају здравље ем сигурност!? ПАЛАМУНДЕРИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

13.10.2021 08:37

Мозда је и она цлан црвених комита па хоце јој се море јој се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чобане врати се

13.10.2021 08:50

Паметна жена,пишај по сиротињи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б Лука

13.10.2021 08:53

Ста смо ми доцекали да нас једна Обренка прави будалама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

избјеглица

13.10.2021 09:05

Виси струцни сарадник (Факултет) и возац (средња скола) по 100КМ. Ее, мој Виси струцни сараднице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

13.10.2021 09:43

МАЛО ОНА И УЗИМА МОГЛА БИ И ВИШЕ ЈЕР ЈОЈ ТОДОЗВОЉАВА ВЛАДА ТО ЈЕСТ МИЛЕ ЗАТО И НЕМА СУКОБА ИНТЕРЕСА ОНА ТО СВЕ ЗАТАШКА ТО ЈОЈ И ЈЕСТЕ ПОСАО.

Name

Колер

13.10.2021 09:09

За политицаре српска је Свајцарска а за народ Етиопија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2021 14:25

Бас тако. За политицаре Свајцарска, а за народ Етиопија. То је Република Српзка данас.

Name

Јелена, Бањалука

13.10.2021 09:09

Страсно!!!!! Ми немамо законе, код нас свако ради шта хоће, не поштујемо хијерархију, једни се бахате док се други боре са тешким сиромаством!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2021 09:10

Срамота...има ли ико да оваквим хостаплерима стане у крај?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин другог реда

13.10.2021 09:20

Браво госпођо! Нема потребе красти, само ставиш већу плату. Браво још једном!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

13.10.2021 09:41

Ма узми колико ти срце исте ! Народ це да плати

ОДГОВОРИТЕ
Name

1958

13.10.2021 10:14

Слијепчевићка се прави слијепа на марифетлуке тако да може комотно се понашати и у погледу рада и износу своје плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДА

13.10.2021 12:57

Како паметна жена, способна, али засебе. Страшно. Какви су ово мозгови и невиде уву беду која живи око њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2021 14:31

Да, страсно какви су то бескицмењаци и љигавци. Та годинама није утврдила ни један сукоб интереса, зато је и опстала тако дуго. Слика и прилика рада владајуцих

Name

Обицан цовјек

13.10.2021 13:24

Боље би било да ова перава ниста не ради,народу би било боље,срам је било она за сједницу узме паре,које пензионер добије као пензију за цијели мјесец,обицна дзукела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миге

13.10.2021 13:34

Ма браво шећеру, само кидај, не знају они колико је тежак твој посао. Додај слободно себи још 300 КМ на услове рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМБ

13.10.2021 13:41

Само бахато бухааа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алоо

13.10.2021 14:44

Увијек сам мислио да су.зене у политици постеније. Али види ове рузне офуцане острокундзе дузе.себи плату,а ниста зиво не ради,јер то и није ниста.

Name

ТЕШКО НАМА

13.10.2021 13:43

Да ли би били љубазни да додјете у посјед јеловника дотичне госпође, ако је уопште годпођа. Све нас занима шта једе дотична кад је тако паметна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

13.10.2021 14:48

Не требамо ми ићи у рат који он хоће и изазива, ми требамо дићи револуцију против њега, диктатора и његових сектаса. И Милосевиц, и Цаусевску нису ни помислили да ће тако завршити! Овај монструм је гори од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дизниленд

13.10.2021 14:57

Значи она би своју плату да увећа за више од 1000 км а за мобилни телефон и једну сједницу 550 км ( плата обичног смртника). Ма узми аго колико ти драго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака институција

13.10.2021 15:33

претворена у приватну прцију.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Прлинац

13.10.2021 17:51

Е и гадна је боже ме сачувај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

14.10.2021 10:14

Да ти није мало, битанго.

ОДГОВОРИТЕ