Slijepčevićeva sebi odredila platu premijera

Predsjednica Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske Obrenka Slijepčević ima visoko mišljenje o svom radu, za razliku od javnosti i građana koji je plaćaju. Ona je početkom jula ove godine pokušala da sama sebi poveća platu i po primanjima se izjednači sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske, te je čak propisala da joj se isplaćuje dodatnih 250 KM po svakoj sjednici koja se održava nakon radnog vremena ili vikendom.

Republika Srpska 13.10.2021 | 09:41
Slijepčevićeva sebi odredila platu premijera

Naime, ona je donijela Pravilnik o platama i naknadama kojim je sebi povećala koeficijent sa 30 na 36,44,  a članovima komisije sa sedam na 12.

Kada se koeficijent pomnoži sa cijenom rada, koji za budžetske korisnike iznosi 100 maraka, računica pokazuje kako bi njena osnovna plata bila 3.644 marake.

U obrazloženju ovog Pravilnika se navodi kako je koeficijent određen na osnovu prosjeka plata onih osoba koje komisija nadzire u skladu sa zakonom a to su poslanici, odbornici i nosioci izvršnih funkcija.

“Obzirom da se naknade članovima Komisije nisu povećavale, a na novi saziv Komisije i na obim posla koji istoimeni obavljaju, povećanje naknada je potrebno”, navodi se u ovom dokumentu.

Međutim, na tu platu ona nije dobila saglasnost Administrativne komisije Narodne skupštine Republike Srpske.

Članovi komisije očigledno nisu bili impresionirani pa su joj odredili koeficijent od 25,50 dok naknade članova komisije nisu dirali.

Ona mora poštovati njihovu odluku, jer su je revizori u posljednjem izvještaju na to obavezali, a što nam je i sama potvrdila.

“Komisija će vršiti isplatu primanja na osnovu akta Administrativne komisije Narodne skupštine RS”, potvrdili su u Republičkoj komisiji.

Benefiti, naknade, nagrade….

Administrativna komsija je možda uspjela spriječiti Slijepčevićevu da sebi poveća platu, ali nije uspjela da je ograniči da sebi, ali i drugim članovima komisije i zaposlenima omogući brojne benefite, naknade i nagrade koje većina zaposlenih budžetlija nema.

Neke nisu ni u skladu sa zakonom. Primjera radi novim Pravilnikom o platama je definisano kako se osnovna plata uvećava za 0,5 odsto za svaku godinu radnog staža.

Podsjećamo, Zakonom o radu je predviđeno da se plata do navršenih 25 godina radnog staža svake godine uvećava za 0,3 odsto, a tek preko 25 godina za 0,5 odsto.

Pravilnikom o naknadama, pomoćima i drugim primanjima koji je donesen 5. jula ove godine zaposleni koji u poslovne svrhe koriste privatni automobil imaju pravo na 20 odsto od cijene goriva po jednom kilometru. Narodni poslanici primjera radi, po ovom osnovu imaju pravo na 15 odsto.

Zaposleni koji imaju dijete mlađe od sedam godina imaju pravo na 100 maraka u svrhu kupovine novogodišnjih paketića, dok zaposleni u NSRS kao i poslanici imaju pola tog iznosa.

Takođe, za razliku od Narodne skupštine, Slijepčevićeva sebe nije ograničila u reprezentaciji, čije trošenje inače samo ona kontroliše.

Usvojila je i pravilnik o korišćenju i upotrebi fiksnih i mobilnih telefona. Sebi je dala za pravo kontroliše listinge poziva i da ocjenjuje koji od njih su opravdani a koji ne, te da u slučaju neopravdanih može da “odbije” od plate zaposlenom.

Slijepčevićeva svaki mjesec može da potroši 300 maraka mobilnog telefona mimo pretplate ili tri puta više nego u Narodnoj skupštini Srpske, kojoj Komisija za sukob interesa podnosi račune, to pravo ograničeno na 100 maraka.

Po sjednici predsjednici 250 KM

Veoma interesantan je i Pravilnik o dodatnim naknadama i nagradama zaposlenih u dijelu koji se odnosi na sjednice koje se održavaju subotom ili nakon radnog vremena.

Naime, u tom slučaju Slijepčevićeva je, opet sama sebi, odredila nagradu od 250 maraka. Viši stručni saradnik, odnosno zapisničar može da računa na 100 maraka, a isti iznos pripada i vozaču.

Ostalima koji budu radili ne pripada ništa, jer predsjednica Komisije smatra kako se ona upravo prilagođava njima i izlazi im u susret.

“U protekla tri mandata svi članovi komisije su imali problem sa dolaskom na sjednice u radne dane, i one su održavane subotom. Navedeno znači da su predsjednica, zapisničar i vozač taj dan, iako neradni u obavezi da rade da bi izašli u susret članovima koji su navodili da im je zbog nedozvoljavanja poslodavca onemogućen dolazak u radne dane. To je za članove korist jer imaju zasnovan radni odnos na drugom mjestu i naknadu u Komsiji a predsjednica i radnici je nemaju”, navodi se u obrazloženju ovog pravilnika.

Inače, treba napomenuti da je krajem 2017. godine dopunjen Poslovnik o radu komisije gdje je uvedena mogućnost održavanja elektronskih sjednica preko video veze, sms poruka ili telefona. Na taj način se mogu izbjeći dodatni troškovi.

U Republičkoj komisiji su poručili kako im je Administrativna komsija odredila koeficijente za plate, ali da im je ostavila pravo da usvoje pravilnike.

“Za sva ostala pitanja vezana za finansijsko i materijalno poslovanje, u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima odgovoran je predjsednik Komisije koji donosi odgovarajuće akte”, stoji u odgovoru na pitanja CAPITAL-a koje potpisuje Obrenka Slijepčević.

Inače, rad Republičke komisije u prošloj godini bio je u fokusu Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske koji je dao mišljenje sa rezervom kako na finansijske izvještaje tako i na usklađenost poslovanja.

Samo nekoliko dana nakon što je izvještaj ugledao svjetlost dana, Slijepčevićeva je dobila novi, četvrti po redu mandat.

Komisija je u toku prošle godine radila na 37 predmeta, što je uz 2019. godinu kada je bilo 34 predmeta, najmanje od njenog osnivanja.

Predsjednik, članovi Komisije i zaposleni na raspolaganju imaju budžet od 400.000 maraka.

TI: Umjesto da se bave sukobom interesa, bave se svojim primanjima

U organizaciji Transparency international (TI) smatraju da dodatno povećanje primanja predsjednika i članova Komisije nije opravdano, jer ovo tijelo ne opravdava svoju ulogu koja mu je dodijeljena.

Njihova ocjena je da Komisija svojim tumačenjima doprinosi stvaranju opšteg haosa koji vlada.

“Dovoljno je reći da u ovom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske kojoj Komisija podnosi izvještaj, sjedi desetak poslanika koji su istovremeno i direktori javnih preduzeća što Zakon zabranjuje ali  Komisija svaki put nađe način da ne utvrdi postojanje sukoba interesa i na te primjere mi smo više puta ukazivali. Zbog toga Komisija umjesto brige o propisima koji regulišu primanja članova, treba više povesti računa o unapređenju propisa koji regulišu ovu oblast gdje imamo katastrofalno stanje”, kazao je portparol TI BiH Srđan Traljić.

Obrenka Slijepšević naknadno je saopštila da su su pomenuti pravilnici bili prijedlog Administrativnoj komisiji Narodne skupštine Republike Srpske, a Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske ih je kao kolegijalni organ donijela na sjednici po uputama Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Tvrdi da pravilnici nisu na snazi jer se Administrativna komisija Narodne skupštine Republike Srpske izjasnila da je donošenje istih u nadležnosti predsjednika Кomisije, što je Кomisija i znala ali je morala da postupi po uputama Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Dodaje da su sredstva reprezentacije ograničena iznosom budžeta, odnosno stavkom u budžetu 412900 kao i sve druge isplate, navodeći da zaposleni u službi Кomisije imaju platu u skladu sa zakonskim propisima.

(BN/Capital Foto: Agencije)

Komentari / 42

Ostavite komentar
Name

Obrenka

13.10.2021 08:20

Opšte poznata stvar je da kod Obrenke niko nije u sukobu interesa.

ODGOVORITE
Name

c

13.10.2021 09:08

Sljepćević je kako joj i prezime kaže sljepa na afere, koju je jadna objelodanila, ali za sav svoj trud je ravna financijski Viškoviću zbog toga što i on ništa novo ne radi. Sljepci slušaju.

Name

Re

13.10.2021 09:23

Fuj , fuj, fuj za tu osobu, tog beskicmenjaka i nestrucnog uhljeba partijskog koji ne radi posao koji bi trebala. Kada dodju promjene, buduci predsjednik/ca ove komisije ce biti kompetentni i strucni ljudi, prije svega pravicni i posteni. I tacno ce se znati sta je prihvatljivo, a sta nije. Ali partijssi se noktima grebu za bilo koju privilegiju koju mogu ostvariti. Opsti grabez od odromnog broja nestrucnih parazita. Fuj

Name

Borac

13.10.2021 10:46

Videla zaba da se konji potkivaju,pa i ona digla nogu.

Name

Михајло

13.10.2021 08:20

Док се овако нешто не деси у БиХ, нема слободе за народ и нема правде. Домаћих окупатора се можемо ријешити само овако: https://youtu.be/A8q-Zx8gIbg

ODGOVORITE
Name

RE

13.10.2021 11:33

hahahhahah DOBRA

Name

Nole

13.10.2021 08:20

Nije bitna plata,bitan je naziv i postojanje "republicka komisija za utvrdjivanje sukoba interesa...".Pa da li ste vise normalni,i onda se pitamo zasto smo siromasna drzava.Zna li neko ima li mozda "komisija za utvrdjivanje kvaliteta boje na daskama za wc solju"?Bagro jedna nezasita,jeste li ikad ista zaradili sa svojih deset prstiju...

ODGOVORITE
Name

Xx

13.10.2021 08:21

Teski sljam i uhljeb koji nista ne radi! Ona nema nikakvih radnih rezultata. Stranacki poslusnik.

ODGOVORITE
Name

Politika i pravda

13.10.2021 08:21

Za nerad još i nagraditi. Bože moj na sve ovo liči ali na pravdu nikako. Narod već samo jedan obrok na dan ima a ovi nepravedni nemoralni monstrumi gledaju da sebi uvećaju plata koja je i te kako visoka na osnovu nerada.

ODGOVORITE
Name

Milic

13.10.2021 08:21

Funkcija joj je takva da je bolje da je nema...ovako dzaba novac bacamo.

ODGOVORITE
Name

ATLANTIDA

13.10.2021 08:22

Pravi trut!A uhljebila se i stalno u zavjetrini,,još niko u Skupštini da ne pokrene njezin nerad i osionost!Već je 15 god.na funkciji Komisije za sukob interesa u RS,a gdje je nešto usadila!?Ništa!Prima veliki novac,a žena koju treba pod hitno ,ne samo skinuti,nego prvo debelo na Skupštini RS iskritikovati i tražiti ostavku....

ODGOVORITE
Name

Gruho

13.10.2021 08:31

Ona je potpuno nekompetentna za bilo kakav posao. Ne zna se izrazavati jadan njen fakultet.

Name

Mitar

13.10.2021 08:41

Eh da je ona sama ovakva u RS bi se druga pjesma pjevala a ne ona "Ne može nam niko ništa"

Name

Bjeda

13.10.2021 08:28

Vidjela zena da svi uzimaju pa i ona uzela netrebalo im vise pa dokle da nas plackaju

ODGOVORITE
Name

Eh

13.10.2021 08:28

Pa imali i jedna drzavna institucija da nema lopovluka i kriminala

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

13.10.2021 08:28

Дакле ... , није за вјеровати колико овим буџетлијама може зинути гуза? Овдје је потребна хитна лустрација и све из почетка али на здравим основама. Да ли ико ко ради код "газда" добија то повећање за године радног стажа и за пакетиће за дјецу? О другом и да се не прича. Није ситно ни ово шта посланици добијају а и остали на "државним јаслама". Све то треба растјерати.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

13.10.2021 08:33

Ovo nema nigdje da se javno krade dokaz raspad sistema nema kontrola ne a kontrolni organi korumpirani sve se svodi na organizovani kriminal.Totalno smo propali nemam rijeci vise zgadili ste mi sve vi ste sljam sljamova.

ODGOVORITE
Name

Pitanje

13.10.2021 08:34

Gdje je inspekcija necega da provjeri muzej savremene umjetnosti i onu hinju od direktora Saritu V.! Rade se unutrasnji radovi, sanacija zgrade dok radnici em ugrozavaju zdravlje em sigurnost!? PALAMUNDERI !

ODGOVORITE
Name

xxx

13.10.2021 08:37

Mozda je i ona clan crvenih komita pa hoce joj se more joj se.

ODGOVORITE
Name

Čobane vrati se

13.10.2021 08:50

Pametna žena,pišaj po sirotinji...

ODGOVORITE
Name

B Luka

13.10.2021 08:53

Sta smo mi docekali da nas jedna Obrenka pravi budalama.

ODGOVORITE
Name

izbjeglica

13.10.2021 09:05

Visi strucni saradnik (Fakultet) i vozac (srednja skola) po 100KM. Ee, moj Visi strucni saradnice.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

13.10.2021 09:43

MALO ONA I UZIMA MOGLA BI I VIŠE JER JOJ TODOZVOLJAVA VLADA TO JEST MILE ZATO I NEMA SUKOBA INTERESA ONA TO SVE ZATAŠKA TO JOJ I JESTE POSAO.

Name

Koler

13.10.2021 09:09

Za politicare srpska je Svajcarska a za narod Etiopija.

ODGOVORITE
Name

Re

13.10.2021 14:25

Bas tako. Za politicare Svajcarska, a za narod Etiopija. To je Republika Srpzka danas.

Name

Jelena, Banjaluka

13.10.2021 09:09

Strasno!!!!! Mi nemamo zakone, kod nas svako radi šta hoće, ne poštujemo hijerarhiju, jedni se bahate dok se drugi bore sa teškim siromastvom!

ODGOVORITE
Name

Re

13.10.2021 09:10

Sramota...ima li iko da ovakvim hostaplerima stane u kraj?!

ODGOVORITE
Name

Građanin drugog reda

13.10.2021 09:20

Bravo gospođo! Nema potrebe krasti, samo staviš veću platu. Bravo još jednom!

ODGOVORITE
Name

Sale

13.10.2021 09:41

Ma uzmi koliko ti srce iste ! Narod ce da plati

ODGOVORITE
Name

1958

13.10.2021 10:14

Slijepčevićka se pravi slijepa na marifetluke tako da može komotno se ponašati i u pogledu rada i iznosu svoje plate.

ODGOVORITE
Name

RADA

13.10.2021 12:57

Kako pametna žena, sposobna, ali zasebe. Strašno. Kakvi su ovo mozgovi i nevide uvu bedu koja živi oko njih.

ODGOVORITE
Name

Re

13.10.2021 14:31

Da, strasno kakvi su to beskicmenjaci i ljigavci. Ta godinama nije utvrdila ni jedan sukob interesa, zato je i opstala tako dugo. Slika i prilika rada vladajucih

Name

Obican covjek

13.10.2021 13:24

Bolje bi bilo da ova perava nista ne radi,narodu bi bilo bolje,sram je bilo ona za sjednicu uzme pare,koje penzioner dobije kao penziju za cijeli mjesec,obicna dzukela

ODGOVORITE
Name

Mige

13.10.2021 13:34

Ma bravo šećeru, samo kidaj, ne znaju oni koliko je težak tvoj posao. Dodaj slobodno sebi još 300 KM na uslove rada.

ODGOVORITE
Name

SMB

13.10.2021 13:41

Samo bahato buhaaa...

ODGOVORITE
Name

Aloo

13.10.2021 14:44

Uvijek sam mislio da su.zene u politici postenije. Ali vidi ove ruzne ofucane ostrokundze duze.sebi platu,a nista zivo ne radi,jer to i nije nista.

Name

TEŠKO NAMA

13.10.2021 13:43

Da li bi bili ljubazni da dodjete u posjed jelovnika dotične gospođe, ako je uopšte godpođa. Sve nas zanima šta jede dotična kad je tako pametna.

ODGOVORITE
Name

BL

13.10.2021 14:48

Ne trebamo mi ići u rat koji on hoće i izaziva, mi trebamo dići revoluciju protiv njega, diktatora i njegovih sektasa. I Milosevic, i Causevsku nisu ni pomislili da će tako završiti! Ovaj monstrum je gori od njih.

ODGOVORITE
Name

Diznilend

13.10.2021 14:57

Znači ona bi svoju platu da uveća za više od 1000 km a za mobilni telefon i jednu sjednicu 550 km ( plata običnog smrtnika). Ma uzmi ago koliko ti drago

ODGOVORITE
Name

Svaka institucija

13.10.2021 15:33

pretvorena u privatnu prciju.....

ODGOVORITE
Name

Milorad Prlinac

13.10.2021 17:51

E i gadna je bože me sačuvaj!

ODGOVORITE
Name

Ccc

14.10.2021 10:14

Da ti nije malo, bitango.

ODGOVORITE