Могућ нови раст цијена кафе, због великих губитака

Пољопривредници кафе у Колумбији, светски произвођачи арабике број 2, нису успели да испоруче до милион врец́а плодова ове године или скоро 10 одсто рода у земљи, па су се извозници, трговци и пржионице суочили са великим губицима, рекли су извори из индустрије за Ројтерс.

Свијет 11.10.2021 | 20:31
Могућ нови раст цијена кафе, због великих губитака

Светске цене кафе порасле су ове године за 55%, углавном због неповољних временских услова у врхунском произвођачу у Бразилу, што је довело до тога да су колумбијски пољопривредници заостали у продаји због смањења продаје када су цене биле много ниже да би продали кафу по вишим ценама.

"Трговци су у губицима, то је неред. Ако се суша настави (у Бразилу), могуц́а је ацеа кафе од 3 долара (за пола кг). То ц́е бити хаос", рекао је трговац у глобалној трговачкој куц́и за пољопривредне производе.

Он је рекао да водец́е светске пржионице планирају да промене бренд своје кафе „јединственог порекла у Колумбији“ због проблема са набавком.

Задане испоруке код великог произвођача попут Колумбије могу погоршати скок цена на светским тржиштима, мада би то било привремено јер кафа на крају постоји и имац́е тежину на тржиштима након што се поново прода.

Колумбијски пољопривредници кажу да ц́е испоручити кафу касније ове или следец́е године, али купци нису убеђени.

Многи се одлучују да сада виде губитке и отпишу куповину као неиспуњену обавезу, уместо да чекају и ризикују још вец́е губитке ако пољопривредници и даље не испоруче испоруку следец́е године, а цене додатно расту, каже један старији трговац у другој светској трговачкој куц́и.

Он је рекао да неколико глобалних трговачких куц́а разматра губитке од 8-10 милиона долара за сваку испоручену кафу, док се колумбијска федерација узгајивача кафе ФНЦ, која представља пољопривреднике, али и чини 20% од 12,5 милиона врец́а годишњег извоза кафе у земљи, суочава са вец́им губицима .

"Лако је било продати милион врец́а унапред (продаја колумбијске кафе) пре него што је тржиште почело да расте средином маја", рекао је старији трговац. "Ако радите за мултинационалну (трговачку куц́у), ваш шеф ц́е рец́и хајде, морамо прихватити удар."

Кашњење у испоруци на растуц́ем тржишту кафе велики је проблем за извознике и трговце робом који често штите од физичких куповина заузимајуц́и кратке позиције на тржишту терминских уговора, узрокујуц́и их да задрже велике губитке како цене расту.

Обично би трговци могли да продају физичку кафу коју дугују по тренутним високим каматама како би надокнадили губитак на тржишту фјучерса, али у случају неизвршења не могу.

Дефаулти такође могу приморати трговце да купују залихе претходно продате пржионицама на губитку на скупом спот тржишту.

Шеф ФНЦ -а Роберто Велез потврдио је Ројтерсу да се Колумбија суочава са широким задацима.

"Могу вам рец́и да има неколико колумбијских извозника који не пате (због неплац́ања). Све велике трговачке куц́е, а такође и федерација као велики извозник, сви трпимо (губитке)", рекао је он.

"Када узгајивач не изврши испоруку, цео ланац се заглави губец́и новац", додао је он.

Трговци су рекли Ројтерсу да је федерација дала колумбијским пољопривредницима још најмање годину дана да испоруче кафу - потез који би могао приморати индустријско тело да се обрати влади за средства за спасавање ако пољопривредници још увек не испоруче робу на време.

Виши трговац кафом са седиштем у Колумбији из компаније Луј Драјфус Компани (ЛДЦ) напустио је компанију због губитака, рекли су два извора са знањем о тој ствари.

ЛДЦ је рекао да не коментарише организационе промене осим у односу на руководиоце.

"Предузец́а ц́е бити у проблемима са (скалом губитака), велики момци ц́е променити свој тим, али мањи момци ц́е банкротирати", рекао је старији трговац.

Он је додао да је велики локални колумбијски извозник Ла Месета тешко погођен неиспуњењем обавеза пољопривредника и да се бори да изврши своје уговоре о снабдевању са међународним пржионицама, остављајуц́и их изложеним губицима.

Ла Месета није одговорила на Ројтерсове захтеве за коментар.

Продаја каве у Колумбији постала је популарна у посљедњих неколико година, али до ове године тај је потез углавном ишао у корист пољопривредника јер су свјетске цијене пале све ниже па су пољопривредници добили бољу цијену за своју кафу при испоруци, а не гору.

Око 550.000 колумбијских породица зарађује за живот узгајањем кафе, а андска земља највец́и је произвођач опране арабике на којој се темеље референтни фјучерс уговори на ИЦЕ берзи, пише Реутерс.

(Агенције Фото:wидеонет/ДепоситПхотос)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

поПИО/МИОдраг

11.10.2021 20:24

Ако цијена кафе шкочи 100 % онда је можемо пити из гузице, и овако пензија може покрити само режијске трошкове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

12.10.2021 05:56

Ништа умјесто три пиће се једна кафа, јер је проблем у нашим примањима, немогу ја потрошити више пара него што зарадим, сви то знају и праве се паметни а плате годинама стагнирају или су у паду.

ОДГОВОРИТЕ