Кога је Влада фаворизовала током пандемије?

Влада Републике Српске исплатила је више од 65 милиона марака помоћи по разним основама за санирање посљедица вирус корона. Занимљиво је то да су позамашне цифре исплаћене и привредницима и организацијама које су прошле године оствариле знатно већу добит него 2019.године, док су некима исплаћивана средства иако им у току пандемије није био забрањен рад.

Република Српска 10.10.2021 | 19:39
Кога је Влада фаворизовала током пандемије?

Једна од фирми којима је Влада помогла је "Крајина гроуп" која је добила 7 000 марака помоћи, иако је прошле године приходовала 14,3 милиона марака. Помоћ су добиле и кладионице Wиллиамс које су прошле године оствариле приход од 34,3 милиона марака. Да Влада Српске није добро организовала услове за помоћ доказ је Европска унија гдје су бројне фирме вратиле средства која су им исплаћивана у току пандемије. Из ресорног министарства поручују да то код нас није било ни у плану. 

- Та помоћ је исплаћена свим привредницима и субјектима из свих грана индустрије. Помоћ  је усмјерена како би свима помогла пословање и на неки начин су били спремнији да стартују у овом периоду када се ситуација нормализовала. Не мислим да би привредни субјекти требали било шта да враћају субвенције или помоћ државе, нити је планирано. Ми јесмо помогли, али би било безобразно да се то тражи, рекао је Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва Републике Српске. 

Због пандемије, у марту прошле године, рад је био забрањен многим привредницима те им је усљед тога исплаћена помоћ најчешће у виду минималних плата и доприноса. Економисти сматрају да би требало да постоји друштвена одговорност компанија које су добиле новац, а којима није требао, да тај новац и врате, међутим, то код нас није случај. 

- Најгоре су прошли мали предузетници који су били на репу добијања финансијске помоћи због затварања, а  велике компаније и системи су добили помоћ из тог фонда, а то није било потребно. Та ситуација гдје имамо критеријуме који нису усаглашени а немамо ни добру слику ко је највише страдао у периоду пандемије, довело је до тога да су новац добили они којима новац није био потребан, рекао је економиста Зоран Павловић.

Влада Српске требала је да води рачуна да онима који су радили пуном паром не треба давати субвенције него их усмјерити на фирме којима је то заиста неопходно. Непостојање критеријума при расподјели средстава показује нестратешки приступ Владе према свему што раде, сматра народни посланик Јелена Тривић.

- Ово је само доказ колико Влада Српске ради несистематски  и колико не воде рачуна. На списку тих фирми има и оних фирми које су повезане на неки начин са представницима власти. Тако да се увијек потеже питање да ли су они добили ту помоћ зато што им је требало или зато што су неком блиски, рекла је Тривићева. 

У Српској су средства издвајана чак и за грађевинске фирме које су прошле године радиле више него икада и којима није ни био забрањен рад. Те фирме нису ни помислиле да саме врате новац, а нити је Влада Српске то од њих тражила.  

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Влада???

10.10.2021 18:10

ЗЛОЦИНЦИ МАЛОУМНИ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алукард

10.10.2021 18:13

Кладионица и апотеке!!! Дали су новац кладионицама и апотекама!!! Ко су власници те кладионице? Јесу ли блиски једној породици? Првој породици?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Алукард,

10.10.2021 21:10

Наравно да се ради о блиским породици великог Баје.Зар то није устаљена пракса???

Name

Мафија

10.10.2021 18:46

Ради за себе. Никад за народ. Наша власт више личи на суперхика који краде сиромасима да би дао богатима. Робин худ је Енглеска верзија приче

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

10.10.2021 18:50

Јадан министар. Нема појма ста лупета. Мора да је јефтина била диплома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

10.10.2021 18:58

Зна он добро шта је урадио Занимљиво је да су средства давана онима којима не треба а ови је само прослиједили на нечији рачун.Класицно прање пара

Name

Реално

10.10.2021 21:05

Цовек је унистен у сваком погледу...не могу да верујем да се појединци тиме насладјују тако сто су унистили једну породицу и да им није доста! Не треба нама непријатељ, ми цемо сами себе унистити!

ОДГОВОРИТЕ