Koga je Vlada favorizovala tokom pandemije?

Vlada Republike Srpske isplatila je više od 65 miliona maraka pomoći po raznim osnovama za saniranje posljedica virus korona. Zanimljivo je to da su pozamašne cifre isplaćene i privrednicima i organizacijama koje su prošle godine ostvarile znatno veću dobit nego 2019.godine, dok su nekima isplaćivana sredstva iako im u toku pandemije nije bio zabranjen rad.

Republika Srpska 10.10.2021 | 19:39
Koga je Vlada favorizovala tokom pandemije?

Jedna od firmi kojima je Vlada pomogla je "Krajina group" koja je dobila 7 000 maraka pomoći, iako je prošle godine prihodovala 14,3 miliona maraka. Pomoć su dobile i kladionice Williams koje su prošle godine ostvarile prihod od 34,3 miliona maraka. Da Vlada Srpske nije dobro organizovala uslove za pomoć dokaz je Evropska unija gdje su brojne firme vratile sredstva koja su im isplaćivana u toku pandemije. Iz resornog ministarstva poručuju da to kod nas nije bilo ni u planu. 

- Ta pomoć je isplaćena svim privrednicima i subjektima iz svih grana industrije. Pomoć  je usmjerena kako bi svima pomogla poslovanje i na neki način su bili spremniji da startuju u ovom periodu kada se situacija normalizovala. Ne mislim da bi privredni subjekti trebali bilo šta da vraćaju subvencije ili pomoć države, niti je planirano. Mi jesmo pomogli, ali bi bilo bezobrazno da se to traži, rekao je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske. 

Zbog pandemije, u martu prošle godine, rad je bio zabranjen mnogim privrednicima te im je usljed toga isplaćena pomoć najčešće u vidu minimalnih plata i doprinosa. Ekonomisti smatraju da bi trebalo da postoji društvena odgovornost kompanija koje su dobile novac, a kojima nije trebao, da taj novac i vrate, međutim, to kod nas nije slučaj. 

- Najgore su prošli mali preduzetnici koji su bili na repu dobijanja finansijske pomoći zbog zatvaranja, a  velike kompanije i sistemi su dobili pomoć iz tog fonda, a to nije bilo potrebno. Ta situacija gdje imamo kriterijume koji nisu usaglašeni a nemamo ni dobru sliku ko je najviše stradao u periodu pandemije, dovelo je do toga da su novac dobili oni kojima novac nije bio potreban, rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Vlada Srpske trebala je da vodi računa da onima koji su radili punom parom ne treba davati subvencije nego ih usmjeriti na firme kojima je to zaista neophodno. Nepostojanje kriterijuma pri raspodjeli sredstava pokazuje nestrateški pristup Vlade prema svemu što rade, smatra narodni poslanik Jelena Trivić.

- Ovo je samo dokaz koliko Vlada Srpske radi nesistematski  i koliko ne vode računa. Na spisku tih firmi ima i onih firmi koje su povezane na neki način sa predstavnicima vlasti. Tako da se uvijek poteže pitanje da li su oni dobili tu pomoć zato što im je trebalo ili zato što su nekom bliski, rekla je Trivićeva. 

U Srpskoj su sredstva izdvajana čak i za građevinske firme koje su prošle godine radile više nego ikada i kojima nije ni bio zabranjen rad. Te firme nisu ni pomislile da same vrate novac, a niti je Vlada Srpske to od njih tražila.  

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Vlada???

10.10.2021 18:10

ZLOCINCI MALOUMNI!!

ODGOVORITE
Name

Alukard

10.10.2021 18:13

Kladionica i apoteke!!! Dali su novac kladionicama i apotekama!!! Ko su vlasnici te kladionice? Jesu li bliski jednoj porodici? Prvoj porodici?

ODGOVORITE
Name

Re,Alukard,

10.10.2021 21:10

Naravno da se radi o bliskim porodici velikog Baje.Zar to nije ustaljena praksa???

Name

Mafija

10.10.2021 18:46

Radi za sebe. Nikad za narod. Naša vlast više liči na superhika koji krade siromasima da bi dao bogatima. Robin hud je Engleska verzija priče

ODGOVORITE
Name

Uhh

10.10.2021 18:50

Jadan ministar. Nema pojma sta lupeta. Mora da je jeftina bila diploma.

ODGOVORITE
Name

Mitar

10.10.2021 18:58

Zna on dobro šta je uradio Zanimljivo je da su sredstva davana onima kojima ne treba a ovi je samo proslijedili na nečiji račun.Klasicno pranje para

Name

Realno

10.10.2021 21:05

Covek je unisten u svakom pogledu...ne mogu da verujem da se pojedinci time nasladjuju tako sto su unistili jednu porodicu i da im nije dosta! Ne treba nama neprijatelj, mi cemo sami sebe unistiti!

ODGOVORITE