Италија се отвара, у понедјељак се враћа у "бијелу зону"

Зелена пропусница, маске, 80 одсто имунизованих грађана и дневни број новозаражених око 3.000 на 60 милиона становника, довели су до тога да италијанска влада донесе одлуку о скоро комплетном повратку нормалном животу отварајући позоришта, биоскопе и музеје са 100 одсто капацитета.

Свијет 09.10.2021 | 20:44
Италија се отвара, у понедјељак се враћа у "бијелу зону"

Италија се враћа друштвеном животу и блискости јер је италијанска влада отишла чак и даље од препорука кризног штаба те одлучила да Италија може потпуно да се отвори. Скоро.

Наиме, што се тиче биоскопа, позоришта, концерата и музеја, публика може у потпуности да се врати у сале и галерије уколико поседује Зелену пропусницу, маске у затвореном а укинута је дистанца од једног метра.

Добра вест је стигла и за власнике дискотека које су затворене већ годину и по дана и који ће моћи да попуне 50 одсто од свог капацитета. Што се спорта тиче у спортским салама дозвољени капацитет је од 60 одсто, а на стадионима 75 одсто.

Са Зеленом пропусницом је дакле могуће вратити се нормалном животу што не важи за млађе од 12 година као и за особе које не могу да се вакцинишу из здравствених разлога. Маска је обавезна у сваком затвореном простору.

Овим декретом којим се грађани Италије скоро потпуно враћају нормалном животу влада је додала и веће санкције, а контроле ће бити појачане од 15. октобра, када ће Зелена пропусница бити обавезна на свим радним местима.

"Кампања вакцинације дала је своје резултате и наша земља је у стању да се врати нормалном животу", изјавио је италијански министар здравља Роберто Сперанца.

Дакле земља се враћа у нормалност, бар за оне који поседују Зелену пропусницу, док ће они који не желе да се вакцинишу морати да одустану од многих ствари осим уколико не буду желели да издвајају око 200 евра по особи не би ли се стално тестирали на ковид што је, поред вакцинације, један од услова да се добије Грин пас.

Италије се од понедељка читава враћа у "белу зону", а уколико би се неки од региона вратио у жуту, примењиваће се мере рестрикција као и до сада.

(РТС Фото:РТС)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Смислов

10.10.2021 05:39

Прошле године дневно и преко 900 мртвих у Италији, а сад? Ми имамо имунилога на сваком ћошку, па док се два водећа, Јока и Милутин не усагласе, не пише нам се добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

10.10.2021 05:46

Какво је то отварање,а пола мјера остаје.Писите о земљама које су стварно укинуле све,ово све остало је ропство...

ОДГОВОРИТЕ