Реса и Муратов добитници Нобелове награде за мир

- Филипински новинар Марија Реса и руски новинар Дмитриј Муратов добитници су Нобелове награде за мир за 2021. годину, јавља "Спутњик".

Свијет 08.10.2021 | 13:21
Реса и Муратов добитници Нобелове награде за мир

Ове године, 234 појединца и 95 организација било је номиновано за Нобелову награду за мир.

У саопштењу Одбора за додјелу награде наводи се да су Реса и Муратов добили награду због својих "напора у очувању слободе изражавања, што је предуслов демократије и трајног мира".

Муратов је постао трећи руски држављанин који је добио награду за мир. Прије њега ово признање су добили активиста за људска права Андреј Сахаров и први предсједник СССР-а Михаил Горбачов.

Награда за мир, према тестаменту Алфреда Нобела, додјељује се "особи која је постигла највећи успјех или је учинила више од других у уједињењу народа и смањењу броја активних армија, као и за одржавање мировних конгреса и скретање пажње на њих".

У складу са последњом вољом научника, ова награда се, за разлику од других установљених у складу са Нобеловом вољом, не додјељује у Стокхолму, већ у Ослу.

Нобел је написао да би одлуку о награди требало да донесе одбор од пет људи које именује норвешки парламент. Традиционално, чланови одбора су углавном пензионисани норвешки политичари и бивши лидери политичких партија. 

(Срна Тањуг/АП Пхото/Фернандо Вергара) 

Коментари / 0

Оставите коментар