Resa i Muratov dobitnici Nobelove nagrade za mir

- Filipinski novinar Marija Resa i ruski novinar Dmitrij Muratov dobitnici su Nobelove nagrade za mir za 2021. godinu, javlja "Sputnjik".

Svijet 08.10.2021 | 13:21
Resa i Muratov dobitnici Nobelove nagrade za mir

Ove godine, 234 pojedinca i 95 organizacija bilo je nominovano za Nobelovu nagradu za mir.

U saopštenju Odbora za dodjelu nagrade navodi se da su Resa i Muratov dobili nagradu zbog svojih "napora u očuvanju slobode izražavanja, što je preduslov demokratije i trajnog mira".

Muratov je postao treći ruski državljanin koji je dobio nagradu za mir. Prije njega ovo priznanje su dobili aktivista za ljudska prava Andrej Saharov i prvi predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov.

Nagrada za mir, prema testamentu Alfreda Nobela, dodjeljuje se "osobi koja je postigla najveći uspjeh ili je učinila više od drugih u ujedinjenju naroda i smanjenju broja aktivnih armija, kao i za održavanje mirovnih kongresa i skretanje pažnje na njih".

U skladu sa poslednjom voljom naučnika, ova nagrada se, za razliku od drugih ustanovljenih u skladu sa Nobelovom voljom, ne dodjeljuje u Stokholmu, već u Oslu.

Nobel je napisao da bi odluku o nagradi trebalo da donese odbor od pet ljudi koje imenuje norveški parlament. Tradicionalno, članovi odbora su uglavnom penzionisani norveški političari i bivši lideri političkih partija. 

(Srna Tanjug/AP Photo/Fernando Vergara) 

Komentari / 0

Ostavite komentar