РТРС јавности представља лажну слику о Бањалуци

"Град Бања Лука улаже приговор Регулаторној агенцији за комуникације БиХ због нетачног, једностраног и тенденциозног извјештавања о активностима градоначелника и Градске управе града Бања Лука", саопштено је из Градске управе Бањалука.

Република Српска 07.10.2021 | 17:40
РТРС јавности представља лажну слику о Бањалуци

У саоптењу се додаје, да јавни сервис крши Закон о Радио-телевизији Републике Српске, у коме се наводи да „програм РТРС служи интересу јавности и мора бити у складу са професионалним стандардима и прописима и правилима Регулаторне агенције за комуникације“.

"Због двоструких аршина уређивачке политике јавног сервиса, грађани Бање Луке онемогућени су да добију информације о бесплатним уџбеницима, нижим цијенама превоза, олакшицама за вишечлане породице и пензионере, као и многим другим важним догађајима из свих области", поручују из Градске управе.

Додају да по први пут у историји Бање Луке на РТРС-у није било уживо преноса свечаних академија поводом Дана Града – 22. априла и Кочићевог збора. Тиме није скрајнут само први човјек највећег града Републике Српске, већ и многобројни ствараоци чији су креативни садржаји заслужили да буду дио директног преноса на РТРС-у.

"Кршењем закона Радио–телевизија Републике Спрксе наноси штету, не само градоначелнику Драшку Станивуковићу и запосленима у Градској управи, него цијелој Републици Српској. Представљајући јавности лажну слику о највећем граду Републике Српске, јавни сервис покушава да умањи значај Бање Луке као регионалног центра и да је избрише са мапе развијених градова", истиче се у саопштењу.

Град Бања Лука, како кажу, у више наврата покушао је да оствари сарадњу са јавним сервисом указујући на важност догађаја, позивајући се на законе који их обавезују, али се руководство РТРС-а сваки пут оглушило на то. Десетине мејлова из Градске управе упућних на адресу РТРС-а, остало је без икаквог одговора.

"Јавни сервис први пут у историји Бањалуке, највећи град Републике Српске ставља увијек у негативан контекст, минимизира легитимно изабраног градоначелника, све запослене у Градској управи, као и њихов рад. Бројни су значајни друштвени, културни, спортски догађаји у Бањој Луци, о којима се није извјештавало ни секунда на РТРС-у, а који су својим радом и те како заслужили да јавност за њих зна2, наглашено је у саопштењу.

"Чланом 14. Закона о РТРС-у, јавни сервис се обавезује да ће „истинито, цјеловито, непристрасно и благовремено информисати јавност о политичким економским, образовним, научним, религијским, културним, спортским и другим догађајима у земљи и свијету“. Међутим, у пракси РТРС поступа управо супротно, што се најбоље види на примјеру праћења актуелних проблема насталих на релацији скупштинска већина - градоначелник", наводе из Градске управе.
 
Према њиховим ријечима у програму РТРС-а гледаоци су имали прилику да чују само једну страну, односно ставове предсједника Скупштине, када су у питању не усвајање буџета, амандмани, ребаланс буџета, као и други проблеми који се тичу грађана Бање Луке.

"О томе најбоље говори чињеница да предсједник Скупштине Града Бања Лука редовно гостује и говори у ударним терминима и о темамама на јавном сервису, док градоначелник Бање Луке за девет мјесеци мандата у централној информативној емисији није имао ни секунду да изнесе свој став о истим темама", каже се у саопштењу и додаје:

"Сва заступљеност градоначелника на јавном сервису свела се на 8 минута гостовања у Бањалучкој панорами и два интервјуа у ауторској емисији Мате Ђаковића. По први пут у историји града конференције за новинаре предсједника Скупштине Града се преносе уживо, док јавни сервис за пренос конференција градоначелнка о истој теми „нема техничких могућности“

Град Бања Лука, тврде, не жели да утиче на уређивачкиу политику РТРС-а, цијенећи рад честитих и професионалниг новинара и уредника, којих на јавном сервису и те како има.

"Намјера нам је да скренемо пажњу на некоректан и недобронамјеран приступ јавног сервиса о извјештавању о дешавањима у Бањој Луци. Осим Регулаторној агенцији за комуникације, приговори на рад јавног сервиса ће бити упућени и предсједнику Народне скупштине Републике Српске која доноси Закон о јавном сервису, удружењима новинара Републике Српске и Босне и Херцеговине, као и Вијећу за штампу и онлајн медије све у циљу професионалног извјештавања и заштите грађана од лажних информација", каже се у саопшрењу.

"Град Бања Лука је захвалан свим професионалим новинарима и сниматељима РТРС –а који упркос једностраној уређивачкој политици покушавају да извјештавају објективно и чувају углед Радио-телевизије Републике Српске за коју сви грађани плаћају претплату", закључује се у саопштењу Града Бањалука.

(БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Маја

07.10.2021 16:10

Црвена телевизија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

07.10.2021 16:24

Ма каква црвена она је била еxтра у односу на ову садасњу

Name

Кими

07.10.2021 16:33

Само БОЈКОТ плаћања ТАКСЕ, нема другог рјешења, а из разлога који су наведени у тексту, јер Јавни сервис не испуњава своју Законску обавезу. Покренути петицију, да грађани који сматрају да су неинформисани потпишу.

Name

Ре

07.10.2021 16:42

Ма каква Црвена ? Мафијашка под утицајем човјека који има написмено да није нормалан. И такав човјек је узурпирао све у Српској .

Name

Борац

07.10.2021 16:55

Само петиција да престанемо плацати фабрику лази. Они слузе да завадјају народ и да стите криминалце.

Name

Тврда линија

07.10.2021 17:18

ФАБРИКА ЛАЖИ,треба их измјестити у Лакташе и пљувати на улици.

Name

Ре

07.10.2021 17:27

Срамоте црвену боју.

Name

Маја

07.10.2021 16:13

Бас тако, у пра у сте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

07.10.2021 16:31

Одкуд бесплатни удзбеници кад моја дјеца казу да их морају вратити на крају сколске године.

Name

Скептик

07.10.2021 16:19

Полако, и они ће доћи ред...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кркан

08.10.2021 07:32

Ми у Њемацкој за децу добијемо бесплатно књиге али се на крају године врацају па то је нормално

Name

ББ

07.10.2021 16:26

Залити се Регулаторној агенцији је исто, као када се зртва зали дзелату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

07.10.2021 16:36

Ја 13 година не плаћам Ртв таксу,нити ћу док је Додик и његова секта на власти,а послије ћу плаћати макар и талибани из Кабула дошли,ето толико их не подносим,а за ово што се зове српска република сам оставио 4 године најбоље а битанге дезертерске користе,али ничија није до зоре ....бандо секташка ближи вам се крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2021 17:40

Ти да си за ову државу ратовао писао би је великим словом,и то још подебљао- Република Српска.

Name

Милош

07.10.2021 16:44

Огромним покраденим парама од народа купили све па и многе људе у систему.Када чујете да неко хвали или брани Додика одмах се упитајте колико је пара узео или коју корист има од тога!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

07.10.2021 17:17

Мате Ђаковиц број 1.

Name

Боркy

07.10.2021 16:47

Све је тако. Јадно је и залосно ста су урадили од НАСЕ телевизије. Сигурно нисам годину а мозда и висе пребацио на тај канал јер једноставно сем лази ниста паметно се нема ни видјети ни цути. Само јос залосније сто се немате ни коме залити јер су и тај РАК заробили тако да ова залба само улази у статистику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин рођени

07.10.2021 16:52

Не могу виише гледати оне сељанчуре са Ртрс а поготово Наду Арлов , не знам одакле је она дошла у Бањалуку али јој Бањалуцани поручују нећеш од идуће гидине радити у Бањалуци и на Ртрс у већ се врати одакле си дошла и тамо чувај овце , овакве лажи овакве сељанке се више не могу трпјети јбо те Снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

07.10.2021 18:15

Ово је за излудити. БН је поштена тв.

Name

Неко ко зна

07.10.2021 17:07

ИСТИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

07.10.2021 18:14

Ако радите на ртрс-у уговор вам је до 2022. Хахахаххахахахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљац Знаци

07.10.2021 20:16

Е та ти је добра за уговор,тако ће и бити.Поред месара Миле ,фабрика лажи је највеће зло Републике Српске.

Name

НЕВИДЈЕНИ ЛАЗОВИ

07.10.2021 20:13

РТРС ЈЕ ТЕЛЕВИЗИЈА ВЛАСТИ И КРИМИНАЛАЦА. ДА ЛИ ОНИ МИСЛЕ ДА НАРОД НЕМА МОЗГА ИЛИ СЕ ДРЗЕ ОНЕ ДА ТРИ ПУТА ПОНОВЉЕНА ЛАЗ ПОСТАЈЕ ИСТИНА. КОМЕ МИ ПЛАЦАМО ПРЕПЛАТУ.. С Р А М О Т А.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.10.2021 04:01

Ко још гледа РТРС. Само ако хоћете да мало виртуално одете да вам се учини да живите у Швицарској. Чим угасите РТРС видите реално да сте у Сомалији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

08.10.2021 05:29

Нисам ни на чијој страни, ал ово шта раде РТРС и АТВ је стварно срамота. Такође, овакав приступ од стране власти према једној од најгледанији и најискренијих телевизија БН,да их неко искључује само зато што нису режимска телевизија то није никако уреду.

ОДГОВОРИТЕ