RTRS javnosti predstavlja lažnu sliku o Banjaluci

"Grad Banja Luka ulaže prigovor Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH zbog netačnog, jednostranog i tendencioznog izvještavanja o aktivnostima gradonačelnika i Gradske uprave grada Banja Luka", saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Republika Srpska 07.10.2021 | 17:40
RTRS javnosti predstavlja lažnu sliku o Banjaluci

U saoptenju se dodaje, da javni servis krši Zakon o Radio-televiziji Republike Srpske, u kome se navodi da „program RTRS služi interesu javnosti i mora biti u skladu sa profesionalnim standardima i propisima i pravilima Regulatorne agencije za komunikacije“.

"Zbog dvostrukih aršina uređivačke politike javnog servisa, građani Banje Luke onemogućeni su da dobiju informacije o besplatnim udžbenicima, nižim cijenama prevoza, olakšicama za višečlane porodice i penzionere, kao i mnogim drugim važnim događajima iz svih oblasti", poručuju iz Gradske uprave.

Dodaju da po prvi put u istoriji Banje Luke na RTRS-u nije bilo uživo prenosa svečanih akademija povodom Dana Grada – 22. aprila i Kočićevog zbora. Time nije skrajnut samo prvi čovjek najvećeg grada Republike Srpske, već i mnogobrojni stvaraoci čiji su kreativni sadržaji zaslužili da budu dio direktnog prenosa na RTRS-u.

"Kršenjem zakona Radio–televizija Republike Sprkse nanosi štetu, ne samo gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i zaposlenima u Gradskoj upravi, nego cijeloj Republici Srpskoj. Predstavljajući javnosti lažnu sliku o najvećem gradu Republike Srpske, javni servis pokušava da umanji značaj Banje Luke kao regionalnog centra i da je izbriše sa mape razvijenih gradova", ističe se u saopštenju.

Grad Banja Luka, kako kažu, u više navrata pokušao je da ostvari saradnju sa javnim servisom ukazujući na važnost događaja, pozivajući se na zakone koji ih obavezuju, ali se rukovodstvo RTRS-a svaki put oglušilo na to. Desetine mejlova iz Gradske uprave upućnih na adresu RTRS-a, ostalo je bez ikakvog odgovora.

"Javni servis prvi put u istoriji Banjaluke, najveći grad Republike Srpske stavlja uvijek u negativan kontekst, minimizira legitimno izabranog gradonačelnika, sve zaposlene u Gradskoj upravi, kao i njihov rad. Brojni su značajni društveni, kulturni, sportski događaji u Banjoj Luci, o kojima se nije izvještavalo ni sekunda na RTRS-u, a koji su svojim radom i te kako zaslužili da javnost za njih zna2, naglašeno je u saopštenju.

"Članom 14. Zakona o RTRS-u, javni servis se obavezuje da će „istinito, cjelovito, nepristrasno i blagovremeno informisati javnost o političkim ekonomskim, obrazovnim, naučnim, religijskim, kulturnim, sportskim i drugim događajima u zemlji i svijetu“. Međutim, u praksi RTRS postupa upravo suprotno, što se najbolje vidi na primjeru praćenja aktuelnih problema nastalih na relaciji skupštinska većina - gradonačelnik", navode iz Gradske uprave.
 
Prema njihovim riječima u programu RTRS-a gledaoci su imali priliku da čuju samo jednu stranu, odnosno stavove predsjednika Skupštine, kada su u pitanju ne usvajanje budžeta, amandmani, rebalans budžeta, kao i drugi problemi koji se tiču građana Banje Luke.

"O tome najbolje govori činjenica da predsjednik Skupštine Grada Banja Luka redovno gostuje i govori u udarnim terminima i o temamama na javnom servisu, dok gradonačelnik Banje Luke za devet mjeseci mandata u centralnoj informativnoj emisiji nije imao ni sekundu da iznese svoj stav o istim temama", kaže se u saopštenju i dodaje:

"Sva zastupljenost gradonačelnika na javnom servisu svela se na 8 minuta gostovanja u Banjalučkoj panorami i dva intervjua u autorskoj emisiji Mate Đakovića. Po prvi put u istoriji grada konferencije za novinare predsjednika Skupštine Grada se prenose uživo, dok javni servis za prenos konferencija gradonačelnka o istoj temi „nema tehničkih mogućnosti“

Grad Banja Luka, tvrde, ne želi da utiče na uređivačkiu politiku RTRS-a, cijeneći rad čestitih i profesionalnig novinara i urednika, kojih na javnom servisu i te kako ima.

"Namjera nam je da skrenemo pažnju na nekorektan i nedobronamjeran pristup javnog servisa o izvještavanju o dešavanjima u Banjoj Luci. Osim Regulatornoj agenciji za komunikacije, prigovori na rad javnog servisa će biti upućeni i predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske koja donosi Zakon o javnom servisu, udruženjima novinara Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i Vijeću za štampu i onlajn medije sve u cilju profesionalnog izvještavanja i zaštite građana od lažnih informacija", kaže se u saopšrenju.

"Grad Banja Luka je zahvalan svim profesionalim novinarima i snimateljima RTRS –a koji uprkos jednostranoj uređivačkoj politici pokušavaju da izvještavaju objektivno i čuvaju ugled Radio-televizije Republike Srpske za koju svi građani plaćaju pretplatu", zaključuje se u saopštenju Grada Banjaluka.

(BN)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Maja

07.10.2021 16:10

Crvena televizija

ODGOVORITE
Name

Mitar

07.10.2021 16:24

Ma kakva crvena ona je bila extra u odnosu na ovu sadasnju

Name

Kimi

07.10.2021 16:33

Samo BOJKOT plaćanja TAKSE, nema drugog rješenja, a iz razloga koji su navedeni u tekstu, jer Javni servis ne ispunjava svoju Zakonsku obavezu. Pokrenuti peticiju, da građani koji smatraju da su neinformisani potpišu.

Name

Re

07.10.2021 16:42

Ma kakva Crvena ? Mafijaška pod uticajem čovjeka koji ima napismeno da nije normalan. I takav čovjek je uzurpirao sve u Srpskoj .

Name

Borac

07.10.2021 16:55

Samo peticija da prestanemo placati fabriku lazi. Oni sluze da zavadjaju narod i da stite kriminalce.

Name

Tvrda linija

07.10.2021 17:18

FABRIKA LAŽI,treba ih izmjestiti u Laktaše i pljuvati na ulici.

Name

Re

07.10.2021 17:27

Sramote crvenu boju.

Name

Maja

07.10.2021 16:13

Bas tako, u pra u ste

ODGOVORITE
Name

Xy

07.10.2021 16:31

Odkud besplatni udzbenici kad moja djeca kazu da ih moraju vratiti na kraju skolske godine.

Name

Skeptik

07.10.2021 16:19

Polako, i oni će doći red...

ODGOVORITE
Name

krkan

08.10.2021 07:32

Mi u NJemackoj za decu dobijemo besplatno knjige ali se na kraju godine vracaju pa to je normalno

Name

BB

07.10.2021 16:26

Zaliti se Regulatornoj agenciji je isto, kao kada se zrtva zali dzelatu.

ODGOVORITE
Name

Regan

07.10.2021 16:36

Ja 13 godina ne plaćam Rtv taksu,niti ću dok je Dodik i njegova sekta na vlasti,a poslije ću plaćati makar i talibani iz Kabula došli,eto toliko ih ne podnosim,a za ovo što se zove srpska republika sam ostavio 4 godine najbolje a bitange dezerterske koriste,ali ničija nije do zore ....bando sektaška bliži vam se kraj

ODGOVORITE
Name

Re

07.10.2021 17:40

Ti da si za ovu državu ratovao pisao bi je velikim slovom,i to još podebljao- Republika Srpska.

Name

Miloš

07.10.2021 16:44

Ogromnim pokradenim parama od naroda kupili sve pa i mnoge ljude u sistemu.Kada čujete da neko hvali ili brani Dodika odmah se upitajte koliko je para uzeo ili koju korist ima od toga!?

ODGOVORITE
Name

Rile

07.10.2021 17:17

Mate Đakovic broj 1.

Name

Borky

07.10.2021 16:47

Sve je tako. Jadno je i zalosno sta su uradili od NASE televizije. Sigurno nisam godinu a mozda i vise prebacio na taj kanal jer jednostavno sem lazi nista pametno se nema ni vidjeti ni cuti. Samo jos zalosnije sto se nemate ni kome zaliti jer su i taj RAK zarobili tako da ova zalba samo ulazi u statistiku.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin rođeni

07.10.2021 16:52

Ne mogu viiše gledati one seljančure sa Rtrs a pogotovo Nadu Arlov , ne znam odakle je ona došla u Banjaluku ali joj Banjalucani poručuju nećeš od iduće gidine raditi u Banjaluci i na Rtrs u već se vrati odakle si došla i tamo čuvaj ovce , ovakve laži ovakve seljanke se više ne mogu trpjeti jbo te Snsd

ODGOVORITE
Name

Luka

07.10.2021 18:15

Ovo je za izluditi. BN je poštena tv.

Name

Neko ko zna

07.10.2021 17:07

ISTINA.

ODGOVORITE
Name

Znaci

07.10.2021 18:14

Ako radite na rtrs-u ugovor vam je do 2022. Hahahahhahahahahahah

ODGOVORITE
Name

Vanzemaljac Znaci

07.10.2021 20:16

E ta ti je dobra za ugovor,tako će i biti.Pored mesara Mile ,fabrika laži je najveće zlo Republike Srpske.

Name

NEVIDJENI LAZOVI

07.10.2021 20:13

RTRS JE TELEVIZIJA VLASTI I KRIMINALACA. DA LI ONI MISLE DA NAROD NEMA MOZGA ILI SE DRZE ONE DA TRI PUTA PONOVLJENA LAZ POSTAJE ISTINA. KOME MI PLACAMO PREPLATU.. S R A M O T A.

ODGOVORITE
Name

Re

08.10.2021 04:01

Ko još gleda RTRS. Samo ako hoćete da malo virtualno odete da vam se učini da živite u Švicarskoj. Čim ugasite RTRS vidite realno da ste u Somaliji.

ODGOVORITE
Name

Tnt

08.10.2021 05:29

Nisam ni na čijoj strani, al ovo šta rade RTRS i ATV je stvarno sramota. Takođe, ovakav pristup od strane vlasti prema jednoj od najgledaniji i najiskrenijih televizija BN,da ih neko isključuje samo zato što nisu režimska televizija to nije nikako uredu.

ODGOVORITE