Станивуковић на "10. Љубљана форуму" градоначелника региона у Љубљани

Почео је 10. Љубљана форум који ове године својим програмима говори о будућности одрживих градова, зеленој енергији и паметној технологији. 

Република Српска 07.10.2021 | 15:08
Станивуковић на "10. Љубљана форуму" градоначелника региона у Љубљани

Зоран Јанковић градоначелник Љубљане је поздравио све колеге који су дошли на десети Љубљана форум, а свој говор је отворио уз шалу да се сјећа свог првог форума када је био млад.

Истакао је да је смисао овог форума да се избришу границе између нас и да се створе градови са квалитетним животом. 

Изразио је велико задовољство што су данас представници свих градова у Љубљани. 

Блаж Голоб предсједавајући форума је истакао да је циљ на почетку био претварање градова у велике паметне градове. Истиче у говору да није могуће имати паметне градове ако влада није добра и ако грађани нису сретни. 

Говорио је енергетској ефикасности, зеленим градовима као и индустрији. 

Истакао је да је овај форум до сада имао 1200 учесника те да је остварио велики утицај на друге градове и утицао на пораст квалитете живота. 

Закључио је свој говор да је на крају дана најважнија срећа и квалитет живота сваког грађанина. 

На панел дискусији "сто градоначелника", о путу као идеалним градовима будућности из своје перспективе су говорили градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, градоначелник Београда Зоран Радојчић, градоначелник Ријеке Марко Филиповић,  чланица вијећа Новог Сада Мира Радиновић, градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић и савјетник за климатске промјене града Беча Јурген Цзерногорскy.

Разговарало се о концепту савршеног града будућности, а градоначелник Љубљане је истакао да је визија наставак истог посла у посљедњих неколико година, и сада је град Љубљана у процесу пута проналаска баланса и стварања одрживог и зеленог града. 

Зоран Радојчић је истакао да је за Београд битан баланс како би се дошло до паметних градова. Истиче да још увијек не зна у потпуности шта је паметан град, али Дага доживљава као колекцију података и стварање рационалних корака ка бољем животу, али да је то само површина. Када је у питању Београд истиче да је то град са најбољим приликама за инвестиције. Ужза стварање паметних градова, битне су инвестиције.

Оно што жели за Београд је да буде здравије и боље мјесто за одрастање младих. 

Марко Филиповић истиче да Ријека град има изазове по питању уласка у Шенген и Евро зону, и да сви пројекти зависе од новца ЕУ. 

Говорио је о расподјели средстава са државног према локалним нивоима. А када су у питању паметни градови, наглашава да је битно улагање у дигиталне технологије и да Ријека предњачи по томе у односу на остале градове. Најавио је и велике инвестиције у Ријеку које ће промијенити лице овог града и да ће ови пројекти донијети велику корист грађанима овог града.

Градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић је у свом говору поздравио градоначелника Љубљане и додао да је за осам мјесеци сватио сву одговорност и тежину градоначелничког посла. Истакао је да је дошао на власт након владавине једне партије 22 године. Нагласио је да је тешко постићи жељене резултате о Бањалуци као граду будућности када скупштинска већина није на његовој страни, али да се за град вриједи борити. 

За Станивуковића је битно да лидери града знају потребе својих грађана. Истиче да је битно разговарати са породицама о томе шта градови могу урадити за њих. Шта је могуће урадити за дјецу, одрасле, старије суграђане. И додао да је успио у првих неколико мјесеци обезбиједити бесплатне уџбенике за ђаке. 

Додаје да су бројни изазови у борби са корупцијом у институцијама, али да напорним радом може да се постигне већи квалитет за грађане, а један од тих примјера је и недавно донешена одлука о помоћи породиљама, али и да се ради на бесплатном превозу. 

Наглашава да је битно гледати на паметне технологије и зелене технологије и улагати у њих, али да је битно прво ставити породице на прво мјесто. 

Градоначелници су први међу једнакима и носе велику одговорност према свом народу. 

Додаје да Бања Лука за разлику од Ријеке није у ЕУ и да су сама средства улагања много мања. Додаје да му је драго што на овом форуму може размијенити искуства са другим градоначелницима.

Мира Радиновић из Новог Сада истиче да је пост ковид период донио бројне промјене по питању јавног здравља, и да су изазови Новог  Сада исти као и код других градова, али да се Нови Сад убрзано развија. Град мора радити за своје грађане и да су најбољи примјери тог односа управо приказани у Љубљани. Највећи изазов за град Нови Сад је како се повезати са грађанима и како разговарати са њима о промјенама које град намјерава да направи а те промјене могу бити у зеленој енергији, јавном здрављу и многим другим факторима.

Нови Сад има проблеме са гужвама у саобраћају због убрзаног развоја града, јер је у кратком року од малог града постао други по величини град у Србији. Али да паметна рјешења доносе промјене у корист грађана.

Јурген Цзерногорскy из Беча истиче да се циљеви овог града односе на бољи квалитет живота. И да је потребно радити ствари другачије у односу на прије 10 година. Велики изазови су климатске промјене и њима је потребно посветити највише пажње, и да паметним улагањем град Беч је стекао титулу најпожељнијег мјеста за живот у Европи. 

Велике промјене се дешавају и Беч већ сада ради на стратешким циљевима, а промјене се највише односе на климатске промјене.

(инсајдер.ин)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Да да

07.10.2021 13:25

Сто пута је у цивилизацију боље послати неког ко нас не срамоти гдје год се појави да нас свијет не гледа као у црвене кмере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

07.10.2021 13:39

Браво.

Name

Бањалука

07.10.2021 14:26

Боже како је паметан!

Name

Јаг

07.10.2021 13:53

Колико ја овдје видим, једино нису Наилова стара и Милорад Додик позвани у Љубљану....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.10.2021 14:42

Најбољи , Градонацелник града Бањалуке Драско Станивуковиц !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

07.10.2021 16:24

Зашто нема градоначелника Приједора? Могао је пре оставке да одржи мотивациони говор???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скептик

07.10.2021 18:37

Отисао низ сољу,неко слуцајно пустио воду?

Name

?️

07.10.2021 16:38

Овај човјек је рођен да буде предсједник...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

07.10.2021 19:02

Али Петрицевца

Name

Бањалука

08.10.2021 05:42

Поред Вукана нема сансе!

Name

Јааа

07.10.2021 16:51

Јел био и Павловиц

ОДГОВОРИТЕ