Stanivuković na "10. Ljubljana forumu" gradonačelnika regiona u Ljubljani

Počeo je 10. Ljubljana forum koji ove godine svojim programima govori o budućnosti održivih gradova, zelenoj energiji i pametnoj tehnologiji. 

Republika Srpska 07.10.2021 | 15:08
Stanivuković na "10. Ljubljana forumu" gradonačelnika regiona u Ljubljani

Zoran Janković gradonačelnik Ljubljane je pozdravio sve kolege koji su došli na deseti Ljubljana forum, a svoj govor je otvorio uz šalu da se sjeća svog prvog foruma kada je bio mlad.

Istakao je da je smisao ovog foruma da se izbrišu granice između nas i da se stvore gradovi sa kvalitetnim životom. 

Izrazio je veliko zadovoljstvo što su danas predstavnici svih gradova u Ljubljani. 

Blaž Golob predsjedavajući foruma je istakao da je cilj na početku bio pretvaranje gradova u velike pametne gradove. Ističe u govoru da nije moguće imati pametne gradove ako vlada nije dobra i ako građani nisu sretni. 

Govorio je energetskoj efikasnosti, zelenim gradovima kao i industriji. 

Istakao je da je ovaj forum do sada imao 1200 učesnika te da je ostvario veliki uticaj na druge gradove i uticao na porast kvalitete života. 

Zaključio je svoj govor da je na kraju dana najvažnija sreća i kvalitet života svakog građanina. 

Na panel diskusiji "sto gradonačelnika", o putu kao idealnim gradovima budućnosti iz svoje perspektive su govorili gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović,  članica vijeća Novog Sada Mira Radinović, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković i savjetnik za klimatske promjene grada Beča Jurgen Czernogorsky.

Razgovaralo se o konceptu savršenog grada budućnosti, a gradonačelnik Ljubljane je istakao da je vizija nastavak istog posla u posljednjih nekoliko godina, i sada je grad Ljubljana u procesu puta pronalaska balansa i stvaranja održivog i zelenog grada. 

Zoran Radojčić je istakao da je za Beograd bitan balans kako bi se došlo do pametnih gradova. Ističe da još uvijek ne zna u potpunosti šta je pametan grad, ali Daga doživljava kao kolekciju podataka i stvaranje racionalnih koraka ka boljem životu, ali da je to samo površina. Kada je u pitanju Beograd ističe da je to grad sa najboljim prilikama za investicije. Užza stvaranje pametnih gradova, bitne su investicije.

Ono što želi za Beograd je da bude zdravije i bolje mjesto za odrastanje mladih. 

Marko Filipović ističe da Rijeka grad ima izazove po pitanju ulaska u Šengen i Evro zonu, i da svi projekti zavise od novca EU. 

Govorio je o raspodjeli sredstava sa državnog prema lokalnim nivoima. A kada su u pitanju pametni gradovi, naglašava da je bitno ulaganje u digitalne tehnologije i da Rijeka prednjači po tome u odnosu na ostale gradove. Najavio je i velike investicije u Rijeku koje će promijeniti lice ovog grada i da će ovi projekti donijeti veliku korist građanima ovog grada.

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković je u svom govoru pozdravio gradonačelnika Ljubljane i dodao da je za osam mjeseci svatio svu odgovornost i težinu gradonačelničkog posla. Istakao je da je došao na vlast nakon vladavine jedne partije 22 godine. Naglasio je da je teško postići željene rezultate o Banjaluci kao gradu budućnosti kada skupštinska većina nije na njegovoj strani, ali da se za grad vrijedi boriti. 

Za Stanivukovića je bitno da lideri grada znaju potrebe svojih građana. Ističe da je bitno razgovarati sa porodicama o tome šta gradovi mogu uraditi za njih. Šta je moguće uraditi za djecu, odrasle, starije sugrađane. I dodao da je uspio u prvih nekoliko mjeseci obezbijediti besplatne udžbenike za đake. 

Dodaje da su brojni izazovi u borbi sa korupcijom u institucijama, ali da napornim radom može da se postigne veći kvalitet za građane, a jedan od tih primjera je i nedavno donešena odluka o pomoći porodiljama, ali i da se radi na besplatnom prevozu. 

Naglašava da je bitno gledati na pametne tehnologije i zelene tehnologije i ulagati u njih, ali da je bitno prvo staviti porodice na prvo mjesto. 

Gradonačelnici su prvi među jednakima i nose veliku odgovornost prema svom narodu. 

Dodaje da Banja Luka za razliku od Rijeke nije u EU i da su sama sredstva ulaganja mnogo manja. Dodaje da mu je drago što na ovom forumu može razmijeniti iskustva sa drugim gradonačelnicima.

Mira Radinović iz Novog Sada ističe da je post kovid period donio brojne promjene po pitanju javnog zdravlja, i da su izazovi Novog  Sada isti kao i kod drugih gradova, ali da se Novi Sad ubrzano razvija. Grad mora raditi za svoje građane i da su najbolji primjeri tog odnosa upravo prikazani u Ljubljani. Najveći izazov za grad Novi Sad je kako se povezati sa građanima i kako razgovarati sa njima o promjenama koje grad namjerava da napravi a te promjene mogu biti u zelenoj energiji, javnom zdravlju i mnogim drugim faktorima.

Novi Sad ima probleme sa gužvama u saobraćaju zbog ubrzanog razvoja grada, jer je u kratkom roku od malog grada postao drugi po veličini grad u Srbiji. Ali da pametna rješenja donose promjene u korist građana.

Jurgen Czernogorsky iz Beča ističe da se ciljevi ovog grada odnose na bolji kvalitet života. I da je potrebno raditi stvari drugačije u odnosu na prije 10 godina. Veliki izazovi su klimatske promjene i njima je potrebno posvetiti najviše pažnje, i da pametnim ulaganjem grad Beč je stekao titulu najpoželjnijeg mjesta za život u Evropi. 

Velike promjene se dešavaju i Beč već sada radi na strateškim ciljevima, a promjene se najviše odnose na klimatske promjene.

(insajder.in)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Da da

07.10.2021 13:25

Sto puta je u civilizaciju bolje poslati nekog ko nas ne sramoti gdje god se pojavi da nas svijet ne gleda kao u crvene kmere

ODGOVORITE
Name

Rile

07.10.2021 13:39

Bravo.

Name

Banjaluka

07.10.2021 14:26

Bože kako je pametan!

Name

Jag

07.10.2021 13:53

Koliko ja ovdje vidim, jedino nisu Nailova stara i Milorad Dodik pozvani u Ljubljanu....

ODGOVORITE
Name

Ja

07.10.2021 14:42

Najbolji , Gradonacelnik grada Banjaluke Drasko Stanivukovic !

ODGOVORITE
Name

Skeptik

07.10.2021 16:24

Zašto nema gradonačelnika Prijedora? Mogao je pre ostavke da održi motivacioni govor???

ODGOVORITE
Name

Re Skeptik

07.10.2021 18:37

Otisao niz solju,neko slucajno pustio vodu?

Name

?️

07.10.2021 16:38

Ovaj čovjek je rođen da bude predsjednik...

ODGOVORITE
Name

Da

07.10.2021 19:02

Ali Petricevca

Name

Banjaluka

08.10.2021 05:42

Pored Vukana nema sanse!

Name

Jaaa

07.10.2021 16:51

Jel bio i Pavlovic

ODGOVORITE