Срушио се авион у Албанији, код границе са Црном Гором

Спортски авион се срушио у Албанији, недалеко од границе са Црном Гором.

Регион 06.10.2021 | 21:56
Срушио се авион у Албанији, код границе са Црном Гором

Полиција већ два дана не успева да идентификује власника летелице, као ни пилота, јављају албански медији.

Опозиција тврди да се ради о летелици којом се шверцује марихуана.

Претходно, из авиона су у комби претоварени пакети непознатог садржаја.

Полиција, међутим, нема никакве податке о власнику и пилоту авиона, што је у Албанији покренуло талас спекулација да је реч о још једној летелици којом се марихуана шверцује из те државе.

Опозиција претпоставке да се ради авиону којим је превожена дрога заснива на чињеници да је пре месец дана, десетак километара од места удеса, откривена плантажа марихуане.

Читав низ детаља овог удеса је још увек неразјашњен, укључујући и тврдњу да је авион принудно слетео сат времена пре удеса, те да се после новог полетања уплео у жичану ограду и забио у грмље.

Претходних година, албанске власти пронашле су крхотине неколико авиона који су тајно полетали из Албаније. Најмање једна од тих летелица била је натоварена марихуаном намењеном италијанском тржишту.

Пре пет година, у Албанији су откривене две тајне писте са којих су полетали авиони којима је превожена дрога. Истрага о тајним пистама покренута је после удеса авиона којим је управљао италијански држављанин.

Досадашњи покушаји албанских власти да униште производњу марихуане остали су без резултата због корупције, магловитих веза са властима и оружаног отпора локалних банди.

Додатни проблем лежи у чињеници да су локални "босови" много богатији од државе, што у прилично корумпираном друштву какво је албанско представља готово сигурну заштиту.

Албанија има дугу традицију гајења марихуане, која се пре доласка Енвера Хоџе на власт слободно користила, чак и као средство за смирење за децу. У Хоџино време, узгајање ове биљке било је дозвољено само посебним комбинатима, који су је извозили, махом швајцарским фармацеутима.

Западни експерти тврде да се у Албанији годишње произведе више од 1.500 тона марихуане, вредне безмало осам милијарди евра. У тој земљи не постоји ниједна привредна грана способна да генерише толики капитал.

(РТС Фото: Yоутубе/сцреенсхот)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зоx

06.10.2021 20:27

Је ли цесна Владе РС у Маховљанима? Питам за друга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2021 03:32

Није само код нас ,има и у другим државама да се нешто незна, гради се вила а незна се инвеститор или бар заступник.

Name

Теx

07.10.2021 06:04

Не лете они за ту нископрофитну робу. А и дестинације су много звучније.

Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

07.10.2021 02:05

Занимљиво је како само "обичан" народ на овим просторима не може да сарађује (може једино када се исели). Култура? Сарадња. Музика? Сарадња. Спорт? Сарадња. Криминал? Сарадња. Гдје год падне нека група из региона (чланови из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске). Како они могу да сарађују?! Онда обично највеће "патриоте" (међу нама у јавности), одлично сарађују и шверцују дрогу и оружје на Косово, а исто увозе из Албаније и шаљу даље. Прије пар година су похапсили Србе, који су на Косово испоручивали "живу", која се могла користити за производњу "експлозивних направа". Ти на Косову, касније су истрагом повезани са Исламском државом?! "Препад на аутобус. Србин, Хрват и Босанац. У аутобусу Хрвати. Пљачкају, узимају све од путника - накит, новац и остало. Један путник, по говору закључи да је један од лопова Хрват. Е брате, немој мене, ја сам исто Хрват - каже. Хрват (лопов) њему одговара. Ја тебе нисам питао, ко си и шта си - него вади све драгоцјености које имаш".

ОДГОВОРИТЕ