Srušio se avion u Albaniji, kod granice sa Crnom Gorom

Sportski avion se srušio u Albaniji, nedaleko od granice sa Crnom Gorom.

Region 06.10.2021 | 21:56
Srušio se avion u Albaniji, kod granice sa Crnom Gorom

Policija već dva dana ne uspeva da identifikuje vlasnika letelice, kao ni pilota, javljaju albanski mediji.

Opozicija tvrdi da se radi o letelici kojom se švercuje marihuana.

Prethodno, iz aviona su u kombi pretovareni paketi nepoznatog sadržaja.

Policija, međutim, nema nikakve podatke o vlasniku i pilotu aviona, što je u Albaniji pokrenulo talas spekulacija da je reč o još jednoj letelici kojom se marihuana švercuje iz te države.

Opozicija pretpostavke da se radi avionu kojim je prevožena droga zasniva na činjenici da je pre mesec dana, desetak kilometara od mesta udesa, otkrivena plantaža marihuane.

Čitav niz detalja ovog udesa je još uvek nerazjašnjen, uključujući i tvrdnju da je avion prinudno sleteo sat vremena pre udesa, te da se posle novog poletanja upleo u žičanu ogradu i zabio u grmlje.

Prethodnih godina, albanske vlasti pronašle su krhotine nekoliko aviona koji su tajno poletali iz Albanije. Najmanje jedna od tih letelica bila je natovarena marihuanom namenjenom italijanskom tržištu.

Pre pet godina, u Albaniji su otkrivene dve tajne piste sa kojih su poletali avioni kojima je prevožena droga. Istraga o tajnim pistama pokrenuta je posle udesa aviona kojim je upravljao italijanski državljanin.

Dosadašnji pokušaji albanskih vlasti da unište proizvodnju marihuane ostali su bez rezultata zbog korupcije, maglovitih veza sa vlastima i oružanog otpora lokalnih bandi.

Dodatni problem leži u činjenici da su lokalni "bosovi" mnogo bogatiji od države, što u prilično korumpiranom društvu kakvo je albansko predstavlja gotovo sigurnu zaštitu.

Albanija ima dugu tradiciju gajenja marihuane, koja se pre dolaska Envera Hodže na vlast slobodno koristila, čak i kao sredstvo za smirenje za decu. U Hodžino vreme, uzgajanje ove biljke bilo je dozvoljeno samo posebnim kombinatima, koji su je izvozili, mahom švajcarskim farmaceutima.

Zapadni eksperti tvrde da se u Albaniji godišnje proizvede više od 1.500 tona marihuane, vredne bezmalo osam milijardi evra. U toj zemlji ne postoji nijedna privredna grana sposobna da generiše toliki kapital.

(RTS Foto: Youtube/screenshot)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zox

06.10.2021 20:27

Je li cesna Vlade RS u Mahovljanima? Pitam za druga.

ODGOVORITE
Name

Ре

07.10.2021 03:32

Није само код нас ,има и у другим државама да се нешто незна, гради се вила а незна се инвеститор или бар заступник.

Name

Tex

07.10.2021 06:04

Ne lete oni za tu niskoprofitnu robu. A i destinacije su mnogo zvučnije.

Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

07.10.2021 02:05

Zanimljivo je kako samo "običan" narod na ovim prostorima ne može da sarađuje (može jedino kada se iseli). Kultura? Saradnja. Muzika? Saradnja. Sport? Saradnja. Kriminal? Saradnja. Gdje god padne neka grupa iz regiona (članovi iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske). Kako oni mogu da sarađuju?! Onda obično najveće "patriote" (među nama u javnosti), odlično sarađuju i švercuju drogu i oružje na Kosovo, a isto uvoze iz Albanije i šalju dalje. Prije par godina su pohapsili Srbe, koji su na Kosovo isporučivali "živu", koja se mogla koristiti za proizvodnju "eksplozivnih naprava". Ti na Kosovu, kasnije su istragom povezani sa Islamskom državom?! "Prepad na autobus. Srbin, Hrvat i Bosanac. U autobusu Hrvati. Pljačkaju, uzimaju sve od putnika - nakit, novac i ostalo. Jedan putnik, po govoru zaključi da je jedan od lopova Hrvat. E brate, nemoj mene, ja sam isto Hrvat - kaže. Hrvat (lopov) njemu odgovara. Ja tebe nisam pitao, ko si i šta si - nego vadi sve dragocjenosti koje imaš".

ODGOVORITE