Нови амбасадор о приоритетима пред америчким Сенатом

"Подржавам кориштење нових санкција које је предсједник Џо Бајден најавио. Оне подразумијевају да ће етнонационалисти који нису вољни провести реформе платити 'високу цијену' због штете коју наносе интересима Америке и грађана Босне и Херцеговине", додао је Марфи.

Република Српска 06.10.2021 | 08:11
Нови амбасадор о приоритетима пред америчким Сенатом

Кандидат за америчког амбасадора у Босни и Херцеговини Мајкл Марфи је на саслушању 5. октобра истакао циљеве у наредном дипломатском задатку.

У уводној ријечи је обећао примјену Дејтонског мировног споразума, односно испуњавање пет циљева и два услова за излазак БиХ из режима међународне супервизије и тиме затварање Канцеларије високог представника (ОХР), те осигурање територијалног интегритета Босне и Херцеговине.

Нагласио је да Америка мора бити више и израженије присутна на Западном Балкану, а посебно у БиХ, те најавио велику подршку САД-а на евроатлантском путу БиХ.

Истакао је и да САД мора мотивисати домаће политичаре да раде на реформама за добробит грађана и државе.

САД подржава НАТО-ову политику отворених врата и аспирације БиХ према придруживању овом савезу.

"Русија, с друге стране, има другачију визију БиХ него САД. Она представља визију пропале државе са тензијама које не јењавају. Морамо се борити против овог малигног утицаја. Кина има опет другачији приступ, она своју прилику види у корупцији која је свеприсутна у земљи. Ми морамо своју прилику видјети у борби против те корупције", казао је Мурпхy.

Додао је да морају бити спремни за наставак програма који већ проводе људи на терену.

"Подржавам кориштење нових санкција које је предсједник Џо Бајден најавио. Оне подразумијевају да ће етнонационалисти који нису вољни провести реформе платити 'високу цијену' због штете коју наносе интересима Америке и грађана Босне и Херцеговине", додао је Марфи.

Закључио је да су његови фокуси рада у БиХ уставне реформе, реформе у владавини права, економија и евроатлантске интеграције.

Амерички предсједник Јое Биден је почетком јула изабрао Марфија као особу која ће представљати политику САД-а у Босни и Херцеговини. Након приједлога Бијела кућа је упутила приједлог именовања у Сенат САД-а, који би требао потврдити овај приједлог.

Марфи има 29-годишње искуство, а тренутно ради као замјеник помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања. Његов портфолио укључује европску сигурност, контролу конвенционалног наоружања и арктичку сигурност, стоји у биографији објављеној на страници Стејт Департмента.

Прије него што ће отићи на Косово 2009. године, гдје је служио као замјеник шефа мисије у Амбасади у Приштини, био је и у Босни и Херцеговини. У Сарајеву је три године радио као политички савјетник у Амбасади САД-а. Тренутно има дипломатски чин министра савјетника.

Функцију амбасадора САД-а у Босни и Херцеговини обавља Ериц Нелсон, који је на ову позицију именован 2019. године у ери владавине бившег америчког предсједника Доналда Трумпа.

(РСЕ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нема наивних

06.10.2021 06:54

Све сто констатова за Русију и Кину су управо урадиле САД и ЕУ, док и оне и свако то сада (готов проивод) могу да користе за своје потребе...Увидјели су да градјани узимају ствари у своје руке јел им је доста монтираних злотвора и њихових ментора "а ово је Балкан" па су ето и они ријесили да не мозе висе овако.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Факјуче

06.10.2021 07:19

Америчка политика је поштена колико и проститутка. Гдје се они појаве ту трава више не тасте.

Name

пустите нас зивот је кратак

06.10.2021 09:33

Нису они ниста паметнији само им се мозе да нас угњетавају јер су јаки и моцни, зато ми на балкану немамо напредка

Name

Србин

06.10.2021 10:55

Ја га подржавам у намјерама и ставовима.

ОДГОВОРИТЕ