Привреду очекује поскупљење струје од 70% до 135%

Фирме из Босне и Херцеговине и Србије саопштиле су да су добиле најаве од својих снабдевача да ће електрична енергија поскупјети од 70 до 135 одсто.

Босна и Херцеговина 05.10.2021 | 15:40
Привреду очекује поскупљење струје од 70% до 135%

Остварење ових најава би, како тврде, довело до смањења производње и отпуштања радника, али и поскупљења роба и услуга које нуде тржишту.

Драстичан раст цијена електричне енергије посљедњих месеци запљуснуо је цијелу Европу, а као главни разлози наводи се поскупљење права на емитовање ЦО2 и природног гаса.

Цијене на берзама тренутно иду од 90 до 200 евра по мегават-сату. На српској берзи електричне енергије СЕЕПЕX цена је од почетка године повећана за скоро 80 одсто и данас је на дан-унапријед тржишту 174 евра по МWх.

Фирме у региону електричну енергију не купују на берзама, па не значи да ће толику цијену и морати да плате, али добављачи прате тренд кретања цијене на берзама.

Први удар овогодишњег раста цена фирме су осјетиле у јуну, а с обзиром да се раст наставио, било је само питање тренутка када ће се високе цијене на берзама одразити и на уговоре које фирме склапају са добављачима. У БиХ и Србији главни снабдјевачи су државне компаније Електропривреда БиХ (ЕПБиХ) и Електропривреда Србије (ЕПС).

Дејан Стојчевски, технички директор српске берзе електричне енергије СЕЕПЕX, упозорио је у разговору за Балкан Греен енергy Неwс у августу, када је раст цијена на берзама био око 60 одсто, да ће у проблемима бити привреда која уговоре о снабдјевању потписује у другом дијелу ове године.

„Потрошачи који имају дугорочне уговоре за ову и наредну годину неће осјетити овај нагли скок, али у проблемима су они који електричну енергију набављају краткорочно и у другом дијелу године за наредну. Они потрошачи који су уговоре за следећу годину склопили у марту, априлу ове године, нису угрожени јер је тада цена била око 60 евра“, каже Стојчевски, који је тада дао и неколико савјета фирмама да се изборе са трендом раста цијена електричне енергије, који ће се наставити и наредних година.

Сада је питање како ће реаговати држава, и да ли ће реаговати. У Шпанији је већ уведен порез којим ће се прибавити средства за помоћ потрошачима, Бугарска је већ припремила мјере, док је у процедури план за фирме у Румунији.

Представници Удружења послодаваца Федерације Босне и Херцеговине и Управе ЈП Електропривреде БиХ (ЕПБИХ) постигли су сагласност да је најављено поскупљење електричне енергије неодрживо и да би имало несагледиве посљедице како за привреду, тако и за становништво и друштво у цјелини.

Тема састанка, како је саопштило Удружења послодаваца ФБиХ (УПФБИХ), је било најављено драстично повећање цијене електричне енергије од 70 до 120 одсто.

Заједнички закључак је да је у разговоре потребно укључити представнике Владе Федерације БиХ те је договорено да се сутра одржи заједнички састанак представника УПФБиХ и Управе ЈП Електропривреда БиХ са федералним премијером Фадилом Новалићем и министром енергетике, рударства и индустрије Нермином Џиндићем.

Удружење наглашава да најављено повећање цијена електричне енергије не би био удар само на привреду која се тек почела опорављати од посљедица пандемије болести ЦОВИД-19, него и на становништво, јер би више цијене струје резултирале драстичним поскупљењима роба и услуга на тржишту.

Удружење послодаваца ФБиХ неће одустати од свога става да максимално повећање цијена електричне енергије не смије бити више од једноцифреног броја.

Слична је ситуација и у Србији. Како преноси Н1, крагујевачки привредници отвореним писмом су се обратили јавности да их је Електропривреда Србије (ЕПС) обавијестила да ће од 1. октобра њихови рачуни за утрошену електричну енергију бити већи 135 одсто.

Они наглашавају да ће због тога морати да смање производњу, отпуштају раднике, а неки ће и престати са радом.

Електропривреда Србије је (ЕПС) обавијестила крагујевачку фабрику пластичних затварача “Алфа пласт” да ће због поремећаја на тржишту електричне енергије наредних 12 месеци, умјесто 59 евра по мегават сату (МWх), плаћати 123 евра.

Рајко Сретеновић, власник фирме, која производи пластичне затвараче за јестиво уље, тврди да ће радити само ноћу када је јефтинија струја.

Крагујевачка кланица меса „Будућност“ најавила је отпуштање радника због поскупљења електричне енергије. Славољуб Сретеновић, из кланице “Будућност”, каже да ће морати да редукује производњу и да отпусти дио радника.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да су му власници једне цементаре у Србији рекли да ће, ако цијене електричне енергије на либерализованом тржишту буду оволико високе, морати да подигну цијену цемента за 25 одсто, пренио је Пинк.

Вућић је рекао да је о томе разговарао са министарком енергетике Зораном Михајловић и премијерком Аном Брнабић.

Формираћемо велику радну групу на нивоу државе за решавање овог проблема, додао је Вучић.

(Агенције)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Јебем вам лебац

05.10.2021 14:07

Колике су плате у ЕУ, а колике овдје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дискретно

06.10.2021 09:42

Вец плацамо уз рацуне и таксу за обновљиве изворе енергије. Дакле, МИНИ ХИДРО ПРИВАТНЕ ЕЛЕКТРАНЕ, КОЈЕ НЕ УБАЦУЈУ НИ КИЛОВАТ У ДРЗАВНУ МРЕЗУ САМО ПУНЕ НЕЦИЈИ ДЗЕП!?! Е ПА АКО ПОСКУПИТЕ, СПРЕМИТЕ СЕ ДА ВАМ БУДУ СРУСЕНЕ. Е ЕТО ТАКО, НАЦИ ЦЕ СЕ ВЕЦ НЕКО КОМЕ КИПИ

Name

милош

05.10.2021 14:07

Шта име везе важно је да су пензије повечане 3% и догодине абг још 2% дивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиоти

05.10.2021 14:18

На основу чега? Срам вас било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узмите

05.10.2021 14:26

Нам и ваздух, идиоти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоко свуда око нас!

05.10.2021 14:29

Јесу ли прорадиле електро-вјетрењаце насега министра Дјоке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ-привреда

05.10.2021 14:34

Сва среца да ово поскупљење мозе бити кроз низе плате акумулисано!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мића

05.10.2021 14:44

Тако се неце добити избори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.10.2021 18:18

Баш тако се добијају.Онда ћеш продати глас за два плаћена рачуна отприлике.

Name

Xx

05.10.2021 14:50

Багра све покраде, а сиротиња нека намирује. Само гласајте за секту бицете и гладни и зедни и презадузени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

05.10.2021 15:17

Оде маст у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

05.10.2021 17:15

Све се преписује, прво се подигну мало пензије и плате и онда ти пет пута узме, само је у бјежању спас па нек политичари сами живе на овим просторима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.10.2021 18:11

Овоме нема краја

ОДГОВОРИТЕ