Privredu očekuje poskupljenje struje od 70% do 135%

Firme iz Bosne i Hercegovine i Srbije saopštile su da su dobile najave od svojih snabdevača da će električna energija poskupjeti od 70 do 135 odsto.

Bosna i Hercegovina 05.10.2021 | 15:40
Privredu očekuje poskupljenje struje od 70% do 135%

Ostvarenje ovih najava bi, kako tvrde, dovelo do smanjenja proizvodnje i otpuštanja radnika, ali i poskupljenja roba i usluga koje nude tržištu.

Drastičan rast cijena električne energije posljednjih meseci zapljusnuo je cijelu Evropu, a kao glavni razlozi navodi se poskupljenje prava na emitovanje CO2 i prirodnog gasa.

Cijene na berzama trenutno idu od 90 do 200 evra po megavat-satu. Na srpskoj berzi električne energije SEEPEX cena je od početka godine povećana za skoro 80 odsto i danas je na dan-unaprijed tržištu 174 evra po MWh.

Firme u regionu električnu energiju ne kupuju na berzama, pa ne znači da će toliku cijenu i morati da plate, ali dobavljači prate trend kretanja cijene na berzama.

Prvi udar ovogodišnjeg rasta cena firme su osjetile u junu, a s obzirom da se rast nastavio, bilo je samo pitanje trenutka kada će se visoke cijene na berzama odraziti i na ugovore koje firme sklapaju sa dobavljačima. U BiH i Srbiji glavni snabdjevači su državne kompanije Elektroprivreda BiH (EPBiH) i Elektroprivreda Srbije (EPS).

Dejan Stojčevski, tehnički direktor srpske berze električne energije SEEPEX, upozorio je u razgovoru za Balkan Green energy News u avgustu, kada je rast cijena na berzama bio oko 60 odsto, da će u problemima biti privreda koja ugovore o snabdjevanju potpisuje u drugom dijelu ove godine.

„Potrošači koji imaju dugoročne ugovore za ovu i narednu godinu neće osjetiti ovaj nagli skok, ali u problemima su oni koji električnu energiju nabavljaju kratkoročno i u drugom dijelu godine za narednu. Oni potrošači koji su ugovore za sledeću godinu sklopili u martu, aprilu ove godine, nisu ugroženi jer je tada cena bila oko 60 evra“, kaže Stojčevski, koji je tada dao i nekoliko savjeta firmama da se izbore sa trendom rasta cijena električne energije, koji će se nastaviti i narednih godina.

Sada je pitanje kako će reagovati država, i da li će reagovati. U Španiji je već uveden porez kojim će se pribaviti sredstva za pomoć potrošačima, Bugarska je već pripremila mjere, dok je u proceduri plan za firme u Rumuniji.

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Uprave JP Elektroprivrede BiH (EPBIH) postigli su saglasnost da je najavljeno poskupljenje električne energije neodrživo i da bi imalo nesagledive posljedice kako za privredu, tako i za stanovništvo i društvo u cjelini.

Tema sastanka, kako je saopštilo Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBIH), je bilo najavljeno drastično povećanje cijene električne energije od 70 do 120 odsto.

Zajednički zaključak je da je u razgovore potrebno uključiti predstavnike Vlade Federacije BiH te je dogovoreno da se sutra održi zajednički sastanak predstavnika UPFBiH i Uprave JP Elektroprivreda BiH sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrom energetike, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem.

Udruženje naglašava da najavljeno povećanje cijena električne energije ne bi bio udar samo na privredu koja se tek počela oporavljati od posljedica pandemije bolesti COVID-19, nego i na stanovništvo, jer bi više cijene struje rezultirale drastičnim poskupljenjima roba i usluga na tržištu.

Udruženje poslodavaca FBiH neće odustati od svoga stava da maksimalno povećanje cijena električne energije ne smije biti više od jednocifrenog broja.

Slična je situacija i u Srbiji. Kako prenosi N1, kragujevački privrednici otvorenim pismom su se obratili javnosti da ih je Elektroprivreda Srbije (EPS) obavijestila da će od 1. oktobra njihovi računi za utrošenu električnu energiju biti veći 135 odsto.

Oni naglašavaju da će zbog toga morati da smanje proizvodnju, otpuštaju radnike, a neki će i prestati sa radom.

Elektroprivreda Srbije je (EPS) obavijestila kragujevačku fabriku plastičnih zatvarača “Alfa plast” da će zbog poremećaja na tržištu električne energije narednih 12 meseci, umjesto 59 evra po megavat satu (MWh), plaćati 123 evra.

Rajko Sretenović, vlasnik firme, koja proizvodi plastične zatvarače za jestivo ulje, tvrdi da će raditi samo noću kada je jeftinija struja.

Kragujevačka klanica mesa „Budućnost“ najavila je otpuštanje radnika zbog poskupljenja električne energije. Slavoljub Sretenović, iz klanice “Budućnost”, kaže da će morati da redukuje proizvodnju i da otpusti dio radnika.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su mu vlasnici jedne cementare u Srbiji rekli da će, ako cijene električne energije na liberalizovanom tržištu budu ovoliko visoke, morati da podignu cijenu cementa za 25 odsto, prenio je Pink.

Vućić je rekao da je o tome razgovarao sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović i premijerkom Anom Brnabić.

Formiraćemo veliku radnu grupu na nivou države za rešavanje ovog problema, dodao je Vučić.

(Agencije)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Jebem vam lebac

05.10.2021 14:07

Kolike su plate u EU, a kolike ovdje?

ODGOVORITE
Name

Diskretno

06.10.2021 09:42

Vec placamo uz racune i taksu za obnovljive izvore energije. Dakle, MINI HIDRO PRIVATNE ELEKTRANE, KOJE NE UBACUJU NI KILOVAT U DRZAVNU MREZU SAMO PUNE NECIJI DZEP!?! E PA AKO POSKUPITE, SPREMITE SE DA VAM BUDU SRUSENE. E ETO TAKO, NACI CE SE VEC NEKO KOME KIPI

Name

miloš

05.10.2021 14:07

Šta ime veze važno je da su penzije povečane 3% i dogodine abg još 2% divota.

ODGOVORITE
Name

Idioti

05.10.2021 14:18

Na osnovu čega? Sram vas bilo!

ODGOVORITE
Name

Uzmite

05.10.2021 14:26

Nam i vazduh, idioti!

ODGOVORITE
Name

Djoko svuda oko nas!

05.10.2021 14:29

Jesu li proradile elektro-vjetrenjace nasega ministra Djoke?

ODGOVORITE
Name

BiH-privreda

05.10.2021 14:34

Sva sreca da ovo poskupljenje moze biti kroz nize plate akumulisano!

ODGOVORITE
Name

Mića

05.10.2021 14:44

Tako se nece dobiti izbori

ODGOVORITE
Name

Re

05.10.2021 18:18

Baš tako se dobijaju.Onda ćeš prodati glas za dva plaćena računa otprilike.

Name

Xx

05.10.2021 14:50

Bagra sve pokrade, a sirotinja neka namiruje. Samo glasajte za sektu bicete i gladni i zedni i prezaduzeni.

ODGOVORITE
Name

BB

05.10.2021 15:17

Ode mast u propast.

ODGOVORITE
Name

Србо

05.10.2021 17:15

Све се преписује, прво се подигну мало пензије и плате и онда ти пет пута узме, само је у бјежању спас па нек политичари сами живе на овим просторима

ODGOVORITE
Name

Re

05.10.2021 18:11

Ovome nema kraja

ODGOVORITE