Кристијан Шмит у Београду подржао "Отворени Балкан"

Високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит подржао је данас, на отварању 21. Београдског економског форума, иницијативу "Отворени Балкан" и поручио да није битно да ли је то, како је чуо да поједини кажу у региону, иницијатива коју су направили Срби односно предсједник Србије Александра Вучића, већ које економске користи може да донесе.

Србија 04.10.2021 | 16:31
Кристијан Шмит у Београду подржао "Отворени Балкан"

"Чуо сам неке људе како говоре да је иницијатива 'Отворени Балкан' нешто што су Срби направили. Није питање овдје, ко је шта учинио, већ шта може да се искористи као економска предност", поручио је Шмит.

Изразио је, како је рекао, велико задовољство што може да подржи ту иницијативу баш на Београдском економском форуму.

Шмит је казао да је и у кабинетима Ангеле Меркел и Урсуле фон дер Лајен рекао да ће кроз различите коментаре подржати било који оквир који је усмјерен на економски развој региона Западног Балкана, као и у разговору са представницима Словеније, која сада предсједава ЕУ.

"Већ имамо три земље учеснице које подржавају ову иницијативу 'Отворени Балкан' - Србију, Сјеверну Македонију и Албанију. Сви заједно треба да радимо на томе", навео је Шмит.

Такође, нагласио је да је овај пројекат - "Отворени Балкан" одлично је име за то, јер је то отворен пројекат за друге и добра припрема за смањење препрека, бирократије и припрема за чланство у ЕУ.

Шмит је рекао да први пут учествује на Београдском економском форуму и истакао да је раније Бил Клинтон рекао да се све врти око економије, а нарочито у овом региону, који има и своје бреме, али и потенцијал у том смислу.

Високи представник у БиХ је рекао, говорећи о иницијативи "Отворени Балкан", да је јако важно спајање економије и политичара, као и да политика мора подстицати економски развој.

Каже да су његове колеге у Бундестагу говориле, када је ријеч о друштвеном тржишту, да није неопходно уплитање политике у тржиште због потребе фер конкуренције, али да је његов став да грађани морају имати користи од тржишта, а не штету.

Шмит додаје да је иницијатива "Отворени Балкан" добра за приступање ЕУ.

"Пројекат 'Отворени Балкан' служи да се избјегне ситуација да има све више корака ка ЕУ интеграцији, јер би то доводило до неконкурености економије и зато је неопходно да имамо регионалну сарадњу.

Шмит је цитирао Гетеа, како је говорећи о уједињену Њемачке, рекао да је сигуран да ће "улице и пруге допринијети том уједињењу".

Високи представник у БиХ истиче да предсједник Вучић има пуно мапа које представља за развој инфраструктуре и да, такође, подржава Вучићеву идеју за инфраструктурну подршку бољој повезаности региона.

Каже да боља повезаност је и добра припрема за међународну конкуренцију која чека земље у региону

"Морамо радити на томе да испунимо, не само наратив који се односи само на гледање у оквиру сопствених граница, већ да се осврнемо на заједничку позицију - да морамо радити заједно", поручио је Шмит.

Казао је и да, на примјер, у БиХ ММФ није могао да уведе одређене ствари око електронског потписа у банкарству због одређених политичких задршки.

Шмит је рекао да је из БиХ отишло више од 60.000 вискоквалификованих радника у Њемачку и друге земље ЕУ, којима треба обезбиједити услове да остану у земљи.

Закључио је да је су поједине земље захваљујући иницијативи 'Отворени Балкан' почеле да убирају плодове те сарадње и позвао све да допринесу заједничкој будућности овог региона.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дзоо

04.10.2021 14:41

Све ти мозес како Амери казу али ако корупцији казес стоп тек Онда све се мења.Овако као до сада само трл баба длан да јој продје дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

04.10.2021 14:52

Овог Шмита не занимају афера "кисеоник", намјештени тендери, страначко запошљавање, стандард живота, куповна моћ...још један скупи шупљак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

04.10.2021 16:25

Цовјек видио ко прави афере и због чега. То могу видети много глупи људи а неверујем да је Смит глуп.

Name

Хахаха

04.10.2021 14:55

Ко оно ' биће боље у РС у'

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.10.2021 15:39

Овај Шмит ништа не ради исто као Инцко,а у земљи цвата корупција и афере као никада веће и чешће.

Name

Цеца

05.10.2021 06:30

Овдје видим искљуциво Додикову заслугу.Да је прихватио овог Смита оберуцке,не би Свабо оволико попустио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

05.10.2021 07:43

Ја нисам за, али можда он види шири контекст тога. Ваља сложит ову питу гужвару.

ОДГОВОРИТЕ