Ново намјештање послова: ФЗО купује одабране рачунаре

Након што му је неистражено прошло потписивање уговора од 26,8 милиона КМ са, између осталих, фирмом „ММС Цоде“ ухапшеног Славка Бојића за израду електронског здравственог система (ИЗИС), као и прошлогодишњи корона-уговори са „Медиетиком“ , директор Фонда здравственог осигурања РС Дејан Кустурић одлучио је да поново окуша скупу тендерску срећу.

Република Српска 04.10.2021 | 16:14
Ново намјештање послова: ФЗО купује одабране рачунаре

Тек једном ИТ понуђачу намјешта посао од 444.600 КМ.

Цифру за куповину рачунара и опреме „подебљао“ је, јер је ранијих година редовно, за потребе администрације, набављао исто, али по цијени од 234.000 до 326.500 КМ.

Иако опрема коју набавља нема посебне везе са интеграцијом и конфигурацијом, а посебно реконфигурацијом постојеће опреме, Кустурић није оставио простора, већ је "зналачки" упозорио:

„Обзиром да се набавља опрема коју је потребно инсталирати, конфигурисати и интегрисати са постојећом опремом, а самим тим и реконфигурисати постојећу опрему, а без утицаја на радне процесе и несметано одвијање рада, неопходно је имати на располагању особље са сљедећим сертификатима и другим квалификацијама: ...међународно признати сертификат ИСО 18295 који дефинише кориснички контакт центар као кључну улогу у комуникацији између организација и њихових корисника и неопходно је да исти може да испуни очекивања корисника на најбољи могући начин. Захваљујући примјени наведеног стандарда кориснички контакт центар ствара предуслове за високо квалитетан, трошковно ефективан и ефикасан рад орјентисан на испуњавање очекивања клијената /корисника. Такође представља и базу за константно усавршавање и побољшавање услуга, инфраструктуре, процеса и процедура, те прилагођавање потребама корисника. Област сертификације: Информационе технологије.“

Кустурић набавља двије врсте рачунара и мањим дијелом остале рачунарске потрепштине, а захтјев могу да заврше и компаније са знатно мање искуства, кажу за Журнал ИТ стручњаци.

Осим тога, тражи и "Сервице Деск" доступан 24 сата седам дана у недјељи, а општепозната ствар је да јавне установе, институције и предузећа не раде викендом. Како није ријеч о, на примјер, болници или дому здравља, ова ставка је чиста непознаница. Осим за циљану фирму. Нема их много, а само је једна тендер мајстор, поручују.

САМО МЕ „ПРОИНТЕР“ ИСПУЊАВА

Кустурић је и 2017. године био на челу Фонда. Тада је 150.000 КМ намијенио за куповину 85 рачунара код бањалучког „Проинтера“. Сарадник фирме је, по признању оца Милорада, његов син – Игор Додик.

Да ФЗО РС није набављао рачунаре погодне само за административне послове говорио је и податак да је за само један био спреман да издвоји 1.762 КМ, што га је сврставало међу гејмерске.

Занимљиво је да је Фонд 10. августа те године расписао овај тендер, али у вриједности од 250.000 КМ, а на упит портала „Цапитал“ о оправданости ове јавне набавке, истакли су да им се „поткрала грешка“ те да је „у плану набавка 85 рачунара који не могу да коштају више од 128.000 КМ без ПДВ-а“. Убрзо су је исправили.

Кустурић је тада рекао да је законом прописано да је рок трајања рачунара у администрацији пет година. У невјероватним количинама набавља их редовно за дирекцију у Бањалуци, седам канцеларија, 46 пословница и 18 експозитура у РС.

ПО КУСТУРИЋЕВОМ ПЛАНУ ПОТРОШЕНО 26 МИЛИОНА, НА КОВЕРТАМА РЕКЛАМА „ММС ЦОДЕ“

Док се бањалучка тужилаштва (прво Окружно, а потом и Републичко) годинама забављају читањем “обимне документације” у вези са тендером за израду интегрисаног здравственог система, тај пројекат вриједан 26,8 милиона КМ скоро је реализован.

“Предмет је задужио поступајући тужилац. С обзиром на то да се ради о веома обимној документацији, врши се преглед исте те прикупљају потребне информације и обавјештења.”

Овако је 28. новембра 2019. из Републичког јавног тужилаштва одговорено на Журналово питање о резултатима истраге у вези са јавним новцем плаћеним интегрисаним здравственим информационим системом у Републици Српској, познатијем као ИЗИС.

Истог датума само 2018. године предметом се бавило Окружно јавно тужилаштво Бањалука, а у одговору Журналу писало је:

“Окружно јавно тужилаштво Бањалука је 12. јула од Управе криминалистичке полиције МУП-а РС запримило извјештај о предузетим мјерама, а по претходно поднесеној пријави групе 'Анонимуси РС' у вези са међународним тендером за набавку интегрисаног здравственог система РС (ИЗИС). Документација је обимна, а тренутно се провјеравају наводи из пријаве.“

Од тада до данас ИЗИС тема за правосуђе, у којој је Кустурић учествовао са фирмама „ММС Цоде“, „Ланацо“ и „Ерицссон Никола Тесла“ из Загреба, належао се у ладици.

На ковертама у којим се издају нове здравствене књижице грађанима стоји реклама за "ММС Цоде".

ТРИ КЉУЧНЕ СЕДМИЦЕ ДИРЕКТОРА ФЗО РС

Ћутање тужилаца и прошле године дало му је вјетар у леђа. Током “три кључне седмице”, тачније, од 25. марта до 13. априла Кустурић је незаконито склопио уговоре од 39.448.413 КМ. Само фирми “Медиетик” за опрему и потрошни материјал дао је 34.755.413 КМ.

Позивајући се на фамозни члан 10. Закона о јавним набавкама БиХ, којим је прописано изузеће у ванредним случајевима, Кустурић је мимо процедуре куповао медицинску опрему.

Респиратори и потрошни материјал, мимо свих правила и прописа, хитно су плаћени 2.166.900 КМ. Свјесно кршећи Закон, Кустурић и ФЗО су, охрабрени недостатком реакција, наставили да од исте фирме, мимо било какве процедуре, набављају све и свашта.

Два дана након ове куповине директор ФЗО је од исте фирме набавио “маске, рукавице и вишекратна одијела” за 1.822.000 КМ, а онда им је, након три дана, дао 10.988.757 КМ за, како стоји у документу у посједу Журнала, “набавку потрошног медицинског материјала потребног за спречавање ширења корона вируса”, ма шта то значило.

Девет дана након склапања уговора о куповини свега против корона вируса, ФЗО РС од “Медиетика” наручује “вентилаторе за интензивну његу” у вриједности од 6.722.756 КМ. Потом, само након четири дана, поново од исте компаније Фонд набавља “вентилаторе за интензивну његу”. Овај пут за 13.055.000 КМ.

Поред послова са “Медиетиком”, ФЗО РС је мимо Закона о јавним набавкама 26. марта са “Крајинагроуп” потписао уговор о набавци “трослојних једнократних заштитних маски и вишекратних заштитних одјела” за 2.550.000 марака, а “Милшпед” је наплатио 1.090.000 еура за “организовање авио транспорта робе”. Међу оваквим гигантским кршењима закона, у најмању руку је нејасан посао од 17.500 КМ са фирмом “Еуросан” за “набавку дезинфекционих средстава”…

У години у којој је дуговао 230 милиона КМ, милионски тешким апсурдима није било краја. Влада РС половином новембра дала је дозволу Кустурићу да Фонд задужи за нових 35 милиона марака “како би могла да се финансирају законом обезбјеђена права осигураника”.

Бранислав Зељковић, сада већ бивши директор Института за јавно здравство РС, због оваквих уговора коначно је дошао пред тужиоце и судије, а онда спроведен на лежање у КПЗ Туњице. Њега у јавности више не спомиње ни његов страначки отац Ненад Стевандић. 

Из Републичког тужилаштва сада о Кустурићу кажу:

"Интензивно се прикупљају обавјештења и по основу кривичне пријаве поднесене против Кустурића због несавјесног рада у служби и незаконито давање погодности предузећима, а у вези са набавком вентилатора за интензивну његу са предузећем ‘Медиетик'”, пренио је Цапитал.

Спрема ли се још једно хапшење, могло би бити познато ускоро.

(зурнал.инфо Фото:Мондо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Борац112

04.10.2021 14:44

Све им одузети и у затвор стрпати. Нису имали ниста, подераних га. а ходали а сад милионери. МАРВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

04.10.2021 14:55

Ти Кустурићи баш неки мангупи, а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

04.10.2021 14:57

А Кустурицу брат шеф хеликоптерског сервиса, што Васковиц пише шта превози у хеликоптерима, није ни чудо што брат Кустурића може платити Цеци 50 000 еура наступ на свадби :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људска права

04.10.2021 15:01

Е ове бе могу никако смислити... ФЗО је једна обична криминална институција која не поштује основна људска права и једнакости...мимо мојих лоших искустава са њима читао сам како су поништили конкурс да ни би била примљена једна особа са инвалидитетом да би касније без конкурса примили друге особе... Довољно о њима и њиховом достојанству...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

04.10.2021 15:09

Градјани РС треба да поднесу тузбе против ФЗО за поврат уплацених доприноса јер је, послије ових афера, криминала и злоцина над нама, сасвим јасно да се немамо гдје лијецити, нити смијемо, нити имамо поверења! А сви они који су покрали нас новац мораце да врате градјанима и да одговарају пред законом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

04.10.2021 15:15

Кустуриц игра како Миле свира мора,зато је ту гдје јесте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајдук

04.10.2021 15:42

Бољи је сваки телефон од тих рацунара које су испоруцили здравственим установама? Пола цитаца картица не ради. Истразите мало по здравственим установама каква је катастрофа ИЗИС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тужилаштво

04.10.2021 15:42

Док неко из тужилаштва не заврши на вишедеценсијској робији, ништа се неће промијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суперхик

04.10.2021 16:11

Кустуриц бас навалио да оде у затвор…., а тек запосљавање….

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста це нам

04.10.2021 16:47

Када све податке уклањате. Купите лијекове и сто је потребно за пацијенте олоси а не да их трујете.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево РАДНИК

04.10.2021 17:15

Кустуриц је био у ФК Борац правник, а онда су га пребацили у Фонд здравства. Цовјек нема појма о здравственом систем. На састанку прича о голу, корнера, аутогол итд. Уништио ФК Борац а сада уништава Фонд здравства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

04.10.2021 17:26

Бољи сам имао систем везе 95'кад нас је нап'о нато са милетовим другом човкетом и њофром него тај чувени изис чувеног компјутерског генија јегора И, у 21 вијеку, јел осто ико од Љекара правих у РС да "рекне"нешто или су они прави помрли а ови што сад" обиватају" и не знају разлику између мед. О2 и техничког са 99,98% "који се може користити у мед. сврхе" ал им је добро....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

04.10.2021 17:34

Они изгледа умјесто рачунара умрежити себе и своје па бездушно пљачкају овај народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

05.10.2021 02:50

Кустурић шиша овце, јер су овце за шишање. Овце блеје и пасу траву, тако је одувијек било. Купио је у Новом Саду некретнине од Галенса, вриједне 2 милиона КМ. У Београду је купио три пословна простора вриједности 2,5 милона КМ. Способан човјек, лопујдра велика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ ГЕЈТС

05.10.2021 04:10

Јес га изградио свака част, колко тај има година 6?

ОДГОВОРИТЕ