Novo namještanje poslova: FZO kupuje odabrane računare

Nakon što mu je neistraženo prošlo potpisivanje ugovora od 26,8 miliona KM sa, između ostalih, firmom „MMS Code“ uhapšenog Slavka Bojića za izradu elektronskog zdravstvenog sistema (IZIS), kao i prošlogodišnji korona-ugovori sa „Medietikom“ , direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić odlučio je da ponovo okuša skupu tendersku sreću.

Republika Srpska 04.10.2021 | 16:14
Novo namještanje poslova: FZO kupuje odabrane računare

Tek jednom IT ponuđaču namješta posao od 444.600 KM.

Cifru za kupovinu računara i opreme „podebljao“ je, jer je ranijih godina redovno, za potrebe administracije, nabavljao isto, ali po cijeni od 234.000 do 326.500 KM.

Iako oprema koju nabavlja nema posebne veze sa integracijom i konfiguracijom, a posebno rekonfiguracijom postojeće opreme, Kusturić nije ostavio prostora, već je "znalački" upozorio:

„Obzirom da se nabavlja oprema koju je potrebno instalirati, konfigurisati i integrisati sa postojećom opremom, a samim tim i rekonfigurisati postojeću opremu, a bez uticaja na radne procese i nesmetano odvijanje rada, neophodno je imati na raspolaganju osoblje sa sljedećim sertifikatima i drugim kvalifikacijama: ...međunarodno priznati sertifikat ISO 18295 koji definiše korisnički kontakt centar kao ključnu ulogu u komunikaciji između organizacija i njihovih korisnika i neophodno je da isti može da ispuni očekivanja korisnika na najbolji mogući način. Zahvaljujući primjeni navedenog standarda korisnički kontakt centar stvara preduslove za visoko kvalitetan, troškovno efektivan i efikasan rad orjentisan na ispunjavanje očekivanja klijenata /korisnika. Takođe predstavlja i bazu za konstantno usavršavanje i poboljšavanje usluga, infrastrukture, procesa i procedura, te prilagođavanje potrebama korisnika. Oblast sertifikacije: Informacione tehnologije.“

Kusturić nabavlja dvije vrste računara i manjim dijelom ostale računarske potrepštine, a zahtjev mogu da završe i kompanije sa znatno manje iskustva, kažu za Žurnal IT stručnjaci.

Osim toga, traži i "Service Desk" dostupan 24 sata sedam dana u nedjelji, a opštepoznata stvar je da javne ustanove, institucije i preduzeća ne rade vikendom. Kako nije riječ o, na primjer, bolnici ili domu zdravlja, ova stavka je čista nepoznanica. Osim za ciljanu firmu. Nema ih mnogo, a samo je jedna tender majstor, poručuju.

SAMO ME „PROINTER“ ISPUNJAVA

Kusturić je i 2017. godine bio na čelu Fonda. Tada je 150.000 KM namijenio za kupovinu 85 računara kod banjalučkog „Prointera“. Saradnik firme je, po priznanju oca Milorada, njegov sin – Igor Dodik.

Da FZO RS nije nabavljao računare pogodne samo za administrativne poslove govorio je i podatak da je za samo jedan bio spreman da izdvoji 1.762 KM, što ga je svrstavalo među gejmerske.

Zanimljivo je da je Fond 10. avgusta te godine raspisao ovaj tender, ali u vrijednosti od 250.000 KM, a na upit portala „Capital“ o opravdanosti ove javne nabavke, istakli su da im se „potkrala greška“ te da je „u planu nabavka 85 računara koji ne mogu da koštaju više od 128.000 KM bez PDV-a“. Ubrzo su je ispravili.

Kusturić je tada rekao da je zakonom propisano da je rok trajanja računara u administraciji pet godina. U nevjerovatnim količinama nabavlja ih redovno za direkciju u Banjaluci, sedam kancelarija, 46 poslovnica i 18 ekspozitura u RS.

PO KUSTURIĆEVOM PLANU POTROŠENO 26 MILIONA, NA KOVERTAMA REKLAMA „MMS CODE“

Dok se banjalučka tužilaštva (prvo Okružno, a potom i Republičko) godinama zabavljaju čitanjem “obimne dokumentacije” u vezi sa tenderom za izradu integrisanog zdravstvenog sistema, taj projekat vrijedan 26,8 miliona KM skoro je realizovan.

“Predmet je zadužio postupajući tužilac. S obzirom na to da se radi o veoma obimnoj dokumentaciji, vrši se pregled iste te prikupljaju potrebne informacije i obavještenja.”

Ovako je 28. novembra 2019. iz Republičkog javnog tužilaštva odgovoreno na Žurnalovo pitanje o rezultatima istrage u vezi sa javnim novcem plaćenim integrisanim zdravstvenim informacionim sistemom u Republici Srpskoj, poznatijem kao IZIS.

Istog datuma samo 2018. godine predmetom se bavilo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, a u odgovoru Žurnalu pisalo je:

“Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je 12. jula od Uprave kriminalističke policije MUP-a RS zaprimilo izvještaj o preduzetim mjerama, a po prethodno podnesenoj prijavi grupe 'Anonimusi RS' u vezi sa međunarodnim tenderom za nabavku integrisanog zdravstvenog sistema RS (IZIS). Dokumentacija je obimna, a trenutno se provjeravaju navodi iz prijave.“

Od tada do danas IZIS tema za pravosuđe, u kojoj je Kusturić učestvovao sa firmama „MMS Code“, „Lanaco“ i „Ericsson Nikola Tesla“ iz Zagreba, naležao se u ladici.

Na kovertama u kojim se izdaju nove zdravstvene knjižice građanima stoji reklama za "MMS Code".

TRI KLJUČNE SEDMICE DIREKTORA FZO RS

Ćutanje tužilaca i prošle godine dalo mu je vjetar u leđa. Tokom “tri ključne sedmice”, tačnije, od 25. marta do 13. aprila Kusturić je nezakonito sklopio ugovore od 39.448.413 KM. Samo firmi “Medietik” za opremu i potrošni materijal dao je 34.755.413 KM.

Pozivajući se na famozni član 10. Zakona o javnim nabavkama BiH, kojim je propisano izuzeće u vanrednim slučajevima, Kusturić je mimo procedure kupovao medicinsku opremu.

Respiratori i potrošni materijal, mimo svih pravila i propisa, hitno su plaćeni 2.166.900 KM. Svjesno kršeći Zakon, Kusturić i FZO su, ohrabreni nedostatkom reakcija, nastavili da od iste firme, mimo bilo kakve procedure, nabavljaju sve i svašta.

Dva dana nakon ove kupovine direktor FZO je od iste firme nabavio “maske, rukavice i višekratna odijela” za 1.822.000 KM, a onda im je, nakon tri dana, dao 10.988.757 KM za, kako stoji u dokumentu u posjedu Žurnala, “nabavku potrošnog medicinskog materijala potrebnog za sprečavanje širenja korona virusa”, ma šta to značilo.

Devet dana nakon sklapanja ugovora o kupovini svega protiv korona virusa, FZO RS od “Medietika” naručuje “ventilatore za intenzivnu njegu” u vrijednosti od 6.722.756 KM. Potom, samo nakon četiri dana, ponovo od iste kompanije Fond nabavlja “ventilatore za intenzivnu njegu”. Ovaj put za 13.055.000 KM.

Pored poslova sa “Medietikom”, FZO RS je mimo Zakona o javnim nabavkama 26. marta sa “Krajinagroup” potpisao ugovor o nabavci “troslojnih jednokratnih zaštitnih maski i višekratnih zaštitnih odjela” za 2.550.000 maraka, a “Milšped” je naplatio 1.090.000 eura za “organizovanje avio transporta robe”. Među ovakvim gigantskim kršenjima zakona, u najmanju ruku je nejasan posao od 17.500 KM sa firmom “Eurosan” za “nabavku dezinfekcionih sredstava”…

U godini u kojoj je dugovao 230 miliona KM, milionski teškim apsurdima nije bilo kraja. Vlada RS polovinom novembra dala je dozvolu Kusturiću da Fond zaduži za novih 35 miliona maraka “kako bi mogla da se finansiraju zakonom obezbjeđena prava osiguranika”.

Branislav Zeljković, sada već bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS, zbog ovakvih ugovora konačno je došao pred tužioce i sudije, a onda sproveden na ležanje u KPZ Tunjice. Njega u javnosti više ne spominje ni njegov stranački otac Nenad Stevandić. 

Iz Republičkog tužilaštva sada o Kusturiću kažu:

"Intenzivno se prikupljaju obavještenja i po osnovu krivične prijave podnesene protiv Kusturića zbog nesavjesnog rada u službi i nezakonito davanje pogodnosti preduzećima, a u vezi sa nabavkom ventilatora za intenzivnu njegu sa preduzećem ‘Medietik'”, prenio je Capital.

Sprema li se još jedno hapšenje, moglo bi biti poznato uskoro.

(zurnal.info Foto:Mondo)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Borac112

04.10.2021 14:44

Sve im oduzeti i u zatvor strpati. Nisu imali nista, poderanih ga. a hodali a sad milioneri. MARVA

ODGOVORITE
Name

Jaffa

04.10.2021 14:55

Ti Kusturići baš neki mangupi, a?

ODGOVORITE
Name

Srbin

04.10.2021 14:57

A Kusturicu brat šef helikopterskog servisa, što Vaskovic piše šta prevozi u helikopterima, nije ni čudo što brat Kusturića može platiti Ceci 50 000 eura nastup na svadbi :)))

ODGOVORITE
Name

Ljudska prava

04.10.2021 15:01

E ove be mogu nikako smisliti... FZO je jedna obična kriminalna institucija koja ne poštuje osnovna ljudska prava i jednakosti...mimo mojih loših iskustava sa njima čitao sam kako su poništili konkurs da ni bi bila primljena jedna osoba sa invaliditetom da bi kasnije bez konkursa primili druge osobe... Dovoljno o njima i njihovom dostojanstvu...

ODGOVORITE
Name

Narod

04.10.2021 15:09

Gradjani RS treba da podnesu tuzbe protiv FZO za povrat uplacenih doprinosa jer je, poslije ovih afera, kriminala i zlocina nad nama, sasvim jasno da se nemamo gdje lijeciti, niti smijemo, niti imamo poverenja! A svi oni koji su pokrali nas novac morace da vrate gradjanima i da odgovaraju pred zakonom....

ODGOVORITE
Name

Glamoc

04.10.2021 15:15

Kusturic igra kako Mile svira mora,zato je tu gdje jeste

ODGOVORITE
Name

Hajduk

04.10.2021 15:42

Bolji je svaki telefon od tih racunara koje su isporucili zdravstvenim ustanovama? Pola citaca kartica ne radi. Istrazite malo po zdravstvenim ustanovama kakva je katastrofa IZIS

ODGOVORITE
Name

Tužilaštvo

04.10.2021 15:42

Dok neko iz tužilaštva ne završi na višedecensijskoj robiji, ništa se neće promijeniti.

ODGOVORITE
Name

Superhik

04.10.2021 16:11

Kusturic bas navalio da ode u zatvor…., a tek zaposljavanje….

ODGOVORITE
Name

Sta ce nam

04.10.2021 16:47

Kada sve podatke uklanjate. Kupite lijekove i sto je potrebno za pacijente olosi a ne da ih trujete.....

ODGOVORITE
Name

Stevo RADNIK

04.10.2021 17:15

Kusturic je bio u FK Borac pravnik, a onda su ga prebacili u Fond zdravstva. Covjek nema pojma o zdravstvenom sistem. Na sastanku priča o golu, kornera, autogol itd. Uništio FK Borac a sada uništava Fond zdravstva.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

04.10.2021 17:26

Bolji sam imao sistem veze 95'kad nas je nap'o nato sa miletovim drugom čovketom i njofrom nego taj čuveni izis čuvenog kompjuterskog genija jegora I, u 21 vijeku, jel osto iko od Ljekara pravih u RS da "rekne"nešto ili su oni pravi pomrli a ovi što sad" obivataju" i ne znaju razliku između med. O2 i tehničkog sa 99,98% "koji se može koristiti u med. svrhe" al im je dobro....

ODGOVORITE
Name

Mitar

04.10.2021 17:34

Oni izgleda umjesto računara umrežiti sebe i svoje pa bezdušno pljačkaju ovaj narod

ODGOVORITE
Name

Stana

05.10.2021 02:50

Kusturić šiša ovce, jer su ovce za šišanje. Ovce bleje i pasu travu, tako je oduvijek bilo. Kupio je u Novom Sadu nekretnine od Galensa, vrijedne 2 miliona KM. U Beogradu je kupio tri poslovna prostora vrijednosti 2,5 milona KM. Sposoban čovjek, lopujdra velika.

ODGOVORITE
Name

BOB GEJTS

05.10.2021 04:10

Jes ga izgradio svaka čast, kolko taj ima godina 6?

ODGOVORITE