Жеље градова и општина три пута веће од буџета

Сви градови и општине у Републици Српској пријавили су се на јавни позив републичке власти и доставили пројекте који ће им побољшати пословно и животно окружење, а чија је укупна вриједност чак три пута већа од планираног износа за ту намјену.

Република Српска 04.10.2021 | 10:11
Жеље градова и општина три пута веће од буџета

Наиме, Влада РС у овој години планирала је 20 милиона марака из средстава јавних инвестиција како би помогла јединицама локалне самоуправе да реализују све те програме. Међутим, укупна вриједност достављених пројеката, како су навели “Гласу Српске” у Министарству финансија РС, износи 60 милиона марака, што је, како истичу, много више од планираног.

- Стигли су углавном пројекти из области путне инфраструктуре, предшколских установа, изградње спортских објеката, водоводне и канализационе мреже, али и многи други. Влада Српске размотриће све кандидоване пројекте и донијети одлуку о финансирању и суфинансирању - поручили су из Министарства финансија РС.

И док надлежни разматрају на који начин да помогну у реализацији пројеката, у општинама и градовима се надају помоћи, која им је, како истичу, пријеко потребна.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић каже да планирају завршити све инфраструктурне пројекте у тој општини, а за које им је потребно око 900.000 марака.

- Највише је ријеч о путној инфраструктури, тако да нам је сваки вид помоћи добродошао - истакао је Драгосављевић.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић каже да су аплицирали са пројектом за доградњу постојећег објекта Основног суда, како би добили адекватне просторије за смјештај Окружног суда, Тужилаштва, Правобранилаштва, као и одјељења Привредног суда у Зворнику.

- Недостаје нам округло милион марака, због чега се надамо да ћемо добити овај пројекат - истакао је Стевановић.

Из Требиња су аплицирали за пројекат прве слободне зоне у Српској. Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је раније да је ту значајно урадити добру инфраструктуру да би привукли привреднике и отворили нова радна мјеста, те промијенили привредну слику Требиња и Херцеговине, али и РС.

Квалитет

Министарка финансија РС Зора Видовић истакла је да ће у складу са величином локалне заједнице и квалитетом програма или пројекта зависити износи које ће општине или градови  моћи добити.

- Максималан износ који могу да добију је милион марака - навела је раније Видовићева.

(Глас Српске) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

лукавица

04.10.2021 08:19

Ма биће за политички подобне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви задовољни

04.10.2021 08:23

Прво из моралних разлога, према народу и еннтитету, у коме се налазимо, скрешите-умањите плате општинским оцима-начелницима. Боже драги, мале сеоске општинице, гдје начелници имају ПЕТ ХИЉАДА КМ, треба под хитно умањити бар за трежину. То нема нигдје само код нас и ту же се нешто уштедјети.Добиће се какво такво задовољство грађана, ово нема смисла, да имају по три пуита веће плате од предјсеника општина највеће боеградске општине Палилула, који има око 1600 КМ плате (100.000 дин).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се не пљацка

04.10.2021 08:27

У корист појединаца устеде би биле пола милијарде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

04.10.2021 10:51

Лажуууууу,купују гласове до избора,гдје досад било тих 20 000000,били им пречи авиони хеликоптери и возни парк да пишају по народу,е доста је више,одсвирали су своје и у дуру и у молу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

04.10.2021 12:21

Како цете имати пара у бузету кад сте на свако радно мјесто запослили по 5 радника.Ово се односи на све локалне заједнице без обзира ко је на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

04.10.2021 19:15

А заборавили сте силне савјетнике са мо њих да нам скину са грбаче и платног списка лакше би се дисало

Name

јааааа

04.10.2021 13:33

Треба их пустит све да ураде што су планирали уложит и укинити их на изборима,наплатити им сва лажна обећања која су лагали до 22-е.

ОДГОВОРИТЕ