Želje gradova i opština tri puta veće od budžeta

Svi gradovi i opštine u Republici Srpskoj prijavili su se na javni poziv republičke vlasti i dostavili projekte koji će im poboljšati poslovno i životno okruženje, a čija je ukupna vrijednost čak tri puta veća od planiranog iznosa za tu namjenu.

Republika Srpska 04.10.2021 | 10:11
Želje gradova i opština tri puta veće od budžeta

Naime, Vlada RS u ovoj godini planirala je 20 miliona maraka iz sredstava javnih investicija kako bi pomogla jedinicama lokalne samouprave da realizuju sve te programe. Međutim, ukupna vrijednost dostavljenih projekata, kako su naveli “Glasu Srpske” u Ministarstvu finansija RS, iznosi 60 miliona maraka, što je, kako ističu, mnogo više od planiranog.

- Stigli su uglavnom projekti iz oblasti putne infrastrukture, predškolskih ustanova, izgradnje sportskih objekata, vodovodne i kanalizacione mreže, ali i mnogi drugi. Vlada Srpske razmotriće sve kandidovane projekte i donijeti odluku o finansiranju i sufinansiranju - poručili su iz Ministarstva finansija RS.

I dok nadležni razmatraju na koji način da pomognu u realizaciji projekata, u opštinama i gradovima se nadaju pomoći, koja im je, kako ističu, prijeko potrebna.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević kaže da planiraju završiti sve infrastrukturne projekte u toj opštini, a za koje im je potrebno oko 900.000 maraka.

- Najviše je riječ o putnoj infrastrukturi, tako da nam je svaki vid pomoći dobrodošao - istakao je Dragosavljević.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović kaže da su aplicirali sa projektom za dogradnju postojećeg objekta Osnovnog suda, kako bi dobili adekvatne prostorije za smještaj Okružnog suda, Tužilaštva, Pravobranilaštva, kao i odjeljenja Privrednog suda u Zvorniku.

- Nedostaje nam okruglo milion maraka, zbog čega se nadamo da ćemo dobiti ovaj projekat - istakao je Stevanović.

Iz Trebinja su aplicirali za projekat prve slobodne zone u Srpskoj. Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je ranije da je tu značajno uraditi dobru infrastrukturu da bi privukli privrednike i otvorili nova radna mjesta, te promijenili privrednu sliku Trebinja i Hercegovine, ali i RS.

Kvalitet

Ministarka finansija RS Zora Vidović istakla je da će u skladu sa veličinom lokalne zajednice i kvalitetom programa ili projekta zavisiti iznosi koje će opštine ili gradovi  moći dobiti.

- Maksimalan iznos koji mogu da dobiju je milion maraka - navela je ranije Vidovićeva.

(Glas Srpske) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

lukavica

04.10.2021 08:19

Ma biće za politički podobne.

ODGOVORITE
Name

Svi zadovoljni

04.10.2021 08:23

Prvo iz moralnih razloga, prema narodu i enntitetu, u kome se nalazimo, skrešite-umanjite plate opštinskim ocima-načelnicima. Bože dragi, male seoske opštinice, gdje načelnici imaju PET HILJADA KM, treba pod hitno umanjiti bar za trežinu. To nema nigdje samo kod nas i tu že se nešto uštedjeti.Dobiće se kakvo takvo zadovoljstvo građana, ovo nema smisla, da imaju po tri puita veće plate od predjsenika opština najveće boegradske opštine Palilula, koji ima oko 1600 KM plate (100.000 din).

ODGOVORITE
Name

Da se ne pljacka

04.10.2021 08:27

U korist pojedinaca ustede bi bile pola milijarde.

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

04.10.2021 10:51

Lažuuuuuu,kupuju glasove do izbora,gdje dosad bilo tih 20 000000,bili im preči avioni helikopteri i vozni park da pišaju po narodu,e dosta je više,odsvirali su svoje i u duru i u molu..

ODGOVORITE
Name

XY

04.10.2021 12:21

Kako cete imati para u buzetu kad ste na svako radno mjesto zaposlili po 5 radnika.Ovo se odnosi na sve lokalne zajednice bez obzira ko je na vlasti

ODGOVORITE
Name

Prika bn

04.10.2021 19:15

A zaboravili ste silne savjetnike sa mo njih da nam skinu sa grbače i platnog spiska lakše bi se disalo

Name

jaaaaa

04.10.2021 13:33

Treba ih pustit sve da urade što su planirali uložit i ukiniti ih na izborima,naplatiti im sva lažna obećanja koja su lagali do 22-e.

ODGOVORITE