"Корона еволуира, али то „није Армагедон“

Новији сојеви коронавируса, попут алфе и делте, врло су заразне и могу да инфицирају далеко више људи од оригиналног вируса. Две нове студије нуде објашњење - вирус еволуира како би се ефекасније ширио ваздухом, преноси "Њујорк тајмс".

Свијет 03.10.2021 | 17:07
"Корона еволуира,  али то „није Армагедон“

Спознаја да се коронавирус преноси ваздухом у затвореним посторима трансформисала је прошле године напоре у сузбијању пандемије, па је распламсала жестоке расправе о маскама, социјалном дистанцирању и вентилацији у јавним просторима.

Већина истраживача се сада слаже да се коронавирус углавном преноси великим капљицама које брзо потону на под и кроз много мање, зване аеросол, који могу плутати на већој удаљености у затвореном простору и сместити се директно у плућа, где је вирус најштетнији.

Нове студије у основи не мењају то гледиште. Али налази указују на потребу за бољим маскама у неким ситуацијама и указују на то да се вирус мења на начин који га чини страшнијим.

„Ово није сценарио Армагедона“, рекао је Винсент Мунстер, виролог са Националног института за алергије и заразне болести, који је водио једну од нових студија, преноси Њујорк тајмс.

„То је попут модификације вируса на ефикаснији пренос што мислимо да смо сви некако очекивали, а сада видимо да се то дешава у реалном времену“.

Тим доктора Мунстера показао је да су мали аеросоли прелазили много веће удаљености од већих капљица и да је много вероватније да ће алфа варијанта изазвати нове инфекције путем аеросолног преноса. Друга студија је открила да су људи заражени Алфом издахнули око 43 пута више вируса у ситне аеросоле од оних заражених старијим варијантама.

Студије су упоредиле алфа варијанту са оригиналним вирусом или другим стаијим варијантама. Али резултати такође могу објаснити зашто је варијанта делта тако заразна и зашто је истиснула све остале варијанте вируса.

„То заиста указује на то да се вирус развија како би постао ефикаснији у преношењу ваздухом“, рекла је Линдзи Мар, стручњак за вирусе који се преносе ваздухом, а која није била укључена у студију.

„Не бих се изненадио да је са делтом тај фактор још већи“.

Ултрапреносивост варијанти може се свест на мешавину фактора. Могуће је да су за инфекцију потребне ниже дозе варијанти или да се варијанте брже реплицирају или да се више варијантног вируса издахне у аеросоле или све три ставке заједно.

Алфа варијанта се показала двоструко преносивијом од оригиналног вируса, а делта варијанта има мутације које су још више појачале њену заразност. Како вирус наставља да се мења, нове варијанте могу се показивати још преносивијима, рекли су стручњаци.

Али сви алати којима располажемо и даље добро функционишу како би се зауставило ширење. Чак и лабаве тканине и хируршке маске блокирају око половине финих аеросола који садрже вирус према студији људи заражених варијантама, ојављеној овог месеца у часопису „Клиничке инфективне болести“.

Ипак, барем у неким препуним просторима, људи би могли да размисле о преласку на заштитније маске, рекао је Дон Милтон, стручњак за аеросол са Универзитата у Мериленду који је волео истраживање.

„С обзиром на то да се чини да се развија пема бољем стварају аеросола, онда нам је побребно боље сузбијање и боља лична заштита“, рекао је др Милтон о вирусу.

„Препоручујемо људима да пређу на боље пријањајуће маске“, додао је.

Људи заражени алфом имали су обилне количине вируса у носу и грлу, много више од оних заражених оригиналним вирусом. Али чак и након прилагођавања тој разлици, они заражени варијантом пустили су око 18 пута више вируса у најмање аеросоле.

Заражени људи могу пренети вирус на многе, многе друге – или ни на кога. Колико ће вируса избацити може зависити од тога где се у респираторном тракту размножава, природе слузи у њеном окружењу и са којим другим микроорганизмима може да се окупи.

Студија доктора Мунстера уопште није укључивала људе, већ сиријске хрчке. Коришћење животиња омогућило је тиму да строго контролише експерименталне услове и фокусира се само на кретање аеросола, рекао је др Мунстер.

Када су кавези били удаљени више од два метара, показало се да само најмањи аеросоли – инфицирају стражарске хрчке. Тим је очекивано открио да је алфа варијанта надмашила изворни вирус у зарази чувара хрчака.

Уз милијарде људи широм света који су вакцинисани и милијарде који су још увек невакцинисани, вирус би се и даље могао променити на неочекиване начине, рекао је др Мунстер.

(Нова.рс/фото: ЕПА-ЕФЕ/Андерс Wиклунд)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

ОМ. Осијек

03.10.2021 15:20

Добро да ли је то Семберија напредовала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е за ово

03.10.2021 15:21

Цемо се церати. Сто реко вас Вукановиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

03.10.2021 22:30

Тацно брате, церацемо се. Церацемо се док и последњи не заврси у затвору због пласења људи, прскања насег неба, давања техницког кисеоника и неодговарајуце терапије пацијентима који се јаве због обицне прехладе. Церацемо их до 10тог кољена, сјеме им се затрло!

Name

петра

03.10.2021 15:29

Вакцина је спас и нема се ту шта причати. Теоретичари нека теоретишу, све док и на њихова врата не закуца невидљиви непријатељ. Али тада ће бити касно. Вјерујте струци. Јер НЕЗНАЊЕ ЈЕ ГОРЕ ОД СМРТИ!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

03.10.2021 16:58

а глупост је заразна бас као та код вас и сири се путем медија.... само се ви вакцинисите пелцујте се испуњавајте градјанску дузности да будете покусни пацов за фармакомафију.

Name

Доктор

03.10.2021 17:35

Петро једес ти ста друго осим бунике

Name

А ви мислите

03.10.2021 18:33

Да ако је у Рс корупција и зао резим мислите да је и у цитавом свијету тако или бар на Западу и да они хоце да унисте цовјецанство. Тако само пропагандирају ауторитарни резими, против Запада, а сами изумили прву вакцину, спутњик или сами вакцинисали 1,2 милијарде људи, као Кина. Ви као разоткрили лаз а прије 30 година сво као један марсирали у рат.

Name

конан

03.10.2021 19:05

Прије цу пред стрељацки вод изаци него бити покусни пацов.

Name

Немате

03.10.2021 19:52

Јос пуно времена, ускоро се укидају све мјере и онда слиједи 100%-тна заразеност а ви цете бити слободни, "изборили" сте се за слободу. Досад је измедју 5 и 15% заразено становниство, како која дрзава. Послије це тако понеки молити да се уведу мјере, да вас застите, вас невакцинисане, окриљивљивацете их да ниста не цине да застите.

Name

петра

03.10.2021 19:57

Једи и ти бунику, па буди здрав докторе. Вакцина нема алтернативу, па ти јео бунику или не.

Name

У Свајцарској

03.10.2021 20:31

Вакцинисано 17%.Паметном доста.

Name

Ре

04.10.2021 01:58

Овој је изгледа покуцало! Јаднице!

Name

Злаја

03.10.2021 17:14

Ови немисле да стану ,све док не боцну и последњег испрепаданог или уцјењеног човјека на овој планети. Сад ови испрепадани покушају да врше притисак на слободне људе,,,њима треба И доза за опуштање мимо ове против страхова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Злаја

03.10.2021 18:35

Нормалан цовјек пласи се болести, параноик се пласи свега, укљуцујуци ствари које не постоје. Али у једном си у праву, слободан си да будес необразовани параноик и то ти нико не мозе оспорити ?

Name

Ре:Ре Злаја

03.10.2021 19:00

Да си мало заинтересован погледао би и преко ивице тањира. На залост овдје на порталу нема довољно простора, али ја бих ти радо мало исприцао неколико стварцица о тој вакцини. А ево и питање: ако је вакцина добра, засто онда потписујес несто, а не знас ни ста или засто ти неко трази потпис? Ја бих то назвао: "Капитулација над сопственим тијелом"

Name

Злаја

03.10.2021 19:05

Примите боцу па на Чадјин кисеоник да се мало допумпате, тад ће те бити моћни. И он је један од стручњака ,коме верујете, кад каже да је вакцина спас,,,вјероватно,спас као и његов кисеоник.

Name

???

03.10.2021 18:17

???????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

03.10.2021 18:36

Каква корона, не препадајте народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

АБХО

03.10.2021 19:47

Ја сам свој борбени комплет сачувао. Занимљиво, у бившој Југи свака кућа га је имала, баш због оваквих ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

03.10.2021 19:53

Јес' напредовала ова технолохија, вирус мутант трансформише се брже и од транформерса. Ако смо ми ти који на кугли земаљској ходамо стојећи, ајмо га предухитрити и заутавити, процјенити његових следећих 5 корака, Или смо ми за нијансу глупљи од вируса па не можемо досегнути његову интелигенцију, ко зна??? Паметном доста

ОДГОВОРИТЕ