"Мјере постоје, али вакцинација нема алтернативе"

Чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да у Србији итекако постоје мере за борбу против корона вируса које су на снази, али и указала да вакцинација нема алтернативу, због чега је још једном апеловала на све да приме вакцину против ковида 19.

Србија 03.10.2021 | 10:19
"Мјере постоје, али вакцинација нема алтернативе"

Гостујући у суботу на РТС-у, указала је да је погрешно у овом моменту говорити да не постоји ниједна мера и истакла да мере итекако постоје - мере на уласку у земљу које подразумевају да ко није вакцинисан или нема налаз ПЦР теста мора у изолацију, мере за све затворене просторе, за школске и предшколске установе, трговинске центре...

На питање да ли се може очекивати доношење рестриктивнијих мера, имајући у виду повећан број новозаражених и преминулих, Кисић Тепавчевић је рекла да је одговор врло једноставан - "вакцинација, вакцинација, вакцинација".

"Нема алтернативе за вакцинацију. Ми итекако имамо мере које су на снази, имамо инспекције које су на терену по читавој Србији, али немамо полицајце и контролоре за свакога од нас. Последњих дана имамо пораст вакцинације, али немојте да дочекамо да нам се неки члан породице разболи или умре да бисмо били свесни колико је овај вирус опасан", поручила је Кисић Тепавчевић.

Апеловала је на све грађане да се вакцинишу јер, како је истакла, једино вакцинација спашава животе.

Када је реч о установама социјалне заштите, Кисић Тепавечевић је рекла да је тренутно код 302 корисника тих установа потврђено присуство корона вируса.

"Ради се о најстаријим суграђанима, са хроничним болестима, али који су углавном вакцинисани и управо због тога имају благе форме болести", рекла је Кисић Тепавчевић, која је и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Навела је да је у установама социјалне заштите више од 90 одсто корисника вакцинисано, док је трећу дозу примило око половина њих.

Кисић Тепавчевић је појаснила да Медицински факултет није увео ковид сетификате, већ да пре уласка на место где се врши практична настава, то јест у болнице и клинике, треба да се достави потврда која са високом вероватноћом указује да студент у том моменту није носилац инфекције и да не може да преноси корона вирус.

То су, додала је, или потврда о вакцинацији или потврда да је прележао Ковид 19 и да има одређени титар ИгГ антитела или да је "свеж" налаз о томе да је негативан на антигентском или ПСР тесту.

Додала је да, уколико неки студент има контраиндикације, привремене или трајне, да прими вакцину, у том случају трошкове тестирања сноси држава.

"Значи, то нису никакве пропуснице, већ провера да ли студент у моменту када улази у болницу, једну врло ризичну средину, у себи носи овај вирус", додала је Кисић Тепавчевић.

Појаснила је да је извођење практичне наставе на Медицинском факултету специфично јер се та врста наставе изводи у болницама и клиникама где се налазе пацијенти.

Самим тим, додала је да су студенти медицине у односу на студенте других факултета у повећаном ризику да дођу у контакт са проузроковачима многих заразних болести, као и да пренесу инфекцију другима.

Зато, додала је, за студенте медицине постоје правила, невезано од Ковида 19 или било које пандемије, да не могу да долазе на наставу уколико имају знаке било какве инфекције.

(Тањуг/ РТС/ фото: РТС)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

03.10.2021 08:41

Како нема, а природни имунитет????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.10.2021 09:20

За такве као ти, ми старији Бањалуцани каземо: бистар као Сукријина боза ?????

Name

ПЛАНдемија

03.10.2021 09:57

Ре, ти старији бањалучанине, одговори када си тако паметан, шта би са ПРИРОДНИМ имунитетом?

Name

Босанац

03.10.2021 10:03

Цовид је нај већа Обмана у Људској Повијести.......СТОП Пелцовању. ..!!!!! Нисам вакцинисан...Немам тзв Цовид...Нисам ГА преболово....Ја Сам Једноставно ЗДРАВ.......Од кад су Здрави Људи Проблем??.?!!!!! Страшно коју пропаганду И притисак вршите.....

Name

Андјелка БЛ

03.10.2021 10:47

Ја се не зелим вакцинисати јер немам разумијевања за боостер-вакцину. Наука јос не зна ниста о корони! Васи разлози су безнацајни и неувјерљиви!

Name

Ре: ре

03.10.2021 10:50

па ви старији се боцкајте: нити зелите правити дјецу, и ако зелите цекајте хоризонт са вакцином - фер је.

Name

@ПЛАНдемија

03.10.2021 11:02

Хајде јунаце објасни нам свима гдје ти је природни имунитет на грип? Немас га, јер га је немогуце стеци. Невјероватно је да неко ко је писмен, дакле неко старији од 7 година, јос није схватио да природни имунитет није уродјен, нити је увијек трајан. Нецу ни спомињати да има много, много, људи који не зеле да се излазу ризику од смрти или трајних последица, да би стекли несто сто ти називас "природни имунитет". Веома је дискутабилно и назвати то "природним", јер да би га стекао морас прво да се заразис и будес болестан. Мени је рецимо неприродна твоја зеља да прелезис болест да би стекао способност на на њу после будес имун (бар на кратко вријеме). Ја радије не бих уопсте био болестан, али како казу: сто људи, сто цуди...

Name

Ре

03.10.2021 11:26

Нисам толики струцњак да елаборирам природни имунитет, али знам да се он стице након сто се заразис/оболис и ако имас срецу, оздравис... Треба ли сви да оболимо? Свих 7 милијарди на планети? Тад би ти био сретан? Ево, сад цемо петицију писати, само да нам ти будес задовољан... ? Сведјани су покусали на тај твој нацин, али колико ми се цини, на крају ипак вакцинисали вецину становниства. Претпостављам да су ту одлуку донијели неки мало паметнији људи него сто смо ти или ја...

Name

ПЛАНдемија

03.10.2021 15:37

Ре, ре пландемија, не мора прелезати 100%"становништва, у књигама пише 60-70%. Друго, а чему служе вакцине (неисптане, са привременом дозволом) ако се не може створити имунитет???? Објашњења су вам на нивоу Телетабиса?

Name

петра

03.10.2021 15:38

Имунитет крда, то је алтернатива.

Name

хахаха

03.10.2021 17:00

имунитет крда се зове јер само овце вјерују у исти.

Name

@ПЛАНдемија

03.10.2021 18:53

Симпатицно је како се позивас на "књиге" ? гдје си то процитао да вакцине не стварају имунитет? Цитава поента вакцинације (не само против ковида, него сваке заразне болести) јесте да бар 75% популације стекне имунитет у исто вријеме, циме се онемогуци даље сирење заразе. Дакле твоја (забрињавајуца) зеља да се бар 70% свјетске популације зарази ковидом је бесмислена ако то не ураде сви у исто вријеме, јер имунитет после болести није трајан. И на крају, признајем да се осјецам као телетабис јер покусавам да објасним опстепознате ствари некоме ко оцигледно нема капацитет да их разумије. Мора да је изузетно моцан осјецај бити необразован до те мјере да мозес да осјецас самопоуздање у то да све знас! Помало ти завидим ?

Name

МД

03.10.2021 08:56

На 300 заражених, 5 дана затварања цијеле државе, а на преко 8000 заражених, ништа. Госпођо, када сте кардинално гријешили онда или сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ БЛ

03.10.2021 09:03

Нека си ти тако добра, Бог те чувао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.10.2021 13:49

Срам те било,не лази висе народ,ко ти вјерује,сподобо...колико си пара узела,фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајкан мен

03.10.2021 18:45

Ја стухе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

04.10.2021 06:32

Вакцинација и те како има алтернативу!!! Али то је виса математика за тебе, “Господјо” која нема веза са медицином!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

04.10.2021 07:12

Врати се ти у Билећу да чуваш овце боље би било за тебе.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плаy боy

04.10.2021 18:30

Ова тетка ми се свиђа. Изгледа ватрено.

ОДГОВОРИТЕ