Вучић: Постигнут договор, јединице РОСУ се повлаче

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је постигнуто компромисно решење кризе на северу КиМ и да ће се јединице РОСУ склонити до 16 сати, 2. октобра.

Србија 30.09.2021 | 13:22
Вучић: Постигнут договор, јединице РОСУ се повлаче

Вучић је рекао да ће истовремено кренути и уклањање барикада са прелаза.

Председник Србије потврдио је да је српска страна у Бриселу прихватила, како је ЕУ саопштила, компромисни предлог за деексалацоију ситуације на северу Косова и Метохије.

"Мислим да смо дошли до неке врсте компромисног решења, којим сам задовољан и смтарам да је важан за нашу страну", навео је Вучић.

"Превиђено је повлачење РОСУ и то је показатељ да ће у будућности такве акције Албанца наићи на отпор српског становништва. Повратак Кфора у складу са резолуцијом 1244 је значајан и показује да је могуће обезбедити гаранције безбедности за Србе", истакао је Вучић.

Он је истакао да неће бити скидања српских таблица, односно наплаћивања привремених РКС таблица.

Вучић је пренео да су се, под тачком 1, обе стране у Бриселу договориле да се РОСУ повуку са Јариња и Брњака, упоредо са уклањањем барикада, 2. октобра од 8 сати, и да се РОСУ повуку најкасније до 16 сати тог дана.

Такође, КФОР ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања.

Под тачком два, од 4. октобра од 8 сати успоставља се "стикер", односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, а о чему се ће се тек водити разговарати у Бриселу.

"То сматрам великим успехом наше стране", рекао је Вучић.

Такође, као тачка 3 договорена је Радна група коју ће чинити представници ЕУ, Београда и Приштине, и тражиће трајно решење за таблице, на основу европских стандарда и пракси.

"Први састанак ће бити 21. октобра, а у шест месеци Радна група ће представити своје налазе и коначно решење за највиши ниво дијалошког формата. То је оно што је постигнуто", рекао је Вучић.

(Б92)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Геола

30.09.2021 11:59

А ста је у цијелој прици компромис? По овим информацијама испада да српска страна није направила ни један уступак, а то онда није компромис? Оцигледно се ради о издаји, а права истина це мало сацекати и непријатно изненадити наивне србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.09.2021 13:53

Успостављен је реципроцитет регистарских ознака возила. С обзиром на то да ће регистарске таблице Републике Косово у Србији бити покривене државним симболом, све регистарске таблице Србије без разлика такођер ће бити прекривене на територији наше државе

Name

Србо

30.09.2021 15:29

Ниста Срби нису добили само изгубили ,ето.

Name

Председник који плаче

30.09.2021 16:16

Успио сам,јединице РОСУ се повлаче а ми смо прије неколико дана.Глупирао сам се са авионима,ма шалио сам се,разумете.Помислио сам да их мало престрашим али нисам успио.Било је страшно али ето само морамо лијепити те наљепнице.Ма то је једноставно,видецете.Ваш плачко.

ОДГОВОРИТЕ