Ухапшен Фикрет Абдић начелник Велике Кладуше

Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су синоћ Фикрета Абдића, актуелног начелника Велике Кладуше и хашког осуђеника за ратне злочине.

Босна и Херцеговина 30.09.2021 | 09:34
Ухапшен Фикрет Абдић начелник Велике Кладуше

Абдић звани Бабо је ухапшен на основу Интерполове црвене потјернице која је расписана на захтјев хрватског Министарства правде.

Припадници СИПА су саопштили Абдићу због чега га приводе те га љубазно позвали да крене с њима до Регионалног уреда у Бањалуци. Из Лабуристичке странке су казали да су Фикрета Абдића ухапсили на његов 82. рођендан, а снимак привођења су снимали чланови његове породице.

Абдић и његов син терете се за склапање фиктивних уговора о зајму и споразума о пријеносу права власништва, а укупна почињена штета, према оптужници, износи готово два милиона куна.

Врховни суд Хрватске у децембру 2019. године је прихватио је жалбу државног тужилаштва и укинуо пресуду Жупанијског суда у Ријеци према којој је предузетник, политичар и осуђени ратни злочинац Фикрет Абдић био ослобођен оптужби за почињење кривичног дјела злоупотребе положаја и овласти.

Фикрет Абдић и његов син Ервин Абдић терете се за кривична дјела злоупотребе положаја и овласти те помагање у злоупотреби положаја и овласти и омогућавање другоме стицања противправне имовинске користи.

Фикрета Абдића терети се да је 2001. фиктивно посудио Агрокомерцу 600.000 куна, а затим је, пошто новац није враћен, преузео некретнину фирме – вилу у Волоском вриједну 1,9 милиона куна. Такође се терети да је 2005. опуномоћио сина, иако то није смио јер више није био директор једне од Агрокомерцових фирми, да потпише уговор о кредиту са заложним правом на четири грађевине и двориште у ријечкој четврти Козали. Обојица су се на почетку суђења очитовала да се не сматрају кривима.

(Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Смјесно...

30.09.2021 10:27

...и залосно. Па толики министри владари из Хрватске и БиХ покрасе свој народ опљацкасе игдје иста и ником ниста... Битно је наци неку зртву и своје гузове извлацит. То нам је нас балкански синдром

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

01.10.2021 13:08

Прогоне га зато што им је трн у оку, а не зато што је за нешто крив.

ОДГОВОРИТЕ