Uhapšen Fikret Abdić načelnik Velike Kladuše

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su sinoć Fikreta Abdića, aktuelnog načelnika Velike Kladuše i haškog osuđenika za ratne zločine.

Bosna i Hercegovina 30.09.2021 | 09:34
Uhapšen Fikret Abdić načelnik Velike Kladuše

Abdić zvani Babo je uhapšen na osnovu Interpolove crvene potjernice koja je raspisana na zahtjev hrvatskog Ministarstva pravde.

Pripadnici SIPA su saopštili Abdiću zbog čega ga privode te ga ljubazno pozvali da krene s njima do Regionalnog ureda u Banjaluci. Iz Laburističke stranke su kazali da su Fikreta Abdića uhapsili na njegov 82. rođendan, a snimak privođenja su snimali članovi njegove porodice.

Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prijenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva miliona kuna.

Vrhovni sud Hrvatske u decembru 2019. godine je prihvatio je žalbu državnog tužilaštva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je preduzetnik, političar i osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlasti te pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlasti i omogućavanje drugome sticanja protivpravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme – vilu u Voloskom vrijednu 1,9 miliona kuna. Takođe se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Obojica su se na početku suđenja očitovala da se ne smatraju krivima.

(Klix)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Smjesno...

30.09.2021 10:27

...i zalosno. Pa toliki ministri vladari iz Hrvatske i BiH pokrase svoj narod opljackase igdje ista i nikom nista... Bitno je naci neku zrtvu i svoje guzove izvlacit. To nam je nas balkanski sindrom

ODGOVORITE
Name

Mirko

01.10.2021 13:08

Progone ga zato što im je trn u oku, a ne zato što je za nešto kriv.

ODGOVORITE