За касету са необјављеном песмом и интервјуом са Леноном 50.000 евра

На аукцији у Копенхагену, за 50.000 евра, продата је касета са снимком интервјуа Џона Ленона и Јоко Оно и песме која никада није објављена.

Занимљивости 29.09.2021 | 15:24
За касету са необјављеном песмом и интервјуом са Леноном 50.000 евра

Траку са необјављеном песмом Радио Пеаце снимила су 5. јануара 1970. године четири шеснаестогодишњака из Данске која су неким чудом успела да добију интервју са Џоном Леноном и Јоко Оно за школски часопис, јавља Ројтерс.

Понуде за касету, која је била на аукцији заједно са фотографијама које су тада направили ђаци, кренуле су од 100.000 круна (13.450 евра). Стручњаци су уочи надметања процењивали да ће касета достићи суму између 200.000 и 300.000 круна (27.000 - 40.500 евра).

Током 33-минутног снимка, Ленон говори о миру и кампањи коју је пар водио, о својој фрустрацији имиџом „Битлса“ и дужини косе.

Џон Ленон и Јоко Оно певуше уз божићне песме док плешу око новогодишње јелке, а потом Ленон свира гитару и пар пева Гиве Пеаце а Цханце и Радио Пеаце.

Песма брзог темпа у којој се понављају речи "тхис ис Радио Пеаце" (ово је Радио мир), односи се на истоимену радио станицу за коју су се Ленон и Оно надали да ће основати у Амстердаму, наводи се у саопштењу аукцијске куће.

Пар је стигао у северну Данску крајем децембра 1969. године и остао на изолованој фарми више од месец дана.

На снимку тинејџери питају како могу помоћи пару у потрази за светским миром, на шта Ленон одговара: „Ако сами не можете доћи до идеја, имитирајте оно што ми радимо. Само седите и размислите - Шта локално могу учинити за мир?“.

Један од четири власника снимка, Карстен Хојен, сада 68 -годишњак, присуствовао је аукцији у уторак. Било му је драго што је успео да пренесе поруку мира познатог пара новом власнику чији идентитет није објављен након аукције.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар