Za kasetu sa neobjavljenom pesmom i intervjuom sa Lenonom 50.000 evra

Na aukciji u Kopenhagenu, za 50.000 evra, prodata je kaseta sa snimkom intervjua Džona Lenona i Joko Ono i pesme koja nikada nije objavljena.

Zanimljivosti 29.09.2021 | 15:24
Za kasetu sa neobjavljenom pesmom i intervjuom sa Lenonom 50.000 evra

Traku sa neobjavljenom pesmom Radio Peace snimila su 5. januara 1970. godine četiri šesnaestogodišnjaka iz Danske koja su nekim čudom uspela da dobiju intervju sa Džonom Lenonom i Joko Ono za školski časopis, javlja Rojters.

Ponude za kasetu, koja je bila na aukciji zajedno sa fotografijama koje su tada napravili đaci, krenule su od 100.000 kruna (13.450 evra). Stručnjaci su uoči nadmetanja procenjivali da će kaseta dostići sumu između 200.000 i 300.000 kruna (27.000 - 40.500 evra).

Tokom 33-minutnog snimka, Lenon govori o miru i kampanji koju je par vodio, o svojoj frustraciji imidžom „Bitlsa“ i dužini kose.

Džon Lenon i Joko Ono pevuše uz božićne pesme dok plešu oko novogodišnje jelke, a potom Lenon svira gitaru i par peva Give Peace a Chance Radio Peace.

Pesma brzog tempa u kojoj se ponavljaju reči "this is Radio Peace" (ovo je Radio mir), odnosi se na istoimenu radio stanicu za koju su se Lenon i Ono nadali da će osnovati u Amsterdamu, navodi se u saopštenju aukcijske kuće.

Par je stigao u severnu Dansku krajem decembra 1969. godine i ostao na izolovanoj farmi više od mesec dana.

Na snimku tinejdžeri pitaju kako mogu pomoći paru u potrazi za svetskim mirom, na šta Lenon odgovara: „Ako sami ne možete doći do ideja, imitirajte ono što mi radimo. Samo sedite i razmislite - Šta lokalno mogu učiniti za mir?“.

Jedan od četiri vlasnika snimka, Karsten Hojen, sada 68 -godišnjak, prisustvovao je aukciji u utorak. Bilo mu je drago što je uspeo da prenese poruku mira poznatog para novom vlasniku čiji identitet nije objavljen nakon aukcije.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar