Крај ере Ангеле Меркел: Побједа социјалдемократа

Њемачке социјалдемократе (СПД) тијесно су побиједили на недјељним националним изборима, показали су прогнозирани резултати, и освојили "јасан мандат" да воде владу први пут од 2005. године и да окончају 16 година владавине конзервативаца под водством Ангеле Меркел.

Свијет 27.09.2021 | 07:15
Крај ере Ангеле Меркел: Побједа социјалдемократа

Социјалдемократи (СПД) из лијевог центра тренутно освајају 26,0 посто гласова, а иза њих с 24,5 посто је Меркелин конзервативни блок ЦДУ/ЦСУ, показале су пројекције медијске куће ЗДФ, но обје су странке вјеровале да би могле водити сљедећу владу.

Будући да нити један велики блок нема већину, а обоје би нерадо поновили своју неугодну “велику коалицију” од посљедње четири године, највјроватнији исход је тространи савез који воде или социјалдемократе или Меркелини конзервативци.

Договор о новој коалицији могао би потрајати мјесецима, а вјероватно ће укључивати ​​мање Зелене и Либералне демократе (ФДП).

“Сада водимо у свим анкетама”, рекао канцеларски кандидат СПД-а Олаф Сцхолз током округлог стола с другим кандидатима.

“То је охрабрујућа порука и јасан мандат како бисмо били сигурни да ћемо добити добру, прагматичну владу за Њемачку”, додао је након што се раније обратио  присталицама СПД -а.

Раст СПД-а најављује скретање улијево за Њемачку и показује изванредан повратак странке која је у само три мјесеца вратила око 10 бодова подршке и побољшала свој резултат од 20,5 посто на националним изборима 2017. године.

63-годишњи Шолц постао би четврти послијератни канцелар СПД-а након Wиллyја Брандта, Хелмута Сцхмидта и Герхарда Сцхроедера. Министар је финанција у Меркелином кабинету и бивши градоначелник Хамбурга.

Шолцов конзервативни ривал Армин Ласцхет сигнализовао је да његов блок још није спреман признати пораз, иако су његове присталице биле тише.

“Канцелара није увијек поставила првопласирана странка”, рекао је Ласцхет (60) на округлом столу.

“Желим владу у којој су укључени сви партнери, гдје су сви видљиви, а не ону у којој ће само канцелар засијати”, рекао је у првом покушају придобивања мањих странака.

Сцхмидт је владао крајем 1970-их и почетком 1980-их у коалицији с ФДП-ом иако су његови социјалдемократе имали мање посланичких мјеста од конзервативног блока.

(Агенције Фото: Тањуг/АП Пхото/Мицхаел Пробст)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дрекавац..!!

27.09.2021 05:51

Ко да је наш Рудоња којим случајем тамо....никад га не би скинули....он би Недјељиву поставио за предсједника,а он би био члан предсједништва ЕУ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

27.09.2021 06:40

Владавина 16 година Ангеле Меркел паде странка Ангеле Меркел. Вријеме је да У БиХ се деси исто. 3 националистицке Криминално мафијаске организације СДА, ХДЗ БИХ и СНСД вријеме је да оду да Падну доата су се накрали за ови 20 година. Избори у БИХ 2022 су пресудни за будуцност БИХ и њени градјана. Нецемо мафију хоцемо правну слободну дрзаву. ДОСТА ЈЕ БИЛО МИЛОРАДА ДОДИКА, БАКИРА ИЗЕТЕТБЕГОВИЦА И ДРАГАНА ЦОВИЦА. СНСД СДА И ХДЗ БИХ ВРИЕЈМЕ ЈЕ ДА КУПИТИ ПРЊЕ ДОСТА ЈЕ БИЛО УГЊЕТАВАЊА И ПЉАЦКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франк Заппа

27.09.2021 11:09

Десиће се, брже него што мислиш

Name

Народ

27.09.2021 07:47

60000000 гласача и резултати се знају одмах, код нас у опстинама са мање од 1000 гласаца пребројавање траје 3 мјесеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

27.09.2021 08:04

Е социјал демократе сад је њемацка отисла у пм

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еснесдеовац

27.09.2021 08:16

Ја се надам да ће наше социјал-демократе (независне) послати искрене честитке, ипак се ради о истим и братским странкама.

ОДГОВОРИТЕ