Избори за Бундестаг: Први прелиминарни резултати

Излазне анкете АРД-а показују да су социјалдемократе и демохришћани скоро изједначени, док се на трећем месту налазе Зелени.

Свијет 26.09.2021 | 21:40
Избори за Бундестаг: Први прелиминарни резултати

21.38 - Анкета јавног сервиса ЗДФ показала је да већина Немаца, њих 55 посто, жели владу коју би предводиле социјалдемократе у поређењу са 36 посто оних који желе владу на чијем би челу била коалиција ЦДУ/СЦУ. То је потпуно другачији одговор у односу на изборе 2017. када је 52 посто испитаника било за владу на челу са ЦДУ, а 36 посто за владу предвођену СПД.

21.12 - Најновији подаци показују да Социјалдемократе СПД воде са 26 одсто гласова, на другом месту су демохришћани ЦДУ са 24,5 одсто. На трећем месту је Зелена странка са 13,9, док су на четвртом месту либерални ФДП са 11,7 одсто гласова. Изнад цензуса су и Алтернатива за Немачку са 10,5 одсто гласова и Левица која је и даље на пет одсто гласова.

20.54 - Лидер ФДП Кристијан Линднер рекао је да су либерали отворени за разговор са свим странкама. "Формираћемо коалицију из демократског срца политике. Нису нам потребне маргиналне групе, што је добра вест".

20.45 - Историјски дебакл Маркуса Зедера. Његова баварска Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) остварила је најгори резултат у више од 70 година, пише тиражни Билд.

20.40 - Хришћанско-демократска унија је, према излазним анкетама, освојила 25 одсто гласова, што је најслабији резултат те странке од Другог светског рата, а исти проценат гласова забележила је Социјалдемократска партија, преноси Ројтерс излазне анкете АРД-а.

Треће место заузела је Зелена странка са 15 одсто, док су Слободне демократе на четвртом месту са 11 одсто гласова. Излазне анкете ЗДФ-а показују да је СПД освојио 26 одсто, а ЦДУ 24 процента гласова.

20.28 - Лашет: Тесна борба у изборној ноћи

Кандидат за канцелара ЦДУ/ЦСУ Армин Лашет рекао је вечерас да се води тесна борба у изборној ноћи, али је и поручио да унионисти желе да воде нову владу.

"Знали смо да ће бити тешко и да ћемо имати тесну борбу у предизборној ноћи. Још немамо коначне резултате. Али већ сада можемо рећи да не можемо бити задовољни резултатом", констатовао је Лашет.

20.20 - "Имамо мандат за будућност"

Кандидаткиња Зелене странке за канцелара Аналена Бербок изјавила је да резултат излазних анкета по којима та странка осваја око 15 одсто гласова на парламентарним изборима "фантастичан".

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Онако

26.09.2021 18:34

Ко хоће побједу, нега ангажује црвену секту да преброји гласове

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

26.09.2021 19:21

босанка испред сдп усла у бундестаг

ОДГОВОРИТЕ
Name

селецтион е

26.09.2021 20:24

занимљиво је овво АфД, да нико не зна како су они настали они су настали управо, па хајд зобг мигранат, да узмају и слеб социјални систем и фонд, али узрок АфД је био не помоци Грцкој, најмоцнији капиталсити су основали АфД, д асе сацува будтез и финансије Њемацке,а ли ЦДУ је изгубио логику, рецимо увијек се сеф странке кандидује, они акд једног од лидера на југу Баварске Ммерза нису кандидовали , спали су на губитке гласаца,а ли ови Груне зелени су изврсно лијевица као здрави комунизам, они су дијело заговорнцици пацифистцике америке, онај реферндум каос то прицјау аналитицари о референдуму у Берлину о квадратури станова, ако су станове мале квадратеуе нису прватни, је требао у систему дрзавном , д надзире уставни суд

ОДГОВОРИТЕ