Izbori za Bundestag: Prvi preliminarni rezultati

Izlazne ankete ARD-a pokazuju da su socijaldemokrate i demohrišćani skoro izjednačeni, dok se na trećem mestu nalaze Zeleni.

Svijet 26.09.2021 | 21:40
Izbori za Bundestag: Prvi preliminarni rezultati

21.38 - Anketa javnog servisa ZDF pokazala je da većina Nemaca, njih 55 posto, želi vladu koju bi predvodile socijaldemokrate u poređenju sa 36 posto onih koji žele vladu na čijem bi čelu bila koalicija CDU/SCU. To je potpuno drugačiji odgovor u odnosu na izbore 2017. kada je 52 posto ispitanika bilo za vladu na čelu sa CDU, a 36 posto za vladu predvođenu SPD.

21.12 - Najnoviji podaci pokazuju da Socijaldemokrate SPD vode sa 26 odsto glasova, na drugom mestu su demohrišćani CDU sa 24,5 odsto. Na trećem mestu je Zelena stranka sa 13,9, dok su na četvrtom mestu liberalni FDP sa 11,7 odsto glasova. Iznad cenzusa su i Alternativa za Nemačku sa 10,5 odsto glasova i Levica koja je i dalje na pet odsto glasova.

20.54 - Lider FDP Kristijan Lindner rekao je da su liberali otvoreni za razgovor sa svim strankama. "Formiraćemo koaliciju iz demokratskog srca politike. Nisu nam potrebne marginalne grupe, što je dobra vest".

20.45 - Istorijski debakl Markusa Zedera. Njegova bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) ostvarila je najgori rezultat u više od 70 godina, piše tiražni Bild.

20.40 - Hrišćansko-demokratska unija je, prema izlaznim anketama, osvojila 25 odsto glasova, što je najslabiji rezultat te stranke od Drugog svetskog rata, a isti procenat glasova zabeležila je Socijaldemokratska partija, prenosi Rojters izlazne ankete ARD-a.

Treće mesto zauzela je Zelena stranka sa 15 odsto, dok su Slobodne demokrate na četvrtom mestu sa 11 odsto glasova. Izlazne ankete ZDF-a pokazuju da je SPD osvojio 26 odsto, a CDU 24 procenta glasova.

20.28 - Lašet: Tesna borba u izbornoj noći

Kandidat za kancelara CDU/CSU Armin Lašet rekao je večeras da se vodi tesna borba u izbornoj noći, ali je i poručio da unionisti žele da vode novu vladu.

"Znali smo da će biti teško i da ćemo imati tesnu borbu u predizbornoj noći. Još nemamo konačne rezultate. Ali već sada možemo reći da ne možemo biti zadovoljni rezultatom", konstatovao je Lašet.

20.20 - "Imamo mandat za budućnost"

Kandidatkinja Zelene stranke za kancelara Analena Berbok izjavila je da rezultat izlaznih anketa po kojima ta stranka osvaja oko 15 odsto glasova na parlamentarnim izborima "fantastičan".

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Onako

26.09.2021 18:34

Ko hoće pobjedu, nega angažuje crvenu sektu da prebroji glasove

ODGOVORITE
Name

someone

26.09.2021 19:21

bosanka ispred sdp usla u bundestag

ODGOVORITE
Name

selection e

26.09.2021 20:24

zanimljivo je ovvo AfD, da niko ne zna kako su oni nastali oni su nastali upravo, pa hajd zobg migranat, da uzmaju i sleb socijalni sistem i fond, ali uzrok AfD je bio ne pomoci Grckoj, najmocniji kapitalsiti su osnovali AfD, d ase sacuva budtez i finansije Njemacke,a li CDU je izgubio logiku, recimo uvijek se sef stranke kandiduje, oni akd jednog od lidera na jugu Bavarske Mmerza nisu kandidovali , spali su na gubitke glasaca,a li ovi Grune zeleni su izvrsno lijevica kao zdravi komunizam, oni su dijelo zagovorncici pacifistcike amerike, onaj referndum kaos to pricjau analiticari o referendumu u Berlinu o kvadraturi stanova, ako su stanove male kvadrateue nisu prvatni, je trebao u sistemu drzavnom , d nadzire ustavni sud

ODGOVORITE