Нема смањена плата радницима без Синдиката

Примања запослених у јединицама локалне самоуправе у искључивој су надлежности Посебног колективног уговора чији потписници су Синдикат управе Републике Српске и Министарство управе и локалне самоуправе и не може доћи до смањења плата без Синдиката, договорено је на данашњем састанку премијер Српске Радована Вишковића са делегацијом Синдиката управе.

Република Српска 24.09.2021 | 15:26
Нема смањена плата радницима без Синдиката

Договорено је и да ће се број запослених утврђивати кроз нови Закон о локалној самоуправи, у чијој изради ће учествовати Синдикат управе Републике Српске.

Састанак је организован на позив Вишковића, а присуствовали су и министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић, министар финансија Зора Видовић и помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Мира Васић, саопштено је из Синдиката управе Републике Српске.

Тема састанка била је иницијатива Синдиката управе Републике Српске да се врати право на накнаду топлог оброка и регреса, али и најављено смањење плата и броја запослених у јединицама локалне самоуправе, како је то предвиђено мјерама у Програму фискалне консолидације.

"Када је у питању иницијатива за враћање топлог оброка и регреса, данас је усаглашено да се формира радна група испред Синдиката управе Републике Српске и представника Владе Републике Српске који би до разматрања Програма економских мјера и Буџета за 2022. годину требали да израде ново законско рјешење, које ће сасвим сигурно довести до повећања личних примања запослених у јавним службама и органима управе", наводи се у саопштењу.

На састанку је разговарано и о реформи јавне управе, која подразумијева доношење нових закона о државним службеницима, о локалној самоуправи и о службеницима и намјештеницима у локалној самоуправи, који ће се заједнички припремати и усаглашавати на релацији Синдикат управе Републике Српске и Влада Републике Српске прије упућивања у Народну скупштину Републике Српске на усвајање.

"О правима запослених у јединицама локалне самоуправе једини легитимитет има искључиво Синдикат управе Републике Српске као потписник Посебног колективног уговора, јер је Уставни суд Републике Српске утврдио да је Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби закључивао неуставне и незаконите измјене и допуне Посебног колективног уговора", наведено је у саопштењу.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дјук

24.09.2021 13:48

Бозо Марић напустио криминални Савез синдиката РС и Ранку Мисић. Синдикат управе је кренуо у добром правцу а у фокусу су запослени радници и њихова права. Хитно послати МУП и специјално тузиластво у Савез синдиката и у поједине гранске синдикате. Посебно у синдикат здравства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.09.2021 15:43

Само ви брините о чиновницима. То је најпрече пошто их има дупло више него што треба. А радници у привреди нека робују. И пензионери.

Name

ЗВОРНИК

24.09.2021 13:58

Чуј чуј, и он се за нешто пита. Бус полази са перон број, чекај да питам Додик. Хахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

24.09.2021 14:02

Ко це сада бити заслузнији Ви или Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

24.09.2021 15:14

Хитно послати МУП и специјално тузиластво у Синдикат образовања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кдкдкд

24.09.2021 15:42

Колико се ради (не ради) и велика је плата. Треба то у приватни сектор да виде како се плата мора зарадити

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

24.09.2021 15:46

Браво за Бозу Марица, а где је господја НИКЕ, тј Ранка Мисиц

ОДГОВОРИТЕ