Nema smanjena plata radnicima bez Sindikata

Primanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave u isključivoj su nadležnosti Posebnog kolektivnog ugovora čiji potpisnici su Sindikat uprave Republike Srpske i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i ne može doći do smanjenja plata bez Sindikata, dogovoreno je na današnjem sastanku premijer Srpske Radovana Viškovića sa delegacijom Sindikata uprave.

Republika Srpska 24.09.2021 | 15:26
Nema smanjena plata radnicima bez Sindikata

Dogovoreno je i da će se broj zaposlenih utvrđivati kroz novi Zakon o lokalnoj samoupravi, u čijoj izradi će učestvovati Sindikat uprave Republike Srpske.

Sastanak je organizovan na poziv Viškovića, a prisustvovali su i ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, ministar finansija Zora Vidović i pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Mira Vasić, saopšteno je iz Sindikata uprave Republike Srpske.

Tema sastanka bila je inicijativa Sindikata uprave Republike Srpske da se vrati pravo na naknadu toplog obroka i regresa, ali i najavljeno smanjenje plata i broja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, kako je to predviđeno mjerama u Programu fiskalne konsolidacije.

"Kada je u pitanju inicijativa za vraćanje toplog obroka i regresa, danas je usaglašeno da se formira radna grupa ispred Sindikata uprave Republike Srpske i predstavnika Vlade Republike Srpske koji bi do razmatranja Programa ekonomskih mjera i Budžeta za 2022. godinu trebali da izrade novo zakonsko rješenje, koje će sasvim sigurno dovesti do povećanja ličnih primanja zaposlenih u javnim službama i organima uprave", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o reformi javne uprave, koja podrazumijeva donošenje novih zakona o državnim službenicima, o lokalnoj samoupravi i o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi, koji će se zajednički pripremati i usaglašavati na relaciji Sindikat uprave Republike Srpske i Vlada Republike Srpske prije upućivanja u Narodnu skupštinu Republike Srpske na usvajanje.

"O pravima zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave jedini legitimitet ima isključivo Sindikat uprave Republike Srpske kao potpisnik Posebnog kolektivnog ugovora, jer je Ustavni sud Republike Srpske utvrdio da je Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi zaključivao neustavne i nezakonite izmjene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora", navedeno je u saopštenju.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Djuk

24.09.2021 13:48

Bozo Marić napustio kriminalni Savez sindikata RS i Ranku Misić. Sindikat uprave je krenuo u dobrom pravcu a u fokusu su zaposleni radnici i njihova prava. Hitno poslati MUP i specijalno tuzilastvo u Savez sindikata i u pojedine granske sindikate. Posebno u sindikat zdravstva.

ODGOVORITE
Name

Re

24.09.2021 15:43

Samo vi brinite o činovnicima. To je najpreče pošto ih ima duplo više nego što treba. A radnici u privredi neka robuju. I penzioneri.

Name

ZVORNIK

24.09.2021 13:58

Čuj čuj, i on se za nešto pita. Bus polazi sa peron broj, čekaj da pitam Dodik. Hahaha.

ODGOVORITE
Name

MENAGER

24.09.2021 14:02

Ko ce sada biti zasluzniji Vi ili Dodik

ODGOVORITE
Name

Boris

24.09.2021 15:14

Hitno poslati MUP i specijalno tuzilastvo u Sindikat obrazovanja

ODGOVORITE
Name

Kdkdkd

24.09.2021 15:42

Koliko se radi (ne radi) i velika je plata. Treba to u privatni sektor da vide kako se plata mora zaraditi

ODGOVORITE
Name

Za banja luku

24.09.2021 15:46

Bravo za Bozu Marica, a gde je gospodja NIKE, tj Ranka Misic

ODGOVORITE