Уставни суд у октобру одлучује о буџету града

- Оцјена уставности амандмана на буџет града Бањалука у износу од 3,7 милиона КМ у вези с исплатом једнократне помоћи за здравствене раднике и породиље на подручју овога града од 500 КМ се може очекивати у октобру, потврђено је "Независним" из Уставног суда Републике Српске.

Република Српска 24.09.2021 | 09:07
Уставни суд у октобру одлучује о буџету града

 Како су рекли, одлука у предмету за оцјену уставности и законитости буџета града Бањалука за 2021. годину у датом предмету се очекује у октобру.

Та одлука је усвојена у априлу приликом усвајања буџета града Бањалука за ову годину, а оцјену уставности тих амандмана Уставном суду РС је предао  Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, са својим сарадницима почетком јуна.

Оцјену уставности ових амандмана и бржу одлуку од стране Уставног суда затражио је крајем јула Невен Станић, шеф Клуба одборника Уједињене Српске у Скупштини града Бањалука.

Он је за "Независне" рекао да сматра да се мора пружити подршка свим здравственим радницима и породиљама на подручју града Бањалука, те су зато и предложили и изгласали те амандмане.

"Увјерен сам да су они уставни јер је све формалноправно уређено и предато. Амандмане је усвојила скупштинска већина, а онда и буџет града са тим амандманима, који је, подсјећам, усвојен једногласно и не видим у чему је сада проблем јер су и одборници мањине за то гласали", навео је Станић.

Истакао је да је градоначелник у ребалансу буџета избацио ставку помоћи здравственим радницима у износу од 2,7 милиона КМ, и то прије икакве одлуке Уставног суда РС.

"Прошло је већ неколико мјесеци од покретања уставности амандмана на буџет града и очекујемо да Уставни суд РС ускоро одлучи по том питању", нагласио је Станић.

С друге стране, Драган Милановић, шеф Клуба одборника ПДП-а у Скупштини града Бањалука, казао је да Градска управа не треба финансирати раднике у установама чији је оснивач Република Српска.

"Приједлог да се финансира Дом здравља, чији је оснивач град, је логична и ми то прихватамо, али остале здравствене институције су републичке, у којима се лијече људи из свих локалних заједница у Републици Српској. Ми одајемо поштовање тим радницима који су претрпјели свашта у борби са пандемијом вируса корона, али град није адреса за помоћ, него Министарство здравља и социјалне заштите РС", рекао је Милановић.

Према његовим ријечима, ребалансом буџета предвиђена је помоћ за породиље на подручју града, само другачијим модалитетом који је и повољнији за породиље.

"План је да се исплаћује мјесечно на плату и то правилником којим би се дефинисало да породиља која има већу плату прима мање, а она која има мању плату прима 10 одсто. Ово је  пронаталитетна мјера. Прошле године Влада РС је граду дала скоро 10 милиона КМ бесповратних средстава, а ове године се због избора промијенио концепт па се очекује да град финансира републичке институције", рекао је Милановић.

(<спан стyле="цолор: #3598дб;">Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Владимир

24.09.2021 07:34

Нема на овом просторима бољитка све док влада монструозна династиа и анархија Додика.то народ треба да свати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

24.09.2021 08:06

Невен Станић брине о Бања Луци и медицинским радницима.Сад једно искрено питање из које вукојебине је тај Станић.Пошто сам одрастао у граду и никад чуо за тог паразита. Па зар ни један битан човјек из власти Додикове није из Бања Луке.Стевандић Дрвар Шпирић Дрвар Станић Невен сигурно није Бањалучанин Тегелтија Мркоњић Град Србачки ганг најопаснији.Сад искрено имам осјећај да све ове избјеглице имају исти циљ опљачкати Бањалуку.Сјеме вам се затрало лоповско.Да знате колико је народ љут на вас поготово ови старосједиоци најбоље би вам било да се вратите у своје вукојебине да вас клошари више не гледамо.Поздрав за најбољу БН и видимо се 2 Октобра.Доста је више Додикове секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

24.09.2021 09:08

Права ствар би била да Драшко управља Градом а ови додирни БУЏЕТОМ!!! ОПЕТ они неби били задовољни ИМАЈУ СТРАХ ОД ДРАШКА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Секташи

24.09.2021 09:08

Они као блокирају слушају лудог Додика а шта це када им Додик рикне све истјерати на улицу није ово Додиково ни њихово већ народно ... Хоћемо да живимо нормално није ово Додикова ћаћевина ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како Баја смрди

26.09.2021 09:48

Циљ им је опељесити буџет града јер мисле тако ће Драшко пасти. Прије су пребацивали граду милионе јер је био њихов градонацелник и могли су хапати док сад гласају да Град плаца дрзавне институције само да га урусе сто више. Али авај прочитани и од Драшка и од градјана и то им неће проћи. Сви на Трг 01.10. И реци секти мрс из БЛ.

ОДГОВОРИТЕ