Ustavni sud u oktobru odlučuje o budžetu grada

- Ocjena ustavnosti amandmana na budžet grada Banjaluka u iznosu od 3,7 miliona KM u vezi s isplatom jednokratne pomoći za zdravstvene radnike i porodilje na području ovoga grada od 500 KM se može očekivati u oktobru, potvrđeno je "Nezavisnim" iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Republika Srpska 24.09.2021 | 09:07
Ustavni sud u oktobru odlučuje o budžetu grada

 Kako su rekli, odluka u predmetu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti budžeta grada Banjaluka za 2021. godinu u datom predmetu se očekuje u oktobru.

Ta odluka je usvojena u aprilu prilikom usvajanja budžeta grada Banjaluka za ovu godinu, a ocjenu ustavnosti tih amandmana Ustavnom sudu RS je predao  Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, sa svojim saradnicima početkom juna.

Ocjenu ustavnosti ovih amandmana i bržu odluku od strane Ustavnog suda zatražio je krajem jula Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka.

On je za "Nezavisne" rekao da smatra da se mora pružiti podrška svim zdravstvenim radnicima i porodiljama na području grada Banjaluka, te su zato i predložili i izglasali te amandmane.

"Uvjeren sam da su oni ustavni jer je sve formalnopravno uređeno i predato. Amandmane je usvojila skupštinska većina, a onda i budžet grada sa tim amandmanima, koji je, podsjećam, usvojen jednoglasno i ne vidim u čemu je sada problem jer su i odbornici manjine za to glasali", naveo je Stanić.

Istakao je da je gradonačelnik u rebalansu budžeta izbacio stavku pomoći zdravstvenim radnicima u iznosu od 2,7 miliona KM, i to prije ikakve odluke Ustavnog suda RS.

"Prošlo je već nekoliko mjeseci od pokretanja ustavnosti amandmana na budžet grada i očekujemo da Ustavni sud RS uskoro odluči po tom pitanju", naglasio je Stanić.

S druge strane, Dragan Milanović, šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka, kazao je da Gradska uprava ne treba finansirati radnike u ustanovama čiji je osnivač Republika Srpska.

"Prijedlog da se finansira Dom zdravlja, čiji je osnivač grad, je logična i mi to prihvatamo, ali ostale zdravstvene institucije su republičke, u kojima se liječe ljudi iz svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Mi odajemo poštovanje tim radnicima koji su pretrpjeli svašta u borbi sa pandemijom virusa korona, ali grad nije adresa za pomoć, nego Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS", rekao je Milanović.

Prema njegovim riječima, rebalansom budžeta predviđena je pomoć za porodilje na području grada, samo drugačijim modalitetom koji je i povoljniji za porodilje.

"Plan je da se isplaćuje mjesečno na platu i to pravilnikom kojim bi se definisalo da porodilja koja ima veću platu prima manje, a ona koja ima manju platu prima 10 odsto. Ovo je  pronatalitetna mjera. Prošle godine Vlada RS je gradu dala skoro 10 miliona KM bespovratnih sredstava, a ove godine se zbog izbora promijenio koncept pa se očekuje da grad finansira republičke institucije", rekao je Milanović.

(Nezavisne)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Vladimir

24.09.2021 07:34

Nema na ovom prostorima boljitka sve dok vlada monstruozna dinastia i anarhija Dodika.to narod treba da svati.

ODGOVORITE
Name

Uroš

24.09.2021 08:06

Neven Stanić brine o Banja Luci i medicinskim radnicima.Sad jedno iskreno pitanje iz koje vukojebine je taj Stanić.Pošto sam odrastao u gradu i nikad čuo za tog parazita. Pa zar ni jedan bitan čovjek iz vlasti Dodikove nije iz Banja Luke.Stevandić Drvar Špirić Drvar Stanić Neven sigurno nije Banjalučanin Tegeltija Mrkonjić Grad Srbački gang najopasniji.Sad iskreno imam osjećaj da sve ove izbjeglice imaju isti cilj opljačkati Banjaluku.Sjeme vam se zatralo lopovsko.Da znate koliko je narod ljut na vas pogotovo ovi starosjedioci najbolje bi vam bilo da se vratite u svoje vukojebine da vas klošari više ne gledamo.Pozdrav za najbolju BN i vidimo se 2 Oktobra.Dosta je više Dodikove sekte.

ODGOVORITE
Name

Pera

24.09.2021 09:08

Prava stvar bi bila da Draško upravlja Gradom a ovi dodirni BUDŽETOM!!! OPET oni nebi bili zadovoljni IMAJU STRAH OD DRAŠKA!!!

ODGOVORITE
Name

Sektaši

24.09.2021 09:08

Oni kao blokiraju slušaju ludog Dodika a šta ce kada im Dodik rikne sve istjerati na ulicu nije ovo Dodikovo ni njihovo već narodno ... Hoćemo da živimo normalno nije ovo Dodikova ćaćevina ...

ODGOVORITE
Name

Kako Baja smrdi

26.09.2021 09:48

Cilj im je opeljesiti budžet grada jer misle tako će Draško pasti. Prije su prebacivali gradu milione jer je bio njihov gradonacelnik i mogli su hapati dok sad glasaju da Grad placa drzavne institucije samo da ga uruse sto više. Ali avaj pročitani i od Draška i od gradjana i to im neće proći. Svi na Trg 01.10. I reci sekti mrs iz BL.

ODGOVORITE