БиХ није "сигурна земља" шта то значи за путовања?

Европска унија је Босни и Херцеговини укинула статус "сигурне државе" у погледу путовања током пандемије коронавируса.

Босна и Херцеговина 23.09.2021 | 22:40
БиХ није "сигурна земља" шта то значи за путовања?

Босна и Херцеговина је последња земља из региона која је скинута са листе "сигурних земаља".

Током септембра је земљама у окружењу, због пораста броја заражених, укинут овај статус, што значи да држављани земаља региона више не могу да путују у Европску унију, осим уколико немају важан разлог.

Небитна путовања у Европску унију из трећих земаља подлежу привременим ограничењима у зависности од препорука ЕУ, а које се базирају на праћењу епидемиолошке слике у трећим земљама.

Без обзира на рестрикције које предложи ЕУ, а које се најчешће односе на потпуну забрану туристичких путовања из земаља са високом инциденцијом, државе чланице ЕУ имају слободу да укину/не уведу та привремена ограничења за путнике који су потпуно вакцинисани.

То значи да ћете у многе државе ЕУ бити у могућности да уђете из Босне и Херцеговине уколико сте потпуно вакцинисани дозама које је признао европски регулатор.

"Сигурне земље" су оне које имају до 75 заражених на 100.000 становника у последњих 14 дана, а према последњим подацима Министарства спољних послова од пре седам дана, Босна и Херцеговина има више од 200 заражених на 100.000 становника, што значи да дефинитивно не испуњава најважнији услов Европске уније за путовање у земље чланице савеза.

Осим Босне и Херцеговине, новом ажурираном листом је статус "сигурне земље" изгубила и Молдавија, док су на листу додате Чиле, Кувајт и Руанда. Веће Европске уније ову листу ажурира на сваке две недеље.

(Клиx)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ноле

24.09.2021 05:46

Па и они су за нас несигурни,и код њих има заразених.Уведите им забрану наредних пет година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

24.09.2021 08:57

Неко једва цека да ти додје, сиротињо!!