BiH nije "sigurna zemlja" šta to znači za putovanja?

Evropska unija je Bosni i Hercegovini ukinula status "sigurne države" u pogledu putovanja tokom pandemije koronavirusa.

Bosna i Hercegovina 23.09.2021 | 22:40
BiH nije "sigurna zemlja" šta to znači za putovanja?

Bosna i Hercegovina je poslednja zemlja iz regiona koja je skinuta sa liste "sigurnih zemalja".

Tokom septembra je zemljama u okruženju, zbog porasta broja zaraženih, ukinut ovaj status, što znači da državljani zemalja regiona više ne mogu da putuju u Evropsku uniju, osim ukoliko nemaju važan razlog.

Nebitna putovanja u Evropsku uniju iz trećih zemalja podležu privremenim ograničenjima u zavisnosti od preporuka EU, a koje se baziraju na praćenju epidemiološke slike u trećim zemljama.

Bez obzira na restrikcije koje predloži EU, a koje se najčešće odnose na potpunu zabranu turističkih putovanja iz zemalja sa visokom incidencijom, države članice EU imaju slobodu da ukinu/ne uvedu ta privremena ograničenja za putnike koji su potpuno vakcinisani.

To znači da ćete u mnoge države EU biti u mogućnosti da uđete iz Bosne i Hercegovine ukoliko ste potpuno vakcinisani dozama koje je priznao evropski regulator.

"Sigurne zemlje" su one koje imaju do 75 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, a prema poslednjim podacima Ministarstva spoljnih poslova od pre sedam dana, Bosna i Hercegovina ima više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika, što znači da definitivno ne ispunjava najvažniji uslov Evropske unije za putovanje u zemlje članice saveza.

Osim Bosne i Hercegovine, novom ažuriranom listom je status "sigurne zemlje" izgubila i Moldavija, dok su na listu dodate Čile, Kuvajt i Ruanda. Veće Evropske unije ovu listu ažurira na svake dve nedelje.

(Klix)

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nole

24.09.2021 07:46

Pa i oni su za nas nesigurni,i kod njih ima zarazenih.Uvedite im zabranu narednih pet godina...

ODGOVORITE
Name

Decko

24.09.2021 10:57

Neko jedva ceka da ti dodje, sirotinjo!!