Азербејџанцима пропала друга фабрика у Српској

Крајем 2017. године Азиз Шахусејнов, директор у фабрици за прераду кромпиа “Сребреничанка” у Сребреници угасио је производњу, раднике послао кућама, а кооперанте оставио да се сналазе са тонама неоткупљеног кромпира.

Република Српска 23.09.2021 | 20:07
Азербејџанцима пропала друга фабрика у Српској

“Сребреничанка није затворена, далеко од тога. Ради се на техничкој адаптацији производних капацитета како би се задовољило растуће тржиште”, тврдио је тада Шахусејнов.

Четири године касније, не само да није отворио фабрику, већ је поднио захтјев за њен стечај. У захтјеву стоји како су рачуни предузећа блокирани од 2018. године, да се обавезе не сервисирају, а да запослених радника нема.

Окружни привредни суд у Бијељини је тај захтјев уважио и отворио стечајни поступак, а за стечајног управника именовао Дану Катанића из Сребренице.

“Стечајни управник је обавезан одмах након ступања на дужност ући у посјед имовине која спада у стечајну масу, управљати њоме, по могућности наставити пословање до извјештајног рочишта, ако то не штети стечајне повјериоце, извршити детаљан попис стечајне масе и исти предати стечајном судији најкасније у року од 45 дана од дана именовања”, стоји у рјешењу суда.

Иначе, према доступним подацима у фабрику помфрита је уложено око девет милиона марака.

Ова инвестиција је 2015. године представљена на Инвестиционој конференцији у Сребренци као резултат успјешне сарадње БиХ и Азербејџана.

Пројектовани капацитет, са радом у двије смјене био је 30 тона помфрита дневно, са очекиваном производњом од 7.500 тона помфрита.

“Са овим карактеристикама, Сребреничанка ће бити најпродуктивнији пословни субјект у регији Сребреница”, обећавали су тих година власници фабрике.

Међутим, испоставило се како је то само скуп лијепих жеља угодних за ухо. Производни погони су недавно, након неколико година ипак покренути, али је то урадио други инвеститор, из Турске.

Пропала фабрика у Добоју

Подсјећамо, ово није једини пропали пројекат инвеститора из Азербејџана.

У Добоју је 2014. године положен је камен темељац за изградњу фабрике за прераду воћа и поврћа “Босанка”, у коју је било предвиђено да азербејџанско предузеће “Бенконс-Босна” уложи 40 милиона евра.

Тада је на церемонији присуствовао највиши државни врх, између осталих и предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Међутим, фабрика ни до није данас није изграђена, сви рокови су пробијени, а како се уговор није поштовао, Град Добој је изразио жељу да постане власник земљишта и недовршених објеката.

Наиме, Добој је имао заложно право на некретнинама које је на себе уписао како би обезбједио инвестицију.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ал смо неко.

23.09.2021 18:19

Цекамо да нам Азербејдзанци отворе фабрике и да нас запосле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Појма ти немас

23.09.2021 18:44

Само ми назадујемо, колико азербејдјанаца посједује станове у Будви итд. и рента најцесце туристима са азијских подруцја....

Name

Ре

23.09.2021 19:15

Не успјева овдје производња ни случајно.

Name

Ре Појам

23.09.2021 19:36

Ми би бар требали бити изнад њих, код нас је јос 80тих било дозвољено приватно предузетниство, они су тада били под цизмом комуниста, Москве. А гледај гдје смо ми.

Name

Иво

23.09.2021 19:44

Не ваља вам Додо, не ваљају азергуди... Ко вама ваља?

Name

МЕНАГЕР

23.09.2021 18:23

То није ниста ста су ови наси њима урадили у Азербејдзану

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пко

23.09.2021 19:44

Шта су им урадили?

Name

Сумњиво Лице

23.09.2021 18:46

Само још једна у низу "минијатура" Обрена Петровића и његове екипе, која је докторирала некажњено извлачење пара из буџета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

23.09.2021 20:27

Коме су странци донијели добро Бугари су уз помоћ СНСДе мафије затворили једину Фабрику Дувана у РС која је радила 130 година отјерали 300 радника на биро све је то иста мафија Руси Бугари било ко да доде раднику се не писе добро.