Azerbejdžancima propala druga fabrika u Srpskoj

Krajem 2017. godine Aziz Šahusejnov, direktor u fabrici za preradu krompia “Srebreničanka” u Srebrenici ugasio je proizvodnju, radnike poslao kućama, a kooperante ostavio da se snalaze sa tonama neotkupljenog krompira.

Republika Srpska 23.09.2021 | 20:07
Azerbejdžancima propala druga fabrika u Srpskoj

“Srebreničanka nije zatvorena, daleko od toga. Radi se na tehničkoj adaptaciji proizvodnih kapaciteta kako bi se zadovoljilo rastuće tržište”, tvrdio je tada Šahusejnov.

Četiri godine kasnije, ne samo da nije otvorio fabriku, već je podnio zahtjev za njen stečaj. U zahtjevu stoji kako su računi preduzeća blokirani od 2018. godine, da se obaveze ne servisiraju, a da zaposlenih radnika nema.

Okružni privredni sud u Bijeljini je taj zahtjev uvažio i otvorio stečajni postupak, a za stečajnog upravnika imenovao Danu Katanića iz Srebrenice.

“Stečajni upravnik je obavezan odmah nakon stupanja na dužnost ući u posjed imovine koja spada u stečajnu masu, upravljati njome, po mogućnosti nastaviti poslovanje do izvještajnog ročišta, ako to ne šteti stečajne povjerioce, izvršiti detaljan popis stečajne mase i isti predati stečajnom sudiji najkasnije u roku od 45 dana od dana imenovanja”, stoji u rješenju suda.

Inače, prema dostupnim podacima u fabriku pomfrita je uloženo oko devet miliona maraka.

Ova investicija je 2015. godine predstavljena na Investicionoj konferenciji u Srebrenci kao rezultat uspješne saradnje BiH i Azerbejdžana.

Projektovani kapacitet, sa radom u dvije smjene bio je 30 tona pomfrita dnevno, sa očekivanom proizvodnjom od 7.500 tona pomfrita.

“Sa ovim karakteristikama, Srebreničanka će biti najproduktivniji poslovni subjekt u regiji Srebrenica”, obećavali su tih godina vlasnici fabrike.

Međutim, ispostavilo se kako je to samo skup lijepih želja ugodnih za uho. Proizvodni pogoni su nedavno, nakon nekoliko godina ipak pokrenuti, ali je to uradio drugi investitor, iz Turske.

Propala fabrika u Doboju

Podsjećamo, ovo nije jedini propali projekat investitora iz Azerbejdžana.

U Doboju je 2014. godine položen je kamen temeljac za izgradnju fabrike za preradu voća i povrća “Bosanka”, u koju je bilo predviđeno da azerbejdžansko preduzeće “Benkons-Bosna” uloži 40 miliona evra.

Tada je na ceremoniji prisustvovao najviši državni vrh, između ostalih i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Međutim, fabrika ni do nije danas nije izgrađena, svi rokovi su probijeni, a kako se ugovor nije poštovao, Grad Doboj je izrazio želju da postane vlasnik zemljišta i nedovršenih objekata.

Naime, Doboj je imao založno pravo na nekretninama koje je na sebe upisao kako bi obezbjedio investiciju.

(Capital)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Al smo neko.

23.09.2021 20:19

Cekamo da nam Azerbejdzanci otvore fabrike i da nas zaposle.

ODGOVORITE
Name

Pojma ti nemas

23.09.2021 20:44

Samo mi nazadujemo, koliko azerbejdjanaca posjeduje stanove u Budvi itd. i renta najcesce turistima sa azijskih podrucja....

Name

Re

23.09.2021 21:15

Ne uspjeva ovdje proizvodnja ni slučajno.

Name

Re Pojam

23.09.2021 21:36

Mi bi bar trebali biti iznad njih, kod nas je jos 80tih bilo dozvoljeno privatno preduzetnistvo, oni su tada bili pod cizmom komunista, Moskve. A gledaj gdje smo mi.

Name

Ivo

23.09.2021 21:44

Ne valja vam Dodo, ne valjaju azergudi... Ko vama valja?

Name

MENAGER

23.09.2021 20:23

To nije nista sta su ovi nasi njima uradili u Azerbejdzanu

ODGOVORITE
Name

Pko

23.09.2021 21:44

Šta su im uradili?

Name

Sumnjivo Lice

23.09.2021 20:46

Samo još jedna u nizu "minijatura" Obrena Petrovića i njegove ekipe, koja je doktorirala nekažnjeno izvlačenje para iz budžeta.

ODGOVORITE
Name

Miso

23.09.2021 22:27

Kome su stranci donijeli dobro Bugari su uz pomoć SNSDe mafije zatvorili jedinu Fabriku Duvana u RS koja je radila 130 godina otjerali 300 radnika na biro sve je to ista mafija Rusi Bugari bilo ko da dode radniku se ne pise dobro.