Планинска коза убила медведа!

Планинска коза убила је медведицу која је покушала да је поједе у Канади. Несуђени ручак дошао је главе медведици тако што је коза предатора избола роговима…

Занимљивости 23.09.2021 | 15:39
Планинска коза убила медведа!

Тело женке гризлија, тешке око 70 килограма, нађено је недалеко од пешачке стазе у Националном парку Јохо у Стеновитим планинама у Канади.

Узрок смрти медведице у почетку није био јасан, јер су на врату откривени убоди оштрим предметом. После некропсије (животињске аутопсије), откривен је неочекивани починилац убиства.

“Форензичка некропсија недвосмислено је потврдила да смртоносне ране одговарају величини и облику рогова планинске козе“, рекао је Дејвид Ласкин из Канадских паркова за “Роцкy моунтаин Оутлоок”.

“Када гризли напада, фокусира се на главу, врат и рамена плена и то обично са доње стране. Планинска коза је у овом случају покушала да се одбрани роговима и јасно је да је успела”, казао је Ласкин.

Иако се ретко дешава да планинска коза преживи напад медведа, а још ређе да га убије, забележени су и други слични случајеви.

Планинске козе су снажне животиње, добро “опремљене” за самоодбрану, додао је Ласкин.

Планинске козе могу да достигну тежину вец́у од 100 килограма и невероватно су способне за пењање по тешким теренима. Један од случајева напада медведа на планинску козу и јаре забележен је и на видео снимку из 2018. године, такође у канадским Стеновитим планинама.

У последњем случају, гризли који је настрадао био је веома мали, пошто та врста медведа може да достигне чак и до 360 килограма. Такође, током некропсије утврђено је да медведица није доносила младунце на свет, па се претпоставља да је била веома млада.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар