Planinska koza ubila medveda!

Planinska koza ubila je medvedicu koja je pokušala da je pojede u Kanadi. Nesuđeni ručak došao je glave medvedici tako što je koza predatora izbola rogovima…

Zanimljivosti 23.09.2021 | 15:39
Planinska koza ubila medveda!

Telo ženke grizlija, teške oko 70 kilograma, nađeno je nedaleko od pešačke staze u Nacionalnom parku Joho u Stenovitim planinama u Kanadi.

Uzrok smrti medvedice u početku nije bio jasan, jer su na vratu otkriveni ubodi oštrim predmetom. Posle nekropsije (životinjske autopsije), otkriven je neočekivani počinilac ubistva.

“Forenzička nekropsija nedvosmisleno je potvrdila da smrtonosne rane odgovaraju veličini i obliku rogova planinske koze“, rekao je Dejvid Laskin iz Kanadskih parkova za “Rocky mountain Outlook”.

“Kada grizli napada, fokusira se na glavu, vrat i ramena plena i to obično sa donje strane. Planinska koza je u ovom slučaju pokušala da se odbrani rogovima i jasno je da je uspela”, kazao je Laskin.

Iako se retko dešava da planinska koza preživi napad medveda, a još ređe da ga ubije, zabeleženi su i drugi slični slučajevi.

Planinske koze su snažne životinje, dobro “opremljene” za samoodbranu, dodao je Laskin.

Planinske koze mogu da dostignu težinu veću od 100 kilograma i neverovatno su sposobne za penjanje po teškim terenima. Jedan od slučajeva napada medveda na planinsku kozu i jare zabeležen je i na video snimku iz 2018. godine, takođe u kanadskim Stenovitim planinama.

U poslednjem slučaju, grizli koji je nastradao bio je veoma mali, pošto ta vrsta medveda može da dostigne čak i do 360 kilograma. Takođe, tokom nekropsije utvrđeno je da medvedica nije donosila mladunce na svet, pa se pretpostavlja da je bila veoma mlada.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar