Патријарх Порфирије: Постојање Републике Српске дјело правде

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је вечерас на отварању манифестације Дани Српске у Србији да је стварање, постојање и напредак Републике Српске дјело правде, као и међународног права и консензуса, а да је за хришћане праведно оно што је утемељено на истини.

Република Српска 22.09.2021 | 23:03
Патријарх Порфирије: Постојање Републике Српске дјело правде

Српски патријарх је на свечаности у Народном позоришту у Београду, у присуству званичника Србије и Српске, уз благослов, упутио молитве за све житеље Републике Српске, наводећи да му је част што је позван да учествује на свечаности која се зове Дани Српске у Србији.

Патријарх Порфирије је подсјетио на блаженопочившег патријарха Иринеја, који је гајио посебну љубав за Српску и српски народ гдје год се налазио.

- Много пута сам са њим разговарао о важности очувања, напретка и сваког просперитета Републике Српске и о сарадњи Српске са Србијом и другим земљама у окружењу, као и о сарадњи Српске са Русијом, Грчком, али и Хрватском, Црном Гором и свим земаља западног свијета са којима дијелимо хришћанске и свеопште цивилизацијске вриједности - навео је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије је рекао да је патријарх Иринеј био прави сљедбеник Светог Саве јер је духовно био непоколебљиво окренут православном Истоку, али је и заступао сарадњу и успостављање добрих и пријатељских односима са свима, прије свега са првим комшијама.

Према ријечима патријарха Порфирија, све што је створено у борби за помињање имена Божјег, за опстанак хришћанског народа Божјег, хришћанске културе и начина живота, уз велике жртве на крви и костима светих мученика, да је то све вјечно и непролазно.

- То је, међутим, и залог препознавања и с поштовањем прихватања других народа и култура - рекао је српски патријарх.

Патријарх Порфирије истиче да је потребно ради истицања и наглашавања јединственог и заједничког здравог етоса да постоје овакве свечаности и манифестације, али да је много важније да се то јединство изражава у заједничкој тежњи за унапређењем просвјете, културе, економске сарадње и оних јединствених дарова и особености, који чине идентитет српског народа.

Српски патријарх је рекао да вриједности и особине, које су заједничке и идентичне код свих Срба у Србији, Српској, ФБиХ, БиХ и ма гдје да живјели, Срби називају једним именом - светосавље и оне не смију да буду измијењене глобализацијом, границама правим и лажним, праведним или неправедним, као и различитим фрагментацијама.

- То су оне особине по којима нас и сам Спаситељ препознаје. Светосавље јесте српски етос, начин на који ми Срби живимо са својим личним печатом, Јеванђеље Христово. Господ нас препознаје као православне хришћане, наша култура је изразито хришћанска, традиционална, али уједно и савремена, са савршеним фонетским писмом ћирилицом - рекао је он.

Патријарх је истакао да српски народ и даље, упркос пропаганди и различитим пројектима, зна шта је породица у којој се на хришћанским темељима васпитавају млади нараштаји.

- Гостољубље, помоћ свакоме ко је у невољи, поштовање према свим људима, народима и припадницима других вјера, поштовање слободе избора, али и прије и послије свега брига за сопствене слободе на начелима чојства и јунаштва. Све су то хришћанске, православне и светосавске врлине - рекао је патријарх.

Српски патријарх је рекао да и вечерашњи програм за ову манифестацију осликава управо овакве српске народне врлине.

Патријарх Порфирије је пожелио сваки мир, напредак и сарадњу у свему српском народу и у истој мјери свима који живе у Републици Српској.

- Што пожелим нама, једнако желим и сваком народу са којим се на различите начине преплићемо и прожимамо и на које смо упућени, али и свим народима свијета да свако по својим од Бога датим даровима допринесе општем добру и миру, да сви заједно дођемо до циља - познања Бога - рекао је патријарх Порфирије.

Према ријечима патриајрха, познање Бога, сусрет са њим, а кроз њега и са другим човјеком као циљ треба да буде ултимативни закон сваког славља, али и закон живота и сваког човјека уопште.

- Нека су благословени Дани Српске у Србији - поручио је патријарх српски.

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Зоран 91

22.09.2021 23:16

Господине Порфирије како могу бити сад сви православни срби који су ван србије а исто вам је србин и онај Сандзаклија муслиман што је напао синоћ људе у Аутобусу у Немачкој. Неко од нас није србин или он или ми који смо ван србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аристократ

22.09.2021 23:31

Теорија ти је одлична драги Порфирије само да је како практично проведес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро.

22.09.2021 23:33

Амин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХИСТЕРИЈА

22.09.2021 23:46

УНИСТЕЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЈЕ САН ОНИХ КОЈИ СУ СРПСКИ НАРОД БЈЕСОМУЦНО УБИЈАЛИ 500 ГОДИНА. ПА ОНДА КАО АУСТРОУГАРСКЕ МИЛИЦИЈЕ УЗ ДРИНУ. ПА ОНДА 1914.ПА ОНДА 1941. ПА ОНДА 1992. И ТИ СЕ ПОЗИВАЈУ НА ГЕНОЦИД. ТРЕБАО ЈЕ КРАЉ АЛЕКСАНДАР ДАТИ ХРВАТСКУ ИТАЛИЈАНИМА. СТА ЦЕ НАМА. ДА ЈЕ БИО ПАМЕТАН. ПА ДА И ДАН ДАНАС ПРИЦАЈУ БОУНГИОРНО У СРЕД ЗАГРЕБА. А НЕ ДА СЕ СРПСКОМ КРВЉУ ОЈАЦА ХРВАТСКА СЛОБОДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просвијетли нас папе

23.09.2021 09:54

И какве везе има дијете које данас расте с тим, цему је оно криво да му неко набија осјецај кривице за несто сто се десило прије 500 година? То је болест од које болују Срби, сјецају се ста је било прије 500 година а не сјецају се ко и засто је нпр убио Срдјана Алексица?!

Name

БОБ РОЦК

23.09.2021 06:09

И одоше наше Србенде из Српске да се одморе у својим вилама и станчугама у Београду да се одморе након првог дана Српске у Србији да би били одморни за други дан Српске у Србији и паламуђење и крканлук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БОБ РОЦК

23.09.2021 08:40

Браво за коментар, управо тако.

Name

ОДЕ.

23.09.2021 08:15

Најбоље ,да ти одес у политику ,па се онда кити сто су Борци и Народ створили и одбранили ,морас имати мјеру када несто тако изјављујес !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риј3ц

23.09.2021 10:58

Кад би се ви вјерски лидери бавили религијом и молили Богу, боље би било, висе се бавите политиком и сирите национализам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атеиста

23.09.2021 22:11

Религију вратити у цркве, храмове, џамије. И закрачунати. Дефинитивно и заувијек, на вијек вијекова. Коме треба наћи ће.

ОДГОВОРИТЕ