Patrijarh Porfirije: Postojanje Republike Srpske djelo pravde

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je večeras na otvaranju manifestacije Dani Srpske u Srbiji da je stvaranje, postojanje i napredak Republike Srpske djelo pravde, kao i međunarodnog prava i konsenzusa, a da je za hrišćane pravedno ono što je utemeljeno na istini.

Republika Srpska 22.09.2021 | 23:03
Patrijarh Porfirije: Postojanje Republike Srpske djelo pravde

Srpski patrijarh je na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu, u prisustvu zvaničnika Srbije i Srpske, uz blagoslov, uputio molitve za sve žitelje Republike Srpske, navodeći da mu je čast što je pozvan da učestvuje na svečanosti koja se zove Dani Srpske u Srbiji.

Patrijarh Porfirije je podsjetio na blaženopočivšeg patrijarha Irineja, koji je gajio posebnu ljubav za Srpsku i srpski narod gdje god se nalazio.

- Mnogo puta sam sa njim razgovarao o važnosti očuvanja, napretka i svakog prosperiteta Republike Srpske i o saradnji Srpske sa Srbijom i drugim zemljama u okruženju, kao i o saradnji Srpske sa Rusijom, Grčkom, ali i Hrvatskom, Crnom Gorom i svim zemalja zapadnog svijeta sa kojima dijelimo hrišćanske i sveopšte civilizacijske vrijednosti - naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je rekao da je patrijarh Irinej bio pravi sljedbenik Svetog Save jer je duhovno bio nepokolebljivo okrenut pravoslavnom Istoku, ali je i zastupao saradnju i uspostavljanje dobrih i prijateljskih odnosima sa svima, prije svega sa prvim komšijama.

Prema riječima patrijarha Porfirija, sve što je stvoreno u borbi za pominjanje imena Božjeg, za opstanak hrišćanskog naroda Božjeg, hrišćanske kulture i načina života, uz velike žrtve na krvi i kostima svetih mučenika, da je to sve vječno i neprolazno.

- To je, međutim, i zalog prepoznavanja i s poštovanjem prihvatanja drugih naroda i kultura - rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije ističe da je potrebno radi isticanja i naglašavanja jedinstvenog i zajedničkog zdravog etosa da postoje ovakve svečanosti i manifestacije, ali da je mnogo važnije da se to jedinstvo izražava u zajedničkoj težnji za unapređenjem prosvjete, kulture, ekonomske saradnje i onih jedinstvenih darova i osobenosti, koji čine identitet srpskog naroda.

Srpski patrijarh je rekao da vrijednosti i osobine, koje su zajedničke i identične kod svih Srba u Srbiji, Srpskoj, FBiH, BiH i ma gdje da živjeli, Srbi nazivaju jednim imenom - svetosavlje i one ne smiju da budu izmijenjene globalizacijom, granicama pravim i lažnim, pravednim ili nepravednim, kao i različitim fragmentacijama.

- To su one osobine po kojima nas i sam Spasitelj prepoznaje. Svetosavlje jeste srpski etos, način na koji mi Srbi živimo sa svojim ličnim pečatom, Јevanđelje Hristovo. Gospod nas prepoznaje kao pravoslavne hrišćane, naša kultura je izrazito hrišćanska, tradicionalna, ali ujedno i savremena, sa savršenim fonetskim pismom ćirilicom - rekao je on.

Patrijarh je istakao da srpski narod i dalje, uprkos propagandi i različitim projektima, zna šta je porodica u kojoj se na hrišćanskim temeljima vaspitavaju mladi naraštaji.

- Gostoljublje, pomoć svakome ko je u nevolji, poštovanje prema svim ljudima, narodima i pripadnicima drugih vjera, poštovanje slobode izbora, ali i prije i poslije svega briga za sopstvene slobode na načelima čojstva i junaštva. Sve su to hrišćanske, pravoslavne i svetosavske vrline - rekao je patrijarh.

Srpski patrijarh je rekao da i večerašnji program za ovu manifestaciju oslikava upravo ovakve srpske narodne vrline.

Patrijarh Porfirije je poželio svaki mir, napredak i saradnju u svemu srpskom narodu i u istoj mjeri svima koji žive u Republici Srpskoj.

- Što poželim nama, jednako želim i svakom narodu sa kojim se na različite načine preplićemo i prožimamo i na koje smo upućeni, ali i svim narodima svijeta da svako po svojim od Boga datim darovima doprinese opštem dobru i miru, da svi zajedno dođemo do cilja - poznanja Boga - rekao je patrijarh Porfirije.

Prema riječima patriajrha, poznanje Boga, susret sa njim, a kroz njega i sa drugim čovjekom kao cilj treba da bude ultimativni zakon svakog slavlja, ali i zakon života i svakog čovjeka uopšte.

- Neka su blagosloveni Dani Srpske u Srbiji - poručio je patrijarh srpski.

(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zoran 91

22.09.2021 21:16

Gospodine Porfirije kako mogu biti sad svi pravoslavni srbi koji su van srbije a isto vam je srbin i onaj Sandzaklija musliman što je napao sinoć ljude u Autobusu u Nemačkoj. Neko od nas nije srbin ili on ili mi koji smo van srbije.

ODGOVORITE
Name

Aristokrat

22.09.2021 21:31

Teorija ti je odlična dragi Porfirije samo da je kako praktično provedes

ODGOVORITE
Name

Dobro.

22.09.2021 21:33

Amin.

ODGOVORITE
Name

HISTERIJA

22.09.2021 21:46

UNISTENJE REPUBLIKE SRPSKE JE SAN ONIH KOJI SU SRPSKI NAROD BJESOMUCNO UBIJALI 500 GODINA. PA ONDA KAO AUSTROUGARSKE MILICIJE UZ DRINU. PA ONDA 1914.PA ONDA 1941. PA ONDA 1992. I TI SE POZIVAJU NA GENOCID. TREBAO JE KRALJ ALEKSANDAR DATI HRVATSKU ITALIJANIMA. STA CE NAMA. DA JE BIO PAMETAN. PA DA I DAN DANAS PRICAJU BOUNGIORNO U SRED ZAGREBA. A NE DA SE SRPSKOM KRVLJU OJACA HRVATSKA SLOBODA.

ODGOVORITE
Name

Prosvijetli nas pape

23.09.2021 07:54

I kakve veze ima dijete koje danas raste s tim, cemu je ono krivo da mu neko nabija osjecaj krivice za nesto sto se desilo prije 500 godina? To je bolest od koje boluju Srbi, sjecaju se sta je bilo prije 500 godina a ne sjecaju se ko i zasto je npr ubio Srdjana Aleksica?!

Name

BOB ROCK

23.09.2021 04:09

I odoše naše Srbende iz Srpske da se odmore u svojim vilama i stančugama u Beogradu da se odmore nakon prvog dana Srpske u Srbiji da bi bili odmorni za drugi dan Srpske u Srbiji i palamuđenje i krkanluk

ODGOVORITE
Name

Re BOB ROCK

23.09.2021 06:40

Bravo za komentar, upravo tako.

Name

ODE.

23.09.2021 06:15

Najbolje ,da ti odes u politiku ,pa se onda kiti sto su Borci i Narod stvorili i odbranili ,moras imati mjeru kada nesto tako izjavljujes !

ODGOVORITE
Name

Rij3c

23.09.2021 08:58

Kad bi se vi vjerski lideri bavili religijom i molili Bogu, bolje bi bilo, vise se bavite politikom i sirite nacionalizam.

ODGOVORITE
Name

Ateista

23.09.2021 20:11

Religiju vratiti u crkve, hramove, džamije. I zakračunati. Definitivno i zauvijek, na vijek vijekova. Kome treba naći će.

ODGOVORITE