Кина обуставља пројекте на угаљ, упитне ТЕ и у БиХ

Судбина термоелектрана на угаљ које се и даље планирају у земљама Западног Балкана је врло неизвјесна након јучерашње најаве кинеског предсједника Xи Јинпинг-а.

Босна и Херцеговина 22.09.2021 | 22:43
Кина обуставља пројекте на угаљ, упитне ТЕ и у БиХ

Он је током свог обраћања на генералној сједници Уједињених нација (УН) изјавио да Кина неће више градити нове енергетске пројекте на угаљ, а у циљу рјешавања негативних утицаја климатских промјена.

У зависности од тога како ће се реализовати ова најава, овај потез би свакако могао значајно да утиче на започете пројекте на угаљ и у БиХ, саопштено је из Центра за животну средину.

Мајда Ибраковић из Центра за животну средину поручује да Кина може ставити на снагу своју обавезу са Генералне скупштине Уједињених нација тако што ће одмах објавити обуставу свих планираних пројеката на угаљ на Западном Балкану.

“То се посебно односи на актуелни пројекат за изградњу термоелектране “Угљевик 3”, за који се у овом моменту прибавља документација а у сарадњи са кинеским партнерима”, казала је она.

“Иако поздрављамо одлуку Кине да подвуче црту у пијеску и да се обавеже да оконча своју подршку новим пројектима на угаљ у иностранству, то треба поткријепити конкретним мјерама. Кина би требала почети тако што ће окончати своје учешће у пројекту термоелектране на угаљ `Тузла 7`“, рекао је Денис Жишко из Центра за екологију и енергију.

Као посљедица наведене изјаве, организације у алијанси Европа без угља захтјевају обустављање планираних термоелектрана у земљама Западног Балкана, јер све имају кинеске финансије и/или извођаче радова.

Европски пројекти на угаљ се значајно смањују у посљедњих годину дана, а од 2015. године и климатских преговора у Паризу, број планираних термоелектрана је опао за чак 76 одсто, наводи се у саопштењу.

“Кинеско обећање да ће прекинути подршку пројектима на угаљ у иностранству наглашава чињеницу да угаљ нема будућност у Европи и на глобалном нивоу. Очекујемо да ће Кина сада додати детаље свом обећању које укључује престанак свих облика подршке угљу, укључујући планиране пројекте и оне који су већ у изградњи”, изјавила је Wаwа Wанг, програмска директорица “Јуст Финанце Интернатионал” која прати пројекте угља Иницијативе “Појас и пут” у Европи.

Обавеза Кине да оконча подршку нових пројеката на угаљ у иностранству кључни је ударац за енергију из угља у Европи, а стиже и уочи самита УН о климатским промјенама – ЦОП26 који ће се у новембру одржати у Гласгоw-у.

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ открио је раније да су компаније „Цхина Елецтриц“ и „Суннингwелл Интернатионал ЛТД“ потписали уговор о изградњи термоелектране „Угљевик 3“.

Цхина Натионал Елецтриц Енгинееринг (ЦНЕЕЦ) објавила је да су 18. јуна кинеска компанија „Цхина Елецтриц“ и пољско-кинеска „Суннингwелл Интернатионал ЛТД“ одржали видео конференцију и службено потписали ЕПЦ уговор, односно уговор о енергетском учинку за изградњу термоелектране „Угљевик 3“ у БиХ, јачине  2x350МW  и капацитета 4,2 милиона тона угља.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Кад крмци занијеме

22.09.2021 21:05

Кинези глуме неку силу, а оно неталентоване будале, носајте заставице и славите тиранине, идиоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наполеон је рекао

22.09.2021 22:42

Кад се успавани змај пробуди, свијет ће се затрести... Е сад, то што си ти паметнији од Наполеона, Кинеског предсједника, и здравог разума, то је већ за психијатрију

Name

Ре

22.09.2021 22:57

Не вјерујем им ни ријечи.

Name

реаговање научника

23.09.2021 08:30

До којег нивоа јада и беде смо ми као народ пали. Некада смо се на овим просторма с пушком на рамену бодили протви страног окупатора и завоејвача, а данас клечимо и молимо их да дођу, плаћамо им субвеницје да дођу и окупирају нас. А неки као ови Кинези неће чак ни то, да нас окупирају. Што је наша срећа. До те мере смо на странпутици да је људима тешко да прихвате да су овакве стране инвестиицје двањем концесија на природне ресурсе не само штетне него геноцидне. Јер у медијима се не чује друго и критичко мишљење, јер смо медијски и информационо окупирани до те мере да се политички дискурс одвија само у једној равни, у оптицају је 24 године прича о страним инвестицијама, ма какве оне биле, небитно је да ли ти страни инивеститори ти отимају рудник као у Станарима што је отет, битно је да се инвеститори ма какви они били величају и хвале, и да се сва политика своди на њхови привлачење или је проблем само у томе што је овде корупција и криминал па страни инвеститори неће да инвестирају. Када се страном инвеститору да рудник под концесију (тј. поклони) по условима по којима га добија домаћа државна електропривреда, онда то значи да ми као народ инвестиорамо и тог тзв. "инвестотора" а не он у нас. Истина је сурова и морамо је прихватити.

Name

Бели

25.09.2021 09:09

А,ШТА ТИ ГЛУМИШ,ПАМЕТЊАКОВИЋУ??

Name

Воицка

23.09.2021 05:14

Само преци на еко-сјецку..

ОДГОВОРИТЕ