Kina obustavlja projekte na ugalj, upitne TE i u BiH

Sudbina termoelektrana na ugalj koje se i dalje planiraju u zemljama Zapadnog Balkana je vrlo neizvjesna nakon jučerašnje najave kineskog predsjednika Xi Jinping-a.

Bosna i Hercegovina 22.09.2021 | 22:43
Kina obustavlja projekte na ugalj, upitne TE i u BiH

On je tokom svog obraćanja na generalnoj sjednici Ujedinjenih nacija (UN) izjavio da Kina neće više graditi nove energetske projekte na ugalj, a u cilju rješavanja negativnih uticaja klimatskih promjena.

U zavisnosti od toga kako će se realizovati ova najava, ovaj potez bi svakako mogao značajno da utiče na započete projekte na ugalj i u BiH, saopšteno je iz Centra za životnu sredinu.

Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu poručuje da Kina može staviti na snagu svoju obavezu sa Generalne skupštine Ujedinjenih nacija tako što će odmah objaviti obustavu svih planiranih projekata na ugalj na Zapadnom Balkanu.

“To se posebno odnosi na aktuelni projekat za izgradnju termoelektrane “Ugljevik 3”, za koji se u ovom momentu pribavlja dokumentacija a u saradnji sa kineskim partnerima”, kazala je ona.

“Iako pozdravljamo odluku Kine da podvuče crtu u pijesku i da se obaveže da okonča svoju podršku novim projektima na ugalj u inostranstvu, to treba potkrijepiti konkretnim mjerama. Kina bi trebala početi tako što će okončati svoje učešće u projektu termoelektrane na ugalj `Tuzla 7`“, rekao je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.

Kao posljedica navedene izjave, organizacije u alijansi Evropa bez uglja zahtjevaju obustavljanje planiranih termoelektrana u zemljama Zapadnog Balkana, jer sve imaju kineske finansije i/ili izvođače radova.

Evropski projekti na ugalj se značajno smanjuju u posljednjih godinu dana, a od 2015. godine i klimatskih pregovora u Parizu, broj planiranih termoelektrana je opao za čak 76 odsto, navodi se u saopštenju.

“Kinesko obećanje da će prekinuti podršku projektima na ugalj u inostranstvu naglašava činjenicu da ugalj nema budućnost u Evropi i na globalnom nivou. Očekujemo da će Kina sada dodati detalje svom obećanju koje uključuje prestanak svih oblika podrške uglju, uključujući planirane projekte i one koji su već u izgradnji”, izjavila je Wawa Wang, programska direktorica “Just Finance International” koja prati projekte uglja Inicijative “Pojas i put” u Evropi.

Obaveza Kine da okonča podršku novih projekata na ugalj u inostranstvu ključni je udarac za energiju iz uglja u Evropi, a stiže i uoči samita UN o klimatskim promjenama – COP26 koji će se u novembru održati u Glasgow-u.

Podsjećamo, portal CAPITAL otkrio je ranije da su kompanije „China Electric“ i „Sunningwell International LTD“ potpisali ugovor o izgradnji termoelektrane „Ugljevik 3“.

China National Electric Engineering (CNEEC) objavila je da su 18. juna kineska kompanija „China Electric“ i poljsko-kineska „Sunningwell International LTD“ održali video konferenciju i službeno potpisali EPC ugovor, odnosno ugovor o energetskom učinku za izgradnju termoelektrane „Ugljevik 3“ u BiH, jačine  2x350MW  i kapaciteta 4,2 miliona tona uglja.

(Capital)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kad krmci zanijeme

22.09.2021 21:05

Kinezi glume neku silu, a ono netalentovane budale, nosajte zastavice i slavite tiranine, idioti.

ODGOVORITE
Name

Napoleon je rekao

22.09.2021 22:42

Kad se uspavani zmaj probudi, svijet će se zatresti... E sad, to što si ti pametniji od Napoleona, Kineskog predsjednika, i zdravog razuma, to je već za psihijatriju

Name

Re

22.09.2021 22:57

Ne vjerujem im ni riječi.

Name

reagovanje naučnika

23.09.2021 08:30

Do kojeg nivoa jada i bede smo mi kao narod pali. Nekada smo se na ovim prostorma s puškom na ramenu bodili protvi stranog okupatora i zavoejvača, a danas klečimo i molimo ih da dođu, plaćamo im subvenicje da dođu i okupiraju nas. A neki kao ovi Kinezi neće čak ni to, da nas okupiraju. Što je naša sreća. Do te mere smo na stranputici da je ljudima teško da prihvate da su ovakve strane investiicje dvanjem koncesija na prirodne resurse ne samo štetne nego genocidne. Jer u medijima se ne čuje drugo i kritičko mišljenje, jer smo medijski i informaciono okupirani do te mere da se politički diskurs odvija samo u jednoj ravni, u opticaju je 24 godine priča o stranim investicijama, ma kakve one bile, nebitno je da li ti strani inivestitori ti otimaju rudnik kao u Stanarima što je otet, bitno je da se investitori ma kakvi oni bili veličaju i hvale, i da se sva politika svodi na njhovi privlačenje ili je problem samo u tome što je ovde korupcija i kriminal pa strani investitori neće da investiraju. Kada se stranom investitoru da rudnik pod koncesiju (tj. pokloni) po uslovima po kojima ga dobija domaća državna elektroprivreda, onda to znači da mi kao narod investioramo i tog tzv. "investotora" a ne on u nas. Istina je surova i moramo je prihvatiti.

Name

Beli

25.09.2021 09:09

A,ŠTA TI GLUMIŠ,PAMETNJAKOVIĆU??

Name

Voicka

23.09.2021 05:14

Samo preci na eko-sjecku..

ODGOVORITE